17 storslagna nationalparker du borde besöka

17 Storslagna Nationalparker Du Borde Besöka

Det finns över 4 000 nationalparker i världen att utforska. Från Serengetis savanner, Alaskas vildmark till de vita sandstränderna på Gotska Sandön. Här är några utvalda kända och okända nationalparker i olika delar av världen. Utforska så många du kan, till fots, med cykel, kajak, båt, bil eller skidor! 

TAMAN NEGARA 

Taman Negara nationalpark är en av världens äldsta regnskogar. Efter tre timmars båtfärd på floden kommer båten fram till nationalparken som ligger djupt inne i Malaysias djungel. Regnskogen beräknas vara 130 miljoner år gammal och är till stor del helt orörd. Grönskan är kompakt och djungelns alla ljud är ständigt närvarande. Det finns välmarkerade stigar inne i djungeln och grottor att utforska. 45 meter högt uppe bland trädkronorna finns en hängbro med chans att få se regnskogen från ett helt annat perspektiv.

Hängbron i Taman Negara i Malaysia

De gigantiska träden är upp till 90 meter höga, och trädstammarna har en omkrets på flera meter. Parken är 4 343 kvadratkilometer stor, och de höga träden djupt inne i regnskogen får en att känna sig mycket liten. Vid Kuala Tahan finns det boende, restauranger och butiker. Det går även att övernatta i observationsgömslen mitt ute i regnskogen med chans att se vilda tapirer. 

Mer info: www.tamannegara.net

De höga träden i regnskogen gör att man känner sig mycket liten.
De gigantiska träden är upp till 90 meter höga

KINABALU 

Mount Kinabalu är ett av Sydostasiens högsta berg på 4 095 meter. Berget ligger på Borneo och finns med på Unescos världsarvslista. Här finns aktiviteter som klippklättring, paragliding och en av världens högst belägna Via Ferrata, på 3 200 – 3 800 meter. Många väljer att sakta vandra från den låglänta regnskogen upp till de mer alpina områdena på toppen.

Mount Kinabalu är ett av Sydostasiens högsta berg. Foto: Mahosadha Ong/Unsplash

Vandringen upp till toppen är inte tekniskt svår, och på vägen upp finns ett vandrarhem där man kan övernatta. Mitt i natten går alla upp i mörkret för att få uppleva soluppgången på toppen av Mount Kinabalu. Att stå där uppe på toppen av berget i gryningen, och se ut över regnskogen är en mäktig känsla av frihet. 60 procent av Borneo är regnskog och nationalparken har en enorm växtrikedom med 5 000 arter. Här finns världens största blomma Rafflesia, samt många köttätande växter och ovanliga orkidéer. Tusentals trädslag har hittats på ön och nya upptäcker görs hela tiden. 135 klättrare får bestiga berget per dag, så det gäller att boka tidigt.

Mer info: www.sabahtourism.com/destination/kinabalu-park och www.climbmtkinabalu.com/park.html

SERENGETI  

Nationalparken Serengeti i Tanzania är en av världens bästa platser, att få uppleva Afrikas vilda djur på nära håll. Naturen i Serengeti är vild, med miltals av öppna savanner och vackra akaciaträd. På savannen lever drygt två miljoner gnu, antiloper, zebror och bufflar. Den årliga gnuvandringen när över en miljon djur förflyttar sig, är ett mäktigt skådespel.

I Serengeti kan du följa djurens vardagsliv Foto: Hu Chen/Unsplash

Serengeti har en av världens äldsta ekosystem, och djurens vardagsliv är oerhört fascinerande att beskåda. På en liten kulle ligger en lejonfamilj och spanar ut över den böljande savannen. Att få uppleva när gamar, hyenor och schakaler slåss om ett överblivet byte är även det en stor upplevelse. Trots alla naturprogram på TV, så är det en helt annan sak att se de vilda djuren med egna ögon. Gropiga vägar leder in i parken och det absolut bästa sättet att uppleva naturen är att bo i ett lyxigt tältläger mitt inne i nationalparken tillsammans med duktiga guider. Från middagsbordet kan man få se springande giraffer i skymningen, och bara några meter från tältduken hörs lejonens rytande under natten. Då är det inte helt lätt att sova, och har man en gång hört lejonens djupa gurglande är det något man minns för resten av livet. Naturreservaten Masia Mara i Kenya och Ngorongorokratern gränsar till Serengeti och finns med på Unescos världsarvlista.

