Åtråvärda diamanter

Åtråvärda Diamanter

Det tar miljontals år för naturen att skapa den ädlaste av alla stenar. I en tid av bling är diamanter hett eftertraktade och de riktigt stora bumlingarna klubbas på auktion för miljonbelopp. Det verkar också som att karat och kärlek hör ihop.

Foto ovan: Alex Lee/Unsplash

Diamonds are a girl’s best friend sjöng Marilyn Monroe med sin andfådda röst i filmen Herrar föredrar blondiner. Den oförglömliga texten blev med ens synonym med diamanter. För diamanter är en åtrådd naturresurs som i sin råa form orsakar konflikter på internationell nivå och i smyckeform olösliga släktfejder.

Karat och kärlek

Diamanten är sammanflätad med drömmar och förhoppningar. När brudpar ska välja vigselringar är diamanter, eller ja, briljanter det självklara valet. Det måste vara prinsessors solitärer som inspirerar. Skådespelerskan Elizabeth Taylor hade både äkta män och beundrare som överöste stjärnan med juveler. I hennes nästan kungliga smyckesamling fanns en diamantring som vägde över 33 karat och var en kärleksgåva från maken Richard Burton. Efter Elizabeth Taylors bortgång 2011 såldes ringen på auktion för 8 miljoner dollar. Den skandalomsusade Wallis Simpson, hertiginnan av Windsor, hade ett smyckeskrin lika imponerande som Elizabeth Taylors. Wallis Simpson levde ett jetsetliv i Paris och på franska Rivieran som krävde vackra klädkollektioner och utsökta smycken som accessoarer. Hennes man, den abdikerade kungen Edward den VIII av Storbritannien, var ytterst generös med kärleksgåvorna till den kvinna som fick honom att överge den brittiska tronen. Hertiginnans unika juvelsamling inbringade ett sanslöst antal miljoner när den klubbades på Sotheby’s efter hennes död.

I Elizabeth Taylors smyckesamling fanns en diamantring som vägde över 33 karat och som 2011 såldes på auktion för 8 miljoner dollar. Foto: Skeeze/Pixabay

Stor större störst

När en jättediamant ska säljas på auktion ger det eko i pressen som det vore en världsnyhet. Men det kanske inte är så konstigt – det har ju varit rejäla stenar som budats upp till osannolika belopp. Den otroliga diamanten Blue Moon såldes på Sotheby’s i Schweiz för en halv miljard kronor förra året.

Köparen var den Hong Kongbaserade affärsmannen Joseph Lau och det ryktades om att stenen skulle bli en gåva till hans sjuåriga dotter. De rosa och alldeles gudomliga diamanterna Pink Graff och Pink Star är två mastodontdiamanter som gått under klubban för astronomiska summor. Den diamant som en gång i tiden var världens största innan den delades i elva bitar var Cullinandiamanten. Den hittades 1905 i Sydafrika och okluven vägde den över 3000 karat. Idag ingår den i flera av de brittiska kronjuvelerna som bärs huvudsakligen av drottning Elizabeth.

Diamantens fyra C

Det som gör diamanter så spännande är att det inte finns två exakt lika exemplar. Varje sten är unik precis som det mänskliga fingeravtrycket. För den oinvigde är det svårt att med blotta ögat säga speciellt mycket om en diamant. Men för en diamanthandlare eller juvelerare innebär diamanten en hel värld av information, när den beskådas under lupp.

Den otroliga diamanten Blue Moon såldes på Sotheby’s i Schweiz för en halv miljard kronor förra året.

Det är en intressant kunskapsmassa och faktiskt inte oviktig att känna till som köpare. Att värdera en diamant är en grannlaga uppgift som kräver erfarenhet och expertis. Diamantbranschen introducerade därför fyra begrepp som ska underlätta arbetet med värdering och kvalitetsutredning. Dessa är de fyra C:na: carat, clarity, cut och colour. Eller på svenska karat, klarhet, slipning och färg. Diamantens vikt mäts i karat och en karat är detsamma som 200 milligram.

När brudpar ska välja vigselringar är diamantringar ofta ett önskat alternativ. Foto: min woo park/Pixabay

Ofta lägger både säljare och köpare stor betydelse vid just karat. Det gör att en diamant som väger 1 karat kan kosta mycket mer än en diamant som väger 0,99 karat trots att viktskillnaden är liten. När diamanten blir till i naturen, kan den skadas av värme och pressande jordlager. Det gör att stenen blir repig och oren. Juveleraren tittar vid värderingen noga efter skador. Klarheten har således stor betydelse för priset. Ju renare och klarare, eller flawless, en diamant är desto dyrare är den. Slipningen är en viktig aspekt av en diamants värde och kvaliteten på slipningen kan variera mycket. Ljus och diamanter hör ihop och en av stenens magnifika egenskaper är hur fasetterna reflekterar ljuset.

Det ska gnistra och glimma om en diamant och en perfekt slipad sten kallas för excellent. Diamanter varierar kraftigt i färgnyanser och är allt från gulaktiga till genomskinliga. Den mest exklusiva diamanten är helt färglös eller colourless. Men en diamant är alltid en diamant oavsett vad den väger eller hur den reflekterar ljuset. Den är alltid den finaste av alla kärleksgåvor. Marilyn Monroe kom nog nära sanningen i sin sång – även om de flesta av oss aldrig kommer att bära en sten av Blue Moons kaliber.

Anna Östberg

Anna Östberg är journalist och skriver om bröllop och bröllopsplanering. Hon har gett ut boken Smarta bröllopsboken på Idus förlag om kostnadseffektiv bröllopsplanering. Smarta bröllopsboken kan du beställa på Adlibris och Bokus.