Allergiska Malin tog fram choklad hon själv kan äta

Allergiska Malin Tog Fram Choklad Hon Själv Kan äta

Malin Westergren måste alltid tänka sig för innan hon äter. Ett litet misstag kan få allvarliga följder. Nu har hon tagit fram en egen vegansk choklad, fri från sex allergener.

Malin, som vare sig tål jordnötter, trädnötter, mandel eller frukter som jordgubbar och äpple, läser alltid innehållsförteckningen innan hon stoppar något i munnen.
Det är hon inte ensam om, det är vardag för alla födoämnesallergiker.
– Jag är hela tiden på min vakt. När jag exempelvis åker tunnelbana håller jag alltid koll på vad som händer i vagnen. Öppnar någon en påse med nötter måste jag ta mig till andra ändan av tåget. Går inte det kliver jag av så snart jag kan.
Det sociala livet påverkas.
– Ska jag gå ut och äta måste jag planera, förvissa mig att det är en restaurang som inte har nötter på menyn.

Begränsar vardagen

Malins allergi upptäcktes när hon var tre år. Tester visade att den första reaktionen varit på jordnötsringar och att hon inte heller tålde pälsdjur, pollen, soja och vissa frukter.
Malins nötallergi är dessutom luftburen, vilket innebär att hon får känningar även när nötter hanteras i hennes närhet.
Nötallergin begränsar vardagen. Epipenpennorna, som används akut vid av anafylaktisk chock eller svår allergisk reaktion, finns alltid med.
Trots allt försöker 30-åriga Malin att leva ett aktivt liv.
– När jag är bortbjuden och blir bjuden på mat är det lätt att bli kontrollerande. Så jag försöker fråga om jag inte kan få hjälpa till med matlagningen. Jag vill inte lägga över ansvaret för min allergi på andra.

Egen choklad

Så det var inte så konstigt att Malin blev egen företagare, öppnade en webshop där hon sålde lösgodis för allergiker.
Det var ett omständligt företag och Malin beslöt sig för att istället satsa på choklad som både veganer och allergiker kan äta. Snart hittade hon en fabrik i Finland där det i många år producerats choklad för allergiker.
Malin bestämde sig för att ta fram sin egen choklad, Lyckorus. Finnarna som drev fabriken hjälpte till med att fram den veganska chokladen som är fri från nötter, gluten, mandel, mjölk, jordnötter, nötter, soja och ägg.
I dag säljs de allergivänliga produkterna över hela landet, tack vare Malins återförsäljare och i hennes egen webshop.


Marita Wass

Marita Wass är frilansjournalist, fast förankrad i den skaraborgska myllan. Hon har tidigare arbetat som reporter och redigerare på en lång rad lokaltidningar.
Idag vill hon fånga det mänskliga mötet, avsett om det sker på ladugårdsbacken eller i styrelserummet.