Mer info: www.serengeti.org/

Vattenbufflar i gryningen Foto: Ray Rui/Unsplash

RANOMAFANA 

I nationalparken Ranomafana på Madagaskar finns det tolv arter av lemurer och det finns stor chans att få se dem på nära håll.

Tillsammans med parkens kunniga och entusiastiska guider kan man göra vandringar i parken. Vår guide visar oss en nattaktiv lemur som håller till i samma ihåliga träd varje dag och sover med sina stora gula ögon öppna. Här finns världens enda grupper av Indri Indri som är Madagaskars största lemur. Indri Indri är kända för sitt speciella läte som låter lite som när valarna sjunger.

I parken kan man vandra med hjälp av parkens kunniga guider

Endast en kort stund på morgonen kan man höra deras läten hörs flera kilometer bort. Regnskogen förändras under dygnets olika timmar, och att göra en nattvandring när mörkret har lagt sig i skogen är en stark upplevelse. På natten är det är helt magiskt i regnskogen när nattens dofter av vild ingefära, nattfjärilar, kameleonter och ljuden av kväkande grodor och cikador framträder så mycket starkare. 

Mer info: www.wildmadagascar.org/conservation/parks/Ranomafana.html

JASPER

Jasper i Alberta är den största och vildaste nationalparken i de kanadensiska Klippiga bergen. Nationalparken öppnades 1907 och ligger omgiven av 2 000 meter snöklädda berg. I vildmarken finns kristallklara blå sjöar, djupa raviner, glaciärer, stora barrskogar, vattenfall och många vandringsleder.

Här kan man vandra, åka skidor, klättra, cykla mountainbike, paddla kanot, åka skidor, forsränna nedför Atabascanfloden och bada i naturliga varma källor. Nationalparken är en av världens största område som är fritt från artificiellt ljus, vilket är perfekt vid stjärnskådning. Columbia Icefields med Athabascan Glaciär är en mycket välbesökt glaciär i Nordamerika, och ett av de största istäckta områdena utanför polcirkeln. I parken finns grizzlybjörn, svartbjörn, varg, älg, vildren, wapitihjort, tjockhornsfår och bergsget.

Den lilla staden Jasper har en huvudgata kantad av små butiker, restauranger, pubar och en avslappnad stämning. Strax utanför staden öppnades för två år sen Glacier Skywalk som är en 280 meter hög plattform gjord i glas, trä och stål. Härifrån har man en vidsträckt utsikt över dalens glaciärer och berg.

Mer info: www.pc.gc.ca/eng/pn-np/ab/jasper/index.aspx och www.jaspernationalpark.com

DENALI 

Denali nationalpark i höstskrud är bland de vackraste landskap man kan uppleva. Det bergiga landskapet riktigt lyser i rött och guld. Här i Alaskas vildmark har man stora chanser att få se grizzlybjörnar, caribou och älg. Bland blåbärsriset på en sluttning lufsar en grizzlybjörn med två ungar, och på andra sidan vägen betar amerikanska snöfår.

Alaskas vildmark erbjuder möjlighet att se både grizzlybjörnar, caribou och älg.

Biltrafiken i nationalparken är begränsad och charmiga gamla amerikanska skolbussar kör runt besökarna inne i parken. Bussen kör över floden Teklanika, som Chris i filmen ”Into the wild” korsade för att lämna civilisationen bakom sig. Efter sju timmar på en skumpig buss som måste vara en av världens vackraste bussresor kommer vi fram till lodgen i Kantishna. Från lodgen går det att göra olika dagsvandringar tillsammans med en naturguide. Den dimmiga tundran är täckt av blåbärsris och mjölon som lyser starkt i rött. På stigen hittar vi tydliga björnspår och på avstånd upptäcker vi en grizzlybjörn som står och spanar på oss.

Denali i höstskrud är en mäktig syn

Vid horisonten syns Mount McKinley, som är 6 194 m och Nordamerikas högsta berg. I det mättade morgonljuset, när naturen skiftar färg från rosa till guld, är berget gudomligt vackert. Det går att åka tåg direkt till Denali vilket är ett utmärkt sätt att ta sig runt i Alaska. Tåget är lyxiga med bekväma vagnar, stora inglasade, välvda tak, en liten bar och plattformar mellan vagnarna där man kan stå och fota det vilda landskapet. Under tågresan berättar värdarna fakta om Alaskas natur, historia, byar och djur i området. 

