7 tips inför årets mest intensiva shoppingmånad

7 Tips Inför årets Mest Intensiva Shoppingmånad

Det är roligt att ge men ack så lätt att förköpa sig när julafton närmar sig och vi så gärna vill göra alla glada. Men det finns knep för att undvika att köpa för mycket och tricks för att handla smart. Med de här smarta tipsen kan du lättare hålla dig inom ramarna.

Enligt Svensk Handel köper vi svenskar julklappar för drygt 20 miljarder kronor varje år och summan ökar för varje år. Många menar att julhandeln drar igång i och med Black Friday, det vill säga, dagen efter den fjärde torsdagen i november och för dig som är ute i god tid och planerar dina inköp finns det goda chanser att både komma undan billigare och smidigare med dina julklappsinköp.

  • Förbered din shopping genom att göra en budget. Det är roligt att ge och när rabatterna lockar på Black Friday och generositeten bränner i hjärtat inför julafton kan det vara lätt att luras att köpa för mer pengar än man tänkt. En budget gör det lättare att hålla sig inom gränserna och inte spendera mer än du har möjlighet till.
  • Utnyttja Black Friday-rabatterna. Skriv en lista på saker som du verkligen behöver, innan du börjar. Vinteroverallen till dottern kanske är urvuxen och behöver uppdateras? Gör en lista på dina behov och beta av så kan du spara mycket pengar.
Nästan 40% väljer bort trängseln på stan och köper majoriteten av julklapparna online. Foto: Bruce Mars/Unsplash
  • Om du vet vad du är ute efter är det lätt att jämföra priser. Använd prisjämförelsesajter och håll koll på varans originalpris. Då vet du vilken rabatt du faktiskt får. Numera finns ingen anledning att begränsa dig till nätbutiker i Sverige om du vill hitta billiga varor. Använd t ex nya prisjämförelsesajten Panprices för att se i vilket land och butik som din vara är billigast. Ännu så länge kan du bara jämföra priser på elektroniska prylar men du kan å andra sidan spara upp till 50% så missa inte det. Panprices har också en tjänst som innebär att de gör köpet åt dig och skickar varan till dig. Du behöver med andra ord inte tänka på vare sig extra kostnad för frakt, tullavgifter eller annat. Bra för dig som vill utnyttja det låga priset utomlands utan att oroa dig över ovälkomna extraavgifter.
  • Kolla vad butiken har för regler för öppet köp och bytesrätt? Som konsument har du alltid rätt att reklamera en trasig vara och om du handlar online har du alltid 14 dagars ångerrätt vilket tyvärr inte är fallet i den fysiska butiken. Det är viktigt att kolla vilken bytesrätt som gäller innan du slår till. Kanske har din butik extra generösa bytesvillkor under julhandeln.
  • Om du nätshoppar och hamnar i en butik med lite för bra priser bör du kolla upp butikens äkthet. Risken finns att du har hamnat hos en bluffbutik. Kom också ihåg att alltid använda ett säkert betalmedel. Vissa kreditkort har leveransförsäkring som extra skydd när man handlar på nätet.
  • Och till sist – om du vet vad du är ute efter är det smart att vara ute i god tid.

FAKTA: Detta köper vi mest under julhandeln:

  1. Leksaker. Leksakshandeln får störst uppsving under julhandeln
Leksaker lockar flest köpare. Foto: Susan Holt Simpson/Unsplasch

2. Juveler. Guld- och smyckeshandeln kommer på andra plats

Smycken ligger på andra plats bland julklappar vi gärna köper. Foto: Element5 Digital/Unsplash

3. Böcker Bokhandeln ligger på tredje plats.

Bokhandeln får ett rejält uppsving under julhandeln. Foto: Artem Maltsey / Unsplash