10 råd för en familjevänlig seglingssemester

10 Råd För En Familjevänlig Seglingssemester

Tillgång till andra barn, pyssel i bagaget och barnvänliga klippor är några av råden till dig som ska segla med familjen i sommar.

I efterhand kan jag tänka att det var avgjort på förhand. Vi hade just fått vårt tredje barn och bara en månad senare skulle vi ge oss iväg på seglingssemester i Stockholms skärgård. Jag hade köpt en sån där plastbåt med ett snöre som jag fått för mig att de större barnen, tre och fem år gamla, skulle leka med medan vår stora segelbåt friskt svepte fram över fjärdarna. Jag hade propsat på att vi skulle ha en sån där lyxig segelbåt med ugn också. Såklart man vill ha nybakat bröd och kanelbullar när man är ute och seglar sju veckor i sträck.

Men det blev såklart inte lika romantiskt som i mina drömmar. Den gången jag bakade brändes bullarna vid och tyvärr regnade det nästan hela sommaren. Jag minns ett par regnfria dagar men det var aldrig särskilt varmt. Och barnen tröttnade på den där leksaksbåten efter en halvtimme. Därefter satt de mest och lyssnade på ljudböcker i ruffen medan min man seglade och jag ammade. Sju veckor senare, efter mjölkstockningar, gräl och otåliga barn gick vi iland och bestämde oss för att aldrig mer segla med små barn. Året efter bytte vi segelbåten mot landställe.

Foto: Pixabay

Efter några år kunde jag se på vår misslyckade seglingssemster med lite distans och bestämde mig för att ge seglingen en ny chans. Den här gången gav vi oss ut lite bättre rustade och semestern blev väsentligt mycket bättre så nu inser jag att vi var lite väl optimistiska den där första sommaren.

Det här är mina bästa tips för dig som hoppas på en skön seglingssemster tillsammans med barn:

  1. En faktor som verkligen påverkar är tillgången till andra barn under seglingen. Mitt första tips blir därför att segla eskader med andra båtar som har någorlunda jämnåriga barn ombord. När ni går iland kan barnen leka och ha kul och även ni vuxna får lite vuxentid.
  2. Ta med massor av böcker, spel, pyssel, ipads osv så att barnen kan underhålla sig regniga dagar men också fiskespön håvar, vattenpistoler och annat skoj så att det blir roligt att gå iland.
  3. Ät ordentligt innan ni seglar för att undvika sjösjuka och bunkra med knäckebröd och skorpor som är bra att knapra på om sjösjukan sätter in.
  4. Förvänta dig inte att du ska kunna segla lika länge som när ni seglade utan barn. Fem timmar upplevde mina barn som en lång segling och otåligheten kom. Barnen tyckte helt klart det var roligare att vara framme än att segla.
  5. Lägg båten vid barnvänliga klippor så att barnen inte fastnar på båten utan själva kan hoppa i land.
  6. Segla mer med vinden, så att det inte blir så mycket kryss (lite mindre gung).