Alexa – hur har du det med källkritiken?

Alexa – Hur Har Du Det Med Källkritiken?

Efter Digital first kommer Voice first. De stora mediahusen – och säkert många mindre aktörer – vill vara först på tåget när de smarta högtalarna invaderar hushållen. Alexa från Amazon och Google Home är de största, men även Apple HomePod, Cortona, Sonos med flera finns på marknaden.

Foto: Jan Antonin Kolar

Redan nu har 41% av hushållen i USA en smart högtalare – siffrorna är dessutom från december 2018 innan jul, så många fler hushåll har tillkommit i julhandeln. Det är rekord – ingen annan typ av enhet har ökat så snabbt när de lanserades.

Sverige ligger en bit efter, med en penetration på runt 10-15% – men det kommer så klart explodera även här.

På journalistseminariet newsrewired i London den 6 mars 2019 var detta en av de stora trenderna som diskuterades. Hur ska Alexa och Google Home hitta just ditt innehåll? Och – som vanligt – hur ska du kunna ta betalt för det?

Men en annan stor och viktig fråga, som de bekymrar till exempel Susie Coleman som är mjukvaruutvecklare på Guardian Voice lab och Mukul Devichand, Executive Editor för Voice och AI på BBC (som inte var med på seminariet, men som jag hade nöjet att träffa dagen efter) är att lyssnaren inte har en aning om varifrån uppgiften de lyssnar på kommer ifrån.

–      Alexa, sammanfatta Brexit för mig, säger du kanske.

Men varifrån kommer sammanfattningen? Är det BBC, SR, Aftonbladet eller kanske statskontrollerade Pradva som ger dig sammanfattningen? I dagsläget får du inte veta. Det är ju inte som när du googlar eller väljer en app i mobilen eller på paddan eller ser resultatet i din dator – och direkt kan se varifrån innehållet kommer och källkritiskt välja bort de avsändare du inte litar på.

Skills kallas det som närmast motsvarar appar i en smart högtalare, men då gäller det att du är noggrann när du pratar med din smarta högtalare och begär att få nyheten från ett särskilt håll. Är det svårt att lista ut algoritmerna för Google så är de smarta högtalarnas algoritmer ännu mer okända, vilket är en annan utmaning för innehållsmakarna.

No alt text provided for this image

I dagsläget använder knappt hälften av användarna sina smarta högtalare för att lyssna på nyheter, så frågan är sannerligen intressant.

Gunilla Håkansson

Journalist sedan 30 år sedan, tidigare chefredaktör på Allas, reporter/redigerare/redaktör på Östran.