8 anledningar att besöka Rom

8 Anledningar Att Besöka Rom

Få städer i Sydeuropa lämpar sig så väl för ett besök som Italiens huvudstad. Välj och vraka mellan många sevärdheter, ät goda italienska maträtter och drick fantastiskt kaffe. Det finns såklart flera hundra anledningar att besöka Rom – här är åtta av dem.

FOTO: Maria Grip

Italien har över 58 miljoner besökare årligen och minst fyra miljoner turister lockas till Rom årligen. Staden har kanske ett av världens största arv från Romarnas storhetstid och är av stor historisk betydelse. Som i många andra italienska städer är byggnaderna ståtliga och besökare blir ofta mycket tagna av arkitekturen. 

1. Sevärdheterna

I varje del av staden finns något att se, såväl i ett gatuhörn som mitt på en piazza. Vart man än ser åt i stadskärnan möts man av äldre och vacker arkitektur. Romarna är kända för mäktiga byggnader som Colosseum och intilliggande Konstantinbågen, liksom maffiga Pantheon på torget Piazza della Rotonda. Rom stoltserar dessutom med den skimrande spanska trappan och fontänen Fontana di Trevi, förutom mängder av statyer och monument som skjuter upp ur marken såsom på Forum Romanum. Går man högst upp i parken Orti Farnesiani sul Palatino får man en fin vy över Forum och dess utgrävningar och kan få en inblick i hur staden såg ut under storhetstiden. Samtliga av dessa sevärdheter lockar de allra flesta besökare i Rom, så räkna med att du delar upplevelsen med andra hänförda turister.

Det magnifika bygget Viktor Emanuel-monumentet skimrar vitt i solen och står ut i staden och är häftigt att gå runt trots att det hör till lite nyare arkitektur (byggt i slutet av 1800-talet).

För att undvika större folksamlingar vid alla dessa populära sevärdheter är det bra att vara ute tidigt på morgonen eller efter mörkrets inbrott på kvällen.

Broarna Ponte Vittorio Emanuele II (uppförd år 1886 ) och Ponte Sant’Angelo (uppförd åren 133–134 ) som båda går över Tibern inte långt från Vatikanstaten är ett par väldokumenterade och vackra broar. Här strosar par och romantiken flödar.

Hitta dit: Turistbyråns karta över sevärdheter är hjälpsam

En av broarna över Tibern

2. Utsikterna

Rom är byggt på sju kullar vilket innebär att det finns gott om platser varifrån man har fin utsikt över staden. Ta dig uppåt, förslagsvis via Spanska Trappan eller från stadsdelen i Ludovisi, och njut av det lugn som infinner sig ovanför stadens puls i exempelvis Villa Borghese. Det är en stadspark, på höjden, som lockar invånare liksom besökare. Här leker barn, sportfantaster joggar och cyklar och turister paddlar i vattenanläggningen intill Tempio di Esculapio. Det är en oas mitt i staden med stora skuggande träd och fina gräsmattor som bjuder in till vila. Från flera håll kan man se ut över staden och floden. Missa inte att se solnedgången från någon av kullarna. Även kupolen i Peterskyrkan i Vatikanstaten är en ypperlig utsiktsplats.

Hitta dit: Ta dig uppför Spanska Trappan via kyrkan Trinità dei Monti på Piazza della Trinità dei Monti.

Utsikt från Villa Borghese

3. Maten

Pizza, pasta och charkuterier återspeglar den italienska kokkonsten. Det finns i Italien över 300 Michelinbelönade restauranger, av dessa återfinns nitton i Rom. Så den som vill äta riktigt bra mat och förväntar sig hög servicenivå har alternativ till de enklare osteriorna. La Pergola är den enda trestjärniga restaurangen i staden och ligger norr om Vatikanstaten, här rekommenderas avsmakningsmenyn skapas av kocken Heinz Beck.

Hitta dit: Via Alberto Cadlolo 101.

Klassisk italiensk mat intas förslagsvis i de yttre stadsdelarna Ludovisi och Trastevere för att med lite större säkerhet undvika turistfällorna kring Colosseum, Spanska Trappan och Pantheon. Intill pantheon finns dock smakrika charkuterier och ostar i en delikatessbutiken L’Antica Salumeria som också har servering.

Hitta dit:  Piazza della Rotonda 4.

