7 saker du inte får missa i Venedig

7 Saker Du Inte Får Missa I Venedig

En weekendresa till Venedig erbjuder en cocktail av kultur och historia. Men den flytande staden erbjuder också kajakpaddling, en klosterträdgård med dödskallar och härliga cykelturer. Här är sju saker du inte bör missa.

Text: Hélène Lundgren / Foto: Felix Oppenheim

Venedig har 13 miljoner besökare varje år och det är inte så konstigt. Staden är antagligen en av världens vackraste och mest romantiska städer med alla sina hundratals kanaler, broar, gondoler och gamla palats. Hela staden andas av historiens vingslag från den tiden då Venedig var en oerhört rik och mäktig köpmannastad. Det spelar inte riktigt någon roll vart man än går i Venedig, det är lika vackert överallt. Ändå är det tjockt med turister runt själva Markusplatsen. Kanske är många rädda för att gå vilse bland Venedigs labyrintartade gränder? Var inte det! För att komma bort från den värsta turistträngseln och upptäcka ett lite lugnare Venedig räcker det ofta att bara förflytta sig några gator bortom huvudstråken. Strunta i kartan och flanera istället i Venedigs sex historiska distrikt lite på måfå så hittar du en härlig blandning av små lokala matställen, mysiga vinbarer och galna affärer. Vill du helt komma bort från stadens myller finns det många lugna och vackra öar i lagunen med stränder, trädgårdar, grönsaksodlingar, cykelvägar och små kanaler att paddla i.

  1. ENOTECA AL VOLTO

Enoteca Al Volto är en av Venedigs första vinbarer från trettiotalet och ligger på en lugn bakgata ett stenkast från Rialtobron. Hit kommer stolta gondoljärer i sina blåvit randiga tröjor och halmhattar för att äta sin lunch. Ett enkelt och mysigt ställe med en inredning av tunga ekbord och en dekor med över tusen olika vinflaskor och etiketter i taket. Här blandar sig kostymklädda affärsmän, turister och lokalbor över en matbit eller ett glas vin med fler än tusen olika vinsorter att välja på.

Enoteca al Volto, Venice

En populär drink i Venedig är annars ett glas Spritz som innehåller mousserande vitt vin, aperol som är en bitter aperitif och vatten. Här kan man också beställa in små tallrikar med chiccetti som är en venetiansk form av tapasrätter som venedigborna gärna äter till lunch. Maten lagas med färska produkter som kommer direkt från Rialto marknaden i närheten. Det kan vara allt från musslor, pasta med ansjovis, färsk kronärtskocka, baby bläckfisk, marinerade sardiner, små gröna krabbor, salt torsk, risotto med svart bläck eller någon god röra serverad på små brödbitar. Har man svårt att välja går det bra att beställa in en tallrik med blandade rätter för att kunna pröva på lite av varje.

Enoteca Al Volto, Calle Cavalli, San Marco, tel + 39 041 5228945, www.alvoltoenoteca.it

2. DELIKATESSAFFÄREN GASTRONOMIA DA LORENZO

Till Lorenzo De Zorzis delikatessaffär kommer både Venedigbor och turister för att handla italienska delikatesser av denna charmanta gråsprängda herre. Lorenzo säljer italienska varor av högsta kvalitet sen 16 år tillbaka. Ovanför disken hänger skinkor och salamikorvar på rad och i disken bågnar det av Morlacco, Asiago och Vezzana ostar från Veneto. För kännare av italienska specialiteter finns skinkor som 28 månader gammal prosciuttos från Parma, culatello di Zibello, San Daniele, Sauris och Montagnana. Ostar som 30 månader gammal Parmigiano Reggiano, 4 år gamla bagóss och pecorino ostar samt burrata som är en gräddfylld mozarella som färsk anländer två gånger i veckan från Puglia regionen.

I en korg ligger handgjord pasta i den italienska flaggans färger av grönt, vitt och rött. Kommer man under vintersäsongen finns svart tryffel från Umbrien samt ett bra urval av röda och vita viner. Priserna är inte de billigaste men älskar man att laga italiensk mat så är det här en riktigt bra affär där man kan passa på att köpa upp lite färska varor till hemmet. 

Gastronomia da Lorenzo, San Marco, 4666 – Calle dei Fabbri, tel +39 041 523 2682, lorenzogastronomia@gmail.com

3. PARADISO PERDUTO

Alldeles bredvid en lugn liten kanal i området Cannaregios bostadskvarter ligger restaurangen Paradiso Perduto. En bohemisk oas i Venedig med en stämning som gör att man vill komma tillbaka kväll efter kväll. Hit kommer familjer, ungdomar och äldre i alla åldrar för att äta eller ta ett glas vin. Vissa kvällar är det levande musik med någon berömd pianist, ett folkmusikband eller en alltför full sångare. Andra kvällar kan det vara spontan poesiuppläsning eller möten om den omtalade barriären som ska stoppa Venedigs största översvämningar. Keith Richards lär ha spelat piano i baren och stället passar honom som handsken så det är inte förvånande.

