5 tips när lockarna faller

5 Tips När Lockarna Faller

Det kan kännas ångestfyllt, pinsamt och hemskt att plötsligt börja tappa sitt hår. För det mesta förstår man inte heller varför det sker. Och orsakerna kan också vara många. Precis som behandlingarna och preparaten mot problemet. Lars Norlén, docent vid Karolinska Institutet och specialist i dermatologi och venereologi vid Karolinska sjukhuset reder ut de vanligaste orsakerna och vilken hjälp som finns att få. 

Vad beror håravfall på? 

– Det finns flera olika typer av håravfall och flera olika orsaker. Kort kan man dela in det i androgent håravfall som är ärftligt, telogent håravfall som är stressrelaterat, alopecia areata som beror på en autoimmun sjukdom och ärrbildande alopecia, som innebär inflammation i hårsäckarna.

Lars Norlén, docent vid Karolinska Institutet och specialist i dermatologi och venereologi vid Karolinska sjukhuset. Foto: Ulf Sirborn

Är det någon skillnad på manligt och kvinnligt håravfall?

– Ja, vi vet att placeringen ofta skiljer sig åt. Män drabbas oftast mitt på huvudet och ovanför tinningarna medan kvinnor drabbas på främre delen av hjässan. Kvinnor blir också sällan helt kala på samma sätt som män kan bli. Men mekanismerna bakom skillnaderna vet vi inte så mycket om. 

Män drabbas oftast mitt på huvudet och ovanför tinningarna medan kvinnor drabbas på främre delen av hjässan. Foto: Robert Owen Wahl/Pixabay

Hur behandlas håravfall?

– Behandlingen beror helt på vilken typ av håravfall det handlar om. Ärrbildade håravfall behandlas med inflammationsdämpande mediciner medan telogent håravfall ofta inte kräver någon behandling alls. För androgent håravfall finns receptfria lösningar som hjälper, men man bör vara säker på diagnosen innan man påbörjar en behandling.

Finns det något man kan göra själv för att minska sitt håravfall?

– Jag tycker inte att du ska experimentera själv. Eftersom det är svårt och ångestfyllt för många att drabbas är man ofta villig att prova det mesta för att få hjälp, men tyvärr går det inte att behandla håravfall med varken kosttillskott eller laser.

Vad är ditt råd till den som drabbats?

– Mitt råd är att alltid söka läkare om man plötsligt och oförklarligt börjar tappa sitt hår. Vissa typer av håravfall kräver tidig diagnosticering och medicinering för att kunna hämmas. Andra typer kan behandlas på egen hand, men det är ändå viktigt att utesluta farliga differentialdiagnoser.

Helen Bjurberg

Jag har bakgrund som barnsjuksköterska, men arbetar sedan femton år tillbaka som frilansjournalist för några av landets största tidningar och magasin med uppdrag framförallt inom hälsa, inredning och porträtt.
Jag har också skrivit böckerna Livet enligt Dagny (Forum), om och med den nu 107-åriga bloggerskan Dagny Carlsson, Mitt liv och mina
hundar (Forum) med musikproducenten och Idoljurymedlemmen
Anders Bagge och Med livet som insats (Lind & Co) om youtubern Carl Démans svåra spelmissbruk.