5 lästips för sommarverandan

5 Lästips För Sommarverandan

Först lite om inramningen. Jag tycker att sommarböcker ska avnjutas i skuggan, på en veranda i stilla regn, på en avskild badklippa eller under lummiga träd i en park. Bekvämt!

Hängmattor är för barn att leka sjörövare i. En stimmig allmän badstrand eller poolkant är totalt förödande för koncentrationen. Där behöver man ha span på egna och andras ungar ifall det behövs ett resolut vuxeningripande av något slag.

Så gäller det att välja hur man läser. Semester är till för att få ny energi, nya tankar och stärka sig inför utmaningarna under resten av året. Själv sitter jag vid datorn under arbetsåret. En stor del av kultur-och nyhetskonsumtion sker via mobil och dator. Jag märker att det ibland är svårt att läsa längre sammanhängande artiklar i tidningar. Ögonen hoppar till bildtexter och faktarutor, min hjärna kräver snabba kickar.

Så välj bort läsplattan. Hjärnan mår bra av att hantera en bok. Efter några lugna dagar är hjärnan i trim igen och det blir lättare att tänka något längre än näsan räcker.

Böcker har på senare år blivit lite vackrare. De är ofta omsorgsfullt utformade. De ska inte bara vara snygga, många är också medvetet gjorda för att vara sköna att hålla i.

 Vilka böcker? Välj något som själen växer av!  Gärna något som gör verkligheten mer begriplig.

  1. Överst i min hög Amerikaner av DN:s USA-korrespondent Björn af Kleen.

Den består av hans bästa reportage under perioden augusti 2017 – december 2018. Under den tiden har han rest flitigt och träffat rader av politiker, visselblåsare, journalister och författare i Trumps USA.

Boken inleds med ett lovande förord: ”Donald Trump hade aldrig blivit president om det inte varit för Sverige.”

Efter den meningen är läsaren fast. Och ja, det finns faktiskt en sanning i detta till synes absurda påstående.

Man följer gärna med på besök till Steve Bannon, Donald Trumps  tidigare chefsstrateg, till den amerikanska utrikespolitikens Grande Dame Madeleine Albright, journalisten Masha Gessen, visselblåsaren Chelsea Mannings, historieprofessorn Jill Lepore och andra som berättar om det som händer i USA just nu.

Björn af Kleen, Amerikaner, Weyler förlag 2019

2. Sverige vid avgrunden 1808-1814 av Dag Sebastian Ahlander.

Det tidiga 1800-talet är en tid vi inte ofta tänker på. Sverige förlorade Finland och har levt i fred sedan dess. Ja, och så fick vi en ny kungaätt. Bernadotte.

Men att Sveriges existens som nation faktiskt hängde på en mycket skör tråd under dessa år är bortglömt i det allmänna medvetandet. Liksom den betydelse den handlingskraftige Jean-Baptiste Bernadotte hade för att rädda Sverige från att delas mellan Ryssland i öster, Napoleon i söder och Danmark i väster.

Visserligen lite torrt skriven, men spännande som en roman och boken ger en bakgrund till hur Sverige kunnat hålla sig utanför krig i mer än 200 år.

Dag Sebastian Ahlander, Sverige vid avgrunden 1808-1814, Historiska Media

3. Den som vill förstå mer av det som hände i Svenska Akademien under den tumultartade vintern 2017 – 2018 behöver läsa Katarina Frostensons bok K.

I boken berättar hon hur hon och hennes man Kulturprofilen flyr till Paris undan offentligheten i Sverige.  Boken har inte karaktären av försvarstal – utan är en vacker berättelse om överlevnad. Hur kultur, vänskap, kärlek och skapande hjälper dem att behålla värdigheten. Bra tröstläsning också för den som råkat illa ut i andra sammanhang.

Språket är tätt, varje ord betydelsebärande.

Katarina Frostenson, K, Bokförlaget Polaris 2019

4. Nyfiken på vad digitaliseringen gör med mänskligt beteende och hur det påverkar våra hjärnor? Ja det är läkaren och forskaren Anders Hansen också. I sin nya bok Skärmhjärnan benar han upp och problematiserar kring det faktum att vi på några få år tagit språnget från butiker, fasta telefoner, papperstidningar, kameror, radio-och tv-apparater och fysiska blanketter till att göra oss helt beroende av mobiler för i stort sett allt vi gör.

Forskningen är i sin linda, några svar finns ännu inte, men boken stämmer till eftertanke.


Anders Hansen, Skärmhjärnan, Bonnier Fakta, 2019

5. Och så till sist – en rejäl roman, 1793 av Niklas Natt och Dag. En väl researchad, riktigt kuslig och oupphörligt spännande bok, som väl beskriver förfallet i landet Sverige under de sista åren på 1700-talet. Den intrikata handlingen kring en mordgåta visar upp ett Stockholm i fysiskt, men framför allt ett moraliskt förfall. Förljugenhet, grymhet och ärelystnad hos de styrande. Folket är kuvat. Inget romantiskt skimmer, utan en begriplig bakgrund till vad som händer ett par decennier senare när Sverige halkar mot avgrunden.

Niklas Natt och Dag, 1793, Bokförlaget Forum, 2018

5 lästips för sommarverandan

Dagmar Forne

Journalist, med ett långt förflutet på branschtidningen Dagens Handel. Numera frilans med djupa kunskaper inom handel men också stort hjärta för samhällsfrågor - hållbarhet, stadsbyggnad, säkerhet och integration.