Mer info: www.nps.gov/dena/index.htm

CRATER LAKE

Crater Lake i Oregon är USA´s djupaste sjö med den allra klaraste blå färg. Sjön bildades när en vulkan kollapsade för 7 700 år sen. Högt upp på kraterkanten finns det gott om utsiktsplatser som har en mäktig utsikt över den 529 meter djupa sjön. Här ligger också det historiska hotellet, Crater Lake Lodge som öppnades för över 100 år sen. Det finns flera vandringsleder upp på bergstopparna, samt möjlighet att göra båtturer eller guidade vandringar.

Crater lake är USAs djupaste sjö

Runt hela kraterkanten går det en fem mil lång väg, Rim Drive. På den östra sidan av kraterkanten lyser bergen i olika nyanser av rött och rosa. Vägen till nationalparken är kantad av höga barrträd, färgstarka lövträd och många vattenfall. Vid nationalparksentrén har skogen brunnit för några år sen och trädstammarna är fortfarande svarta. 

Mer info: www.nps.gov/crla/index.htm

GRAND CANYON

Den berömda ravinen vid Grand Canyon är 446 km lång och 1,6 km djup. Utsikten uppe på kanten av den storslagna ravinen är mäktig. Bergens olika lager skiftar färg i brunt, svart, rosa, gult och vitt, och speciellt i solnedgången riktigt lyser bergen i rött. Ända sen Santa Fe Railroad startade 1901, har det kommit turister hit för att njuta av den spektakulära utsikten över de dramatiska bergen. Små stigar leder brant nedför den torra röda jorden till botten av ravinen, där floden slingrar sig genom det bergiga landskapet. Det är en ganska tuff vandring uppåt, och det gäller att planera så att det inte hinner bli mörkt innan man är tillbaka uppe på toppen igen. Forsränning med gummibåtar på den vilda forsande Coloradofloden är mycket populärt. Vid Grand Canyon lär det också finnas 1 000 grottor varav endast 335 har utforskats.

Mer info: www.nps.gov/grca/learn/nature/cave.htm

De dramatiska bergen i Grand Canyon erbjuder storslagna vyer Foto: Sonaal Bangera/Unsplash

BÖHMISKA SCHWEIZ

Nationalparken (Ceské Svýcarsko) – Böhmiska Schweiz ligger namnet till trots i Tjeckien. Ett mycket speciellt landskap med höga sandstensformationer, raviner, djupa skogar och en smal flod som rinner genom parken.

Från den imponerande 16 meter höga stenportalen har man en vidsträckt utsikt.

Uppe i bergen ligger ett vackert gammalt hus från 1898, som heter Falcon East. En bred stig leder upp till parkens mest karakteristiska symbol, Pravčická Brána som är Europas största stenportal. Här spelades scener från filmen Narnia in, och från den imponerade 16 meter höga stenportalen har man en vidsträckt utsikt över bergen. Speciellt på helgerna är det gott om vandrare, och parken är även mycket populär bland klättrare. Nere i dalen, vid floden Kamenice ligger byn Hřensko som är porten in till nationalparken.

Här spelades scener från filmen Narnia in

Byn ser ut som en typisk alpby med fina gamla trähus, och turister har besökt trakten ända sen andra hälften av 1800 -talet. I närheten av byn kan man göra båtturer på den kristallklara floden, och båtarna styrs med hjälp av en stav. Längs floden är naturen frodig och täckt av ormbunkar och mossa. Området har fina cykelvägar, och det går att cykla över till nationalparken Sachiska Schweiz och de små byarna på den tyska sidan.

Mer info: www.czechtourism.com/c/bohemian-switzerland-national-park/

GÖREME 

Kappadokien ligger i centrala Turkiet och har ett unikt landskap, som hämtat ur en sagobok. Det började för 30 miljoner år sen med vulkanutbrott där glödande lava strömmade ut och stelnade. Genom vind, vatten och människor formades den sammanpressade vulkanaskan under hundratals år till detta märkliga landskap. Ståtliga klippformationer sticker rakt upp i luften som stora murklor, och kullarna liknar stora termithögar med sina uthuggna grottor överallt.

