6 insidertips för ett lyckat drömbröllop

6 Insidertips För Ett Lyckat Drömbröllop


Ska du gifta dig i sommar? Då är det hög tid att starta med bröllopsplaneringen! För att få ihop ett unikt och genomtänkt bröllop krävs planering från dag ett. Men även om du inte hinner få ihop ett sommarbröllop är ett bröllop i höst eller vinter ett alldeles utmärkt alternativ.

Foto: Pixabay

Var ute i god tid

Den viktigaste utgångspunkten för blivande brudpar är att börja med bröllopsplaneringen i god tid före bröllopsdagen. Visst kan du svepa ihop ett bröllop på ett par tre veckor, men sannolikheten är stor att du kommer dra det kortaste strået. Många kyrkor och de mest eftertraktade festlokalerna bokas ofta upp årsvis i förväg. Tänk på det när du tycker att ett halvår är en lång tid! Att ha tidsmässig töjmån är nyckeln vid bröllopsplanering. Lägg in tid för förseningar, ombokningar och för att du kommer ändra åsikt och önskemål under resans gång.

Ge ditt bröllop en nerv

Många av oss har varit gäster på stora och dyra bröllop som aldrig riktigt lyft och det beror ofta på att de inte var tillräckligt bra planerade. Det saknas ofta en röd tråd och en känsla av flow. Ett smart tips för att få bröllopet lyckat är att välja en verserad, organiserad och social toastmaster eller toastmadame. Tillsammans med toastmaster/madame sätter du ihop ett körschema som sträcker sig över hela dagen, från vigsel, mingel, bröllopsfest till nightcap. I körschemat finns alla hålltider, talare och andra viktiga detaljer nedskrivna. Se till att alla som är involverade i ditt bröllop som marskalkar, tärnor och hovmästare får tillgång till körschemat. Det bidrar till ett bra flyt under bröllopsdagen och alla vet vad som förväntas av dem. Lika viktigt är det att göra din bröllopsdag till en fest med liv och känsla. Underhållning behöver inte alls bli dyrt. Leta i ditt närverk efter talangerna. Kanske känner du någon som kan spela ett instrument eller någon med en ljuvlig sångröst som kan sjunga de låtar som du ser som ledmotiv till ditt liv? Eller känner du någon som är en tvättäkta storyteller som kan trollbinda dina bröllopsgäster? I Sverige räds vi ofta tal på fester. De ska gärna vara så korta och obefintliga att de knappt hörs eller kan uppfattas. Det förstår inte jag alls. Tal på ett bröllop är en viktig del av underhållningen och är ett betydelsefullt sätt för bröllopsgästerna att hylla brudparet på. Bröllopstalen ger din bröllopsdag en nerv som inte kan köpas för pengar.

Ta hjälp av en bröllopskoordinator – om du har råd

Vill du slippa skriva körschema, limma hjärtan på inbjudningskort och leta bordsdekorationer? Om svaret är ja ska du skaffa en bröllopskoordinator. En professionell bröllopskoordinator hjälper dig med allt du vill ha assistans med inför och under din bröllopsdag. Det kan vara alltifrån att ta fram vigselprogram till att boka bröllopsresan. Det är skönt att lägga planeringen i bröllopskoordinatorns händer. Tillsammans fattar ni besluten, men bröllopskoordinatorn sköter alla praktiska och administrativa detaljer kring bokningar, lokaler, bröllopsfotograf och bröllopsdekorationer etc. Du ska välja din bröllopskoordinator med omsorg och efter referenser. En fullfjädrad bröllopskoordinator ska ha ett brett kontaktnät inom bröllopsbranschen i Sverige och även gärna internationellt. Bröllopskoordinatorn sköter allt vad offerter heter och ska ha kompetens och kunnande att förhandla fram fördelaktiga priser åt dig och inte bara tänka på sin egen kickback. Att anlita en bröllopskoordinator är dyrt, men det kan bli en bra investering som gör att du får det drömbröllop du vill ha.

Shoppa på nätet

Vill du slippa trängas i en bröllopsbutik med andra brudar? Bröllopsbutiker i all ära, men nätbröllopsbutikerna har ett utbud som vanliga bröllopsbutiker inte kommer i närheten av. Idag är det vanligt att blivande brudar provar brudklänningen i bröllopsbutiken, men köper samma klänning på nätet till ett lägre pris. Numera kan du faktiskt klicka hem det mesta online. Hårdekorationer, bijouterier och skor är lätta att hitta på nätet till bra priser. Eller åtminstone kan du använda bröllopssajter som inspirationskälla – nätet är fullt av dem. Du får också en känsla för trender och tendenser inom bröllopsmodet på ett sätt som bröllopsbutikerna inte hinner anamma lika fort.

Prioritera rätt

Till grund för de flesta bröllop finns en budget som sätter ekonomiska gränser och ramar för bröllopsplaneringen. Därför ska du tänka igenom vad som är viktigt för dig. Ställ dig frågan vad du vill ha med på din bröllopsdag och vad du kan strunta i. Skriv en lista på allt och alla du vill ha med på din bröllopsdag och utifrån den gör du din prioritering. Genom att du får en klar bild över vilket slags bröllop du vill ha, och genom att prioritera rätt, kommer du att spara tid, pengar och ångerkänslor. Prioriteringar är högst individuella, men genom att lägga extra resurser på det du tycker är viktigt ökar sannolikheten att du kommer bli nöjd med ditt bröllop. Många brudpar väljer att lägga extra krut på vigselringar och på en professionell bröllopsfotograf. Vigselringen ska du förhoppningsvis bära resten av livet och det är viktigt att du är nöjd med den. En bröllopsdag går fort, men vackra och högkvalitativa bröllopsfoton fångar detaljer som du inte hinner uppfatta och hjälper dig att minnas din bröllopsdag. Att använda en proffsfotograf mellan fyra till fem timmar kan lätt hamna över 20 000 kronor, men det är värt varenda krona.

Sträva efter ett personligt och unikt bröllop

Om du tänker på bröllopen du hittills har varit på slås du nog av att de varit ganska lika varandra. Ett bröllop består av vigsel, mingel, mat, bröllopstårta och brudvals. Tyvärr är det så att sinnebilden av bröllop blir ett och samma. Du vinner mycket på att skapa en personlig känsla som löper som en röd tråd genom hela bröllopet. Små detaljer kan göra stor skillnad. Välj ut det som har betydelse för dig och som speglar din smak och personlighet. Många brudpar går vilse i teman och färgval istället för att lägga tid på att välja sånger, låtar och drinkar och andra detaljer som speglar deras bakgrund och historia.


Anna Östberg är journalist och skriver om bröllop och bröllopsplanering. Hon har gett ut boken Smarta bröllopsboken på Idus förlag om kostnadseffektiv bröllopsplanering. Smarta bröllopsboken kan du beställa på Adlibris och Bokus.

Anna Östberg

Anna Östberg är journalist och skriver om bröllop och bröllopsplanering. Hon har gett ut boken Smarta bröllopsboken på Idus förlag om kostnadseffektiv bröllopsplanering. Smarta bröllopsboken kan du beställa på Adlibris och Bokus.