Alltid fullpackat med folk i alla åldrar på Paradiso Perduto sedan mer än 30 år.
Kocken Maurizio Adamo har drivit Paradiso Perduto i över 30 år.

Kocken Maurizio Adamo är en karaktär som har drivit Paradiso Perduto i över 30 år. Maurizio går runt som en hustomte på restaurangen med sitt stora vita skägg och en vit kockmössa på sniskan. När han sålde stället för några år sen slutade folk att gå dit. Han blev tvungen att köpa tillbaka restaurangen och samma dag som han öppnade så kom alla folk tillbaka igen. I restaurangen serveras ekologisk mat med mycket fisk och skaldjur som är så typiskt för Venedig samt hemgjorda gratänger med sparris eller kronärtskockor i rikliga portioner. På gatan bredvid kanalen samlas halva restaurangen till sent på kvällarna och ofta ser man Maurizio med ett glas ekologiskt rödvin i handen när han går runt och pratar med alla sina gäster. Det är heller inte helt ovanligt att få se Maurizio komma farande i kanalerna med ett gäng glada spelande musiker på sin båt. Där sitter han i båten och vinkar glatt till alla människor han möter. 

Paradiso Perduto, Fondamenta della Misericordia, Cannaregio, tel +39 041 720581.

4. KLOSTERTRÄDGÅRDEN VID CHIESA DEL SANTISSIMO REDENTORE 

Kyrkan byggdes mot slutet av 1500 talet och den tredje söndagen i juli varje år firas en stor högtid här. Enligt legenden stoppades pesten år 1577 när kyrkan byggdes och på den stora högtiden varje år byggs en gungande gångbro av pontoner från själva Venedig till ön Guidecca där kyrkan ligger. Förr utgjordes bron av en lång rad av båtar och folk klättrade från båt till båt. Det är säkert 5000 båtar i lagunen denna dag och Venedigborna vallfärdar hit till denna viktiga fest. Alla har en stor picknick på vattnet med mycket mat och dryck. På lördagskvällen ställer staden till med ett magnifikt fyrverkeri som regnar ner över hela Venedig. Kyrkan är öppen för allmänheten att beskåda men bakom kyrkan finns också en klosterträdgård. En fridfull och harmonisk oas med statyer på vackra innergårdar, grönsaksodlingar, örtträdgårdar och fågelsång.

Munken Gabriel Angelo är nästan 90 år och har varit missionär i Brasilien i 40 år.

Fader Agostino är en av de tjugotal Franciskanermunkar som bor och arbetar på klostret. En underbart varm människa som utstrålar så mycket harmoni och kärlek när han visar oss runt i klosterträdgården med en gammal kyrkogård och ett garage för antika båtar. Mitt bland grönsaksodlingarna träffar vi på den nästan 90 år gamla munken Gabriel Angelo som var i missionär under 40 år i Brasilien. Han berättar att han har varit med och byggt upp många kyrkor under sina dagar. Klostret var en gång i tiden berömt för sina örtmediciner som exporterades runt hela Europa.

I det gamla apoteket finns dödskallar för pedagogiskt bruk.

Än idag finns det gamla apoteket kvar med pedagogiska dödskallar och vackra gamla keramikkrusen med latinska namn på olika örter. Bakom koret finns även ett intressant rum med gamla vaxhuvuden av heliga franciskanermunkar sparade i stora glasburkar som ser ganska makabra ut. Det går att ringa till klostret för att komma överens med munkarna om en visning av klosterträdgården. 

Fader Agostino är en av de tjugotal Franciskanermunkar som bor och arbetar på klostret.

Redentore Kyrkan, Campo del SS. Redentore på ön Guidecca, tel + 39 3331489558.

5. KAJAKPADDLING UNDER VENEDIGS BROAR

Att paddla kajak är ett underbart och annorlunda sätt att uppleva den vackra staden på. Med kajak kan man sakta glida fram på det stilla vattnet under broarna i Venedigs alla kanaler. På riktigt nära håll kan man studera alla palats och livet i lagunen. Réne Seindal från Danmark startade förra året organiserade kajakpaddlingar inne i Venedig och ut till lagunens alla öar. Kajakerna ligger på ön Lido och där utgår man ifrån för att paddla in till Venedig eller någon av de 118 öarna lagunen.

Med kajak kan man glida fram under broarna i Venedigs alla kanaler.