De sandfärgade kullarna böljar sig fram i landskapet likt mjuka sanddynor. I solnedgången skimrar klipporna med en rosaaktig ton, och det är populärt att flyga ballong över det säregna klipplandskapet. Här färdas fortfarande familjer med häst och vagn till byn där små hotell, restauranger och mattaffärer ligger sida vid sida med stenhus och grottbostäder. Det traditionella blandas med det moderna livet, och utanför byarna vallas fåren på kullarna. Överallt syns grotthus som är uthuggna ur den mjuka vulkanstenen. Människor har levt i grottorna de senaste 500 åren, och ursprungligen byggdes de som skyddsrum av kristna människor som var på flykt undan romarna. Grottorna är perfekta underjordiska bostäder, som håller värmen på vintern och svalkar på sommaren. Vissa sträcker sig tio våningar under jord, och området finns med på Unesco´s världsarvslista.

Mer info: http://nationalparksofturkey.com/goreme-national-park-and-the-rock-sites-of-cappadocia/

KORNATI  

Kornati Nationalpark har 89 öar i fyra olika ögrupper med små bukter, skarpa klippor och ett klarblått hav. Det finns inget vatten på öarna och naturen är karg med ett torrt säreget karstlandskap som är tufft att vandra i.

Salvian lyser upp det steniga landskapet i Kornati nationalpark

Salvian växer vilt och doften sprider sig över öarna. De blå klockliknande blommorna lyser upp det steniga landskapet som korsas av gamla stenmurar. Kornatiöarna ägs av byborna från Murter som åker ut till öarna för att fiska och odla oliver. Förr i tiden högg man sten på öarna, och under vintern brukar byborna skeppa ut sina får för att beta här.

Kornatiöarna erbjuder en chans att se delfiner

Kornatiöarna är ett populärt utflyktsmål för seglare, dykare och turister. Här kan man hitta sin egen lilla badvik med ett kristallklart vatten och det finns chans att se delfiner. På öarna Katina och Zut finns goda fiskrestauranger, och ön Tajer har en fyr från 1876 där man kan övernatta. I Zadar, Murter, Vodice och Biograd kan man hyra en egen båt, eller boka en utflykt ut till nationalparken. 

Mer info: www.np-kornati.hr/en/

KRKA

Krka ligger på den kroatiska landsbygden och är känd för sina spektakulära terrasserade vattenfall, branta kalkstensklippor, floder och gamla kvarnar. Förr i tiden kom bönder långväga ifrån för att mala sin säd i närheten av det längsta vattenfallet, Skradinski buk.

Krka i Kroatien är bland annat känt för sina branta kalkstensklippor

Kvarnarna finns fortfarande kvar och fungerar numera som museum. I byggnaderna kring kvarnen hittar man små hantverksbutiker. Här finns också en hydroelektrisk station som Nikola Tesla utvecklade tekniken till. Det finns sju vattenfall i nationalparken, och man kan utforska dem med hjälp av broar och spänger. På bron vid Skradinski buk står lokala gummor och säljer mandlar, fikon och färska körsbär. Här kan man bada i sjön, och det finns också ett picknickområde med restauranger och caféer. Från nationalparken går det båtturer till den mysiga byn Skradin, som har många restauranger i de smala gränderna.

Ta en båttur till den mysiga byn Skradin

Floden Krka är 72 km lång och mycket rik på fisk. Båtfärden på den klara floden från vattenfallet, Roski slap till det gamla ortodoxa klostret Krka är magiskt vacker. Floden slingrar sig sakta genom ett dramatiskt karstlandskap som bildar vackra mönster och färger i bergen. 

Mer info: www.np-krka.hr/en/

PLITVICESJÖARNA 

En av Europas vackraste nationalparker är Plitvicesjöarna som ligger 13 mil från Kroatiens huvudstad Zagreb. Nationalparken har ett karstlandskap med skogstigar och 16 vackra sjöar som sammanbinds i ett terrasserat sjösystem av otaliga vattenfall.

16 sjöar binder samman sjösystemet av otaliga vattenfall

Flera kilometer av rustika träbroar gör Plitvicesjöarna mycket lättillgängliga för alla. Vattnet i sjöarna har en magisk grönblå färg och är så klart att fiskarna syns tydligt.

Kroatiens äldsta nationalpark är mycket välbesökt och finns med på Unescos världsarvslista. Det är inte tillåtet att bada i sjöarna, och små elektriska båtar kör människor över sjöarna för att nedsmutsningen ska vara minimal. 