Klassiska förrätten Caprese

4. Kaffet

I espressons hemland kryllar det av kaffebarer, de är detsamma som en vanlig bar. Under dagtid intas kaffe och öl medan besökarna på kvällen tar en aperitivo. Det spelar ingen roll var du intar ditt kaffe, det kommer högst troligen alltid vara av samma höga kvalitet. På morgonen dricker italienarna caffe latte eller cappuccino medan man på eftermiddag och kväll intar espresso, espresso macchiato eller caffe americano.

En espresso eller espresso macchiato kostar upp till 1 euro på enkla kaffebarer, medan de kostar det dubbla på restaurang. Vanligen serveras ett glas vatten till kaffet. Säkerställ att det naturliga kaffeskummet är kvar på din espresso när den serveras, den kapslar in aromerna av de pressade bönorna. En italienare som serveras sin espresso utan det bruna skummet kräver helt enkelt en ny espresso.

5. Glassen

Du behöver inte gå många steg från en gelateria till en annan. Äkta gelato är gjord av mjölk, socker och fina smakämnen som pistage, vanilj och kaffe. Smaksättningen görs i de flesta fall av färska och naturliga råvaror. Ta en kula som efterrätt istället för att beställa in dessert på restaurang. Glasställen som har många smaker bör vara ställen som har stor ruljans eftersom Gelato bara håller mellan två till fyra dagar i glassdisken. En mindre Gelateria som har ett fåtal smaker anpassar troligen sitt utbud utifrån säsong av råvaror.

Gelateria La Romana nära floden Tibern är av ett något större slag än andra glassbarer, här finns sittplatser för gäster innanför stora vackra fönster.

Hitta dit: Gelateria La Romana ligger på adressen Via Cola di Rienzo 2.

6. Värmen

Tidig vår innebär försommar i Rom och ett besök under vår och höst blir en förlängning av sommaren. Det fläktar lite lätt i Rom men starka vindar är ovanliga och det gör att besökare liksom invånare gärna spenderar lediga dagar utomhus i soliga parker eller på en trevlig uteservering.

Under sommarmånaderna, juni till augusti, är det riktigt varmt i Rom. Lokalinvånarna söker sig till stränderna i Ostia. Det går att åka dit på cirka en timme med bil. Undviker bilköer gör du med tåg från Porta San Paolo, intill Piazzale Ostiense.

Colosseum

7. Naturen

Till den stora och vackra parken Villa Borghese på en av kullarna vallfärdar stadsborna för att träna, leka med barnen, strosa och umgås. De höga träden skänker skugga en varm dag, medan de öppna områdena välkomnar solens varma strålar.

Parco Regionale Appia Antica är en annan stadspark som ligger utanför stadskärnan. Till skillnad mot Villa Borghese är här mer lantligt och spartanskt. Många Romare använder området för sportaktiviteter. Därtill är dewt många familjer som har picknick här för att titta på djur som lever här, såsom får på bete.

Hitta dit: Österut från tågstationen Ostiense mot Via Appia Antica 26.

8. Konsten

Konstälskare har mängder av upplevelser framför sig i Rom. Bege dig till Musei Vaticani för att insupa Leonardo da Vincis Hieronymus och de imponerande takmålningarna i Sixtinska kapellet. Michelangelos Skapelseberättelsen målades mellan 1508-1512 och står sig ännu. På Galleria Borghese finns alster av Giovanni Lorenzo Bernini, Caravaggio, Leonardo da Vinci och Rafael, medan Maxxi har modernare konst.

Hitta dit: Musei Vaticani: Viale Vaticano. Galleria Borghese: Piazzale Scipione Borghese 5. Maxxi: Via Guido Reni 4A.

Peterskyrkan i Vatikanstaten bakom en glassbil

Fakta

Undvik:

Köer till sevärdheterna, var ute i god tid och läs helst på innan besöket vad som rekommenderas. Förköp av entrébiljetter rekommenderas.

Turistfällor i form av restauranger kryllar det av. Läs menyn och förhör dig om priset på måltid och dryck innan du beställer. Känns det som ett rån är det troligen just det.

Taxiresor kan enkelt undvikas i och med att staden är promenadvänlig. Se bara till att ha bekväma skor och ta vätskepauser.

Resa dit: Flyg från Sverige till Rom Fiumicino. Tåg genom kontinenten.

Resa runt: till fots eller med buss.

Bästa tiden på året: Året runt, sommarmånaderna är Italiens stora turistsäsong.

Prisnivå boende: från 60 EUR per natt.

Övrig info: TurismoRoma.it

Maria Grip

Skribent baserad i Stockholm, skriver om reseupplevelser, skildrar allt från destinationer, måltider till hotell. Skriver reportage och kan anpassa material för webben (SEO).