En av öarna, Burano är Venedigs mest färgstarka ö. Husen på båda sidor av den smala kanalen är målade i de härligaste starka färger av orange, lila, grönt, blått, gult och rött. En legend säger att öns fiskarfruar lät måla husen i regnbågens alla färger så att fiskargubbarna inte skulle ha problem med att hitta hem till rätt hus på kvällarna. En annan tristare förklaring är dock att fiskarna lät måla husen så att de lättare skulle kunna synas i den tjocka dimman som rullar in i lagunen under vintermånaderna. På Burano kan man stanna till för att äta en lunch på restaurangen Al Gato Nero som har Venedigs bästa risotto enligt kändiskocken Jamie Oliver. Att göra en kvällspaddling i Venedigs mättade kvällsljus är det bland det mest oförglömliga man kan göra. Efter några timmars paddling läggs kajakerna upp på en kaj och vi går in på en lokal restaurang för att äta middag i närheten. Efter middagen har det hunnit bli riktigt mörkt och båttrafiken på den stora kanalen Campo Grande har blivit lite lugnare. Det svarta vattnet lägger sig som en sammetsmatta i kanalerna och högt ovanför taken lyser fullmånen upp stadens pittoreskt flagnade fasader med sitt svaga sken. Med pannlampor och lysstavar paddlar vi tyst fram genom mörka kanaler, in under Suckarnas bro och förbi Markusplatsen innan månen guidar oss tillbaka till Lido efter en magisk kväll.

Venice Kayak arrangerar organiserade kajakpaddlingarna i Venedig. Tel +39 346 4771327. www.venicekayak.com

6. HOTEL CIPRIANI

Från Markusplatsen kan man ta en välpolerad mahognybåt direkt till Hotel Cipriani på spetsen av ön Guidecca för att komma bort från Venedigs turistmyller. Det lyxiga hotellet ligger mycket fridfullt med en stor trädgård, tennisbana och en egen båtbrygga direkt vid restaurangen. I trädgården odlas vindruvor till hotellets vin som heter Casanova Salso och har en speciell saltig eftersmak på grund av dess närhet till lagunen. Vinet från Guidecca var vida berömt på 1700 talet och Venedigs nobla familjer kom hit för att dricka vin och få lite frisk luft. Här bland öns parker, trädgårdar och vingårdar lär kvinnotjusare Casanova ha blivit kär i en respekterad kvinna från Guidecca och bjudit henne på öns berömda vin. Vinet säljs enbart på hotellet och det går att åka hit bara för att ta ett glas vin på restaurangens terrass.

Lyxiga hotellet Cipriani har en egen båtbrygga. Hit kom Venedigs nobla familjer på 1700-talet för att dricka vin och få frisk luft.

Utsikten över Venedig är magnifik och restaurangen serverar en meny av venetianska specialiteter med mycket färsk fisk, skaldjur och grönsaker från lagunen. På Cipriani finns även en av centrala Venedigs fåtal pooler och ett spa med ansiktsbehandlingar där bladguld används. Hotellet byggdes 1958 av Guiseppi Cipriani som även startade den berömda Harry´s Bar i Venedig och kända filmstjärnor, musikartister, politiker samt även det svenska kungahuset har bott på hotellet. Rummen är flotta och individuellt designade där de mest exklusiva sviterna har privata trädgårdar, jacuzzi, badrum i marmor, egen disponibel butler samt en egen båtkapten. 

Hotel Cipriani, Guidecca, tel :+39 041 5207744, www.hotelcipriani.com

7. CYKLING PÅ LIDO

Cyklar är förbjudna inne i Venedig men en trevlig utflykt att göra är att ta en Vaparetto båt till Lido. På ön kan man hyra en cykel för en dag och ta sig ut till de långa sandstränderna vid lagunen. På stranden står hundratals badhytter på rad och under sommaren kommer många barnfamiljer hit för att sola och bada i havet. Ön är platt och 11 km lång med en fin cykelväg längs kusten bort mot Malomocco och Alberoni.

Det går även att fortsätta att cykla hela vägen till ön Pellestrina och Chioggia som brukar kallas ett Venedig i miniatyr med lite kanaler och smala gator.

I Malomocco kan man stanna till för att äta en typisk venetiansk pastarätt med mycket salt fisk på någon lokal restaurang. Alldeles vid havet strax utanför Lido ligger också en mycket mysig restaurang som heter Al Murazzi med rustika träbord, fisknät och båtroder som dekor. Här kan man sitta i många timmar och titta ut över havet och prova några utsökta italienska viner tillsammans med prisvärd mat. 

Noleggio Cicli Gardin da Stefano & Anna hyr ut cyklar på Lido, S.M Elisabetta 2/a, Lido di Venezia. Tel + 39 – 339 6823387, lidobike@alice.it

Al Murazzi, Via Kirchmayr, Lido, tel +39 041 5267278.

Mer info om Venedig finns på www.turismovenezia.it och www.italiantouristoffice.se

Felix Oppenheim

Freelance photographer since 1979. Travel, sports, nature, outdoor, adventure, portraits, corporate etc.