Mer info: www.np-plitvicka-jezera.hr/en/

HARDANGERVIDDA

Hardangervidda i södra Norge är Nordeuropas största högfjällsplatå, med flera glaciärer högt belägna ovanför trädgränsen. Nationalparken är en av Skandinaviens största och är ett mycket populärt vandringsområde med stigar och grusvägar omgivna av snöklädda berg. Den högsta punkten är Sandfloeggi på 1 721 meter, och uppe på högplatån finns det utmärkta mountainbikevägar som slingrar sig förbi små fjällsjöar. Omkring 10 000 vildrenar lever i nationalparken som är det enda området i Norge där vildrenarna kan följa sina naturliga vandringsleder.

Vid nationalparkscentret finns även en interaktiv utställning om vildrenen. I närheten ligger det historiskt kända området Telemark, med världsarvsstaden Rjuken och berget Gaustatoppen på 1 883 meter. Under andra världskriget producerades tungt vatten i Rjukan vilket var en viktig beståndsdel till atombomben. Norska agenter lyckades som tur var förstöra planerna i sista stund. Den norska skidtraditionen har sitt ursprung i Telemark, och Telemarkskanalens 18 slussar sammanbinder sjöarna med staden Skien där författaren Henrik Ibsen växte upp.

Mer info: www.hardangervidda.com

GOTSKA SANDÖN

Gotska Sandön är så nära en tropisk ö man kan komma i Sverige. De långa vita sandstränder här är helt makalösa, och det finns gott om öde stränder där man kan vara helt ensam.

Så nära en tropisk ö man kan komma i Sverige!
Här finns gott om stränder där man kan vara helt ensam

Ön har en fyr, ett museum och i byn finns en tältplats och stugor att hyra. Mellan maj – september går det båtar från Nynäshamn och Fårösund, och var beredd på att det kan gunga rejält på båtresan. Båten lägger till vid stranden, och härifrån får passagerna gå några kilometer till byn, medan bagaget körs med traktor.

Genom den mossklädda skogen går det små stigar till öns olika stränder. Vid sälskyddsområdet kan man hitta sälar som solar sig på stenarna utanför.

Om du gillar sälar kommer du trivas på Gotska Sandön

Ön har också en spännande historia med säljakt, fyrvaktare och bonden Gottberg. Enligt sägen lurade Gottberg fartyg att gå på grund, sköt besättningen och tog deras last. Albert Engström dotter var gift med fyrmästarens son och han och Carl Larsson besökte ibland ön. Tillsynsmännen brukar göra guidade vandringar runt ön och ibland visar de Engström och Larssons gamla jaktstuga. 

Mer info: www.sandoresor.se

SÖDERÅSEN

Söderåsen ligger i närheten av Klippan i Skåne, och är en av Sveriges vackraste nationalparker. Här finns en av norra Europas största naturskyddade ädellövskogsområde.

I naturreservatetet Söderåsen finns en av norra Europas största naturskyddade ädellövskosområde

Naturum som ligger vid Skäralid är startpunkten för olika vandringsleder, från några kilometer upp till flera mil. En brant trappa leder 100 meter upp till toppen av sprickdalen. Väl uppe på toppen vandrar man mitt inne i den täta bokskogen och kan även se de vackra träden från ovan. Kopparhatten heter utsiktspunkten på toppen av sprickdalen och härifrån har man en vidsträckt utsikt över nationalparkens höga klippor, lövskogar och en liten sjö.

I naturreservatet finns höga klippor, lövskogar och en liten sjö.
På hösten lyser träden gyllengula

På våren är lövträden skirt limegröna, och på hösten lyser träden gudomligt gyllengula i kontrast till sina mörka stammar. Från Kopparhatten fortsätter vandringsleden ner i ravinen, och längs med en liten porlande å tillbaka till restaurangen vid Naturum. 

Mer info: www.soderasen.com

SKULESKOGEN

Vid Skuleskogens nationalpark möts Höga kustens barrskog och Bottenhavet. I granskogen finns tallar som är över 500 år gamla och nationalparken finns med på Unesco´s världsarvslista. Vid Naturum kan man prova på att klättra Via Ferrata i olika svårighetsgrader. Med hjälp av sele, karbinhakar, hjälm och fasta rep klättrar man sakta uppför det branta berget till toppen av Skuleberget. Det är rasande kul och utsikten från bergssidan är hisnande över berg, skog, hav och rosa granitklippor.

Klättra till toppen av Skuleberget med hjälp av karbinhakar, hjälm och fasta rep

Höga kustleden passerar genom nationalparken och vandringen upp till Slåttdalsskrevan är en av höjdpunkterna. 

Mer info: www.skuleskogen.se