7 tips till dig som inte vill ruinera dig på fjällsemestern

7 Tips Till Dig Som Inte Vill Ruinera Dig På Fjällsemestern

Visst mår vi bra av att åka till fjällen på vintern. Att vara ute på dagarna, röra på sig och vara tillsammans är både härligt och hälsosamt men det är lätt att kostnaderna springer iväg och att kontot tickar ner i takt med att dagarna går. Vi har därför samlat en del tips för en lite mer ekonomisk semester som gör att du mår bra även när du kommit hem.

Foto: Unsplash

Spara pengar på boendet

En av de största kostnaderna för din fjällsemester är boendet Det som avgör boendet är framförallt läget, hur stort det är och i vilket skick det är. Kanske behöver du inte ha en så stor stuga eller lägenhet? Du kommer ju ändå förhoppningsvis att vara ute på dagarna. Och om alla i familjen kommer gå ut och in från backen samtidigt kanske det är ok att ta bilen till backen varje morgon? Jämför priser hos de stora skidarrangörerna med priset hos de mindre liksom hos privata stuguthyrare. Priserna kan variera stort.

Förutsätt inte att bilen är billigaste färdmedlet

Visst är det bekvämt att stoppa in allt man behöver ha med sig i bilen och köra iväg mot snön, men det är inte säkert att bilen är det bästa färdmedlet ur ekonomisk synvinkel. Den faktiska kilometerkostnaden är hela 2-3 gånger bensinpriset. Jämför kostnaden för bilresan med vad det kostar att åka buss eller tåg som ofta erbjuder bra rabatter för familjer. Ett tips för dig som flyger till alperna är att det oftast är billigare att ta buss från flygplatsen till destinationen jämfört med att hyra bil.

Tåg eller buss till fjällen är kanske billigare än bilen om du jämför kostnaden.

Åk inte när det är högsäsong

Sport- och påsklovsveckorna är de dyraste fjällveckorna varför det är klokt att välja mellanperioderna så långt det är möjligt.

Ta med dig matsäck

Det är mycket billigare att ta med egen lunch och mellis till backen jämfört med att köpa färdig. Om du inte vill ta med sittunderlag och sitta i en driva i solskenet och äta limpmackor och dricka medhavd varm choklad kan du oftast värma mat i micron i något matsäcksrum som brukar finns på de flesta skidanläggningar Många skidanläggningar har dessutom grillplatser där du kan grilla hamburgare eller korv och sitta runt elden och äta.

Hyr eller låna utrustning

Du som inte åker skidor så ofta tjänar på att låna ihop utrustningen som du behöver av vänner och bekanta och i andra hand köpa begagnat eller hyra. Särskilt smart är det att hyra om du ska flyga till ditt resmål eftersom det är dyrt att ta med skidutrustningen på planet. Om du hyr får du dessutom skidor som är i gott skick och kan byta om något är fel. Kolla gärna vad hyrpriset är om du hyr hemma och tar med skidorna istället för på skidanläggningen. Om du åker skidor ofta och vill köpa utrustning kan du spara pengar genom att jämföra prise – även i utländska webbshoppar samt att köpa på rea förstås.

Låna ihop utrustning så sparar du massor av pengar.

Utnyttja liftkortet smart

Liftkort är dyrt men behöver du verkligen liftkort för alla dagar? Många tycker det är mysigt att åka längdskidor en dag och om det är så är det smart att förlägga längdåkningsdagen i slutet av din fjällvecka så att du kan köpa liftkort för en dag mindre. Planera detta innan din resa och köp liftkortet hemma eftersom det då är billigare.  Kom också ihåg att kolla om din skidanläggning erbjuder möjligheten att registrera ditt liftkort. Ofta får man erbjudanden och rabatter om man gör så och de vill du ju inte missa, förutom möjligheten att få ett nytt liftkort utifall att du skulle förlora ditt kort under skidveckan.

Ta hand om dina saker

Att förstöra skidan genom att köra på grusigt underlag kan leda till straffavgifter vid återlämning till skiduthyrningen. Minska också risken för att bli bestulen på dina skidor genom att alltid para ihop dem i omaka par med en kompis skidor när du går in och dricker varm choklad eller lås fast dem i skidstället. Valla dina skidor efter dagens skidåkning, håll koll på stålkanterna och ta ur innerpjäxan i slalompjäxorna så att den får torka inför nästa dag. Om du tar hand om din utrustning håller den nämligen längre.

Få ner det totala priset för resan genom att resa med andra.

Res tillsammans med andra

Du kan spara en hel del pengar genom att resa tillsammans med en annan familj då ni kan dela på boendekostnaden och matkostnaden.

Planera matinköpen

Om du ska åka skidor i norska fjällen där matpriserna är betydligt högre än i svenska butiker, sparar du pengar genom att köpa med dig mat från Sverige. Förutom att du sparar pengar är det skönt att ha planerat maten i förväg eftersom du så slipper fundera ut vilka maträtter varje dag på semestern.