På äventyr bortom skidåkning i Aostadalen

På äventyr Bortom Skidåkning I Aostadalen

Aostadalen har oändliga möjligheter till bergsvandringar och cykling. Längs Alta Via 1 och 2 sträcker sig 33 mil av fina vandringsleder att välja på. Här finns tretton dalar med bergstoppar på över 4 000 meter; Gran Paradiso, Monte Rosa, Mont Blanc och Matterhorn. 

Text: Helénè Lundgren / Foto: Felix Oppenheim

Aosta ligger i nordvästra Italien, mellan Frankrike och Schweiz och är med sina tretton dalar landets minsta region. För oss svenskar är Aostadalen kanske mest känd för sin skidåkning, men passa på att upptäcka dalarna även på sommaren. Högt uppe i bergen ligger små charmiga bergsbyar, glaciärer, ljuvliga alpängar och på rustika rifugios serveras trerätters middagar. En solig dag i början av juli åker vi över St Bernhardspasset till den italienska staden Cogne. Här ligger Italiens första nationalpark, Gran Paradiso som grundades 1922.

– Det var kungafamiljen som inte ville att området skulle bebyggas. Här brukade de jaga stenbock, mård, hermelin, ripa och tjäder på sina jaktmarker, berättar guiden Marta Capetillo från TheAlps som arrangerar vandringar och skidåkning i Aosta.

Paus uppe bland bergen
Marta Capitello och journalist Helénè Lundgren under lunchpaus i solen.

Vandring på Alta Via 2 från Valnontey till Rifugio Vittorio Sella, 1 667 – 2 584 meter

Från Cogne är det gratis transport till fyra byar, och vi ska starta vår vandring i byn Valnontey som ligger omringad av höga snöklädda bergstoppar. Planen är att vandra längs Alta Via 2 upp till rifugio Vittorio Sella. En bred upptrampad stig leder snabbt upp i genom barrskogen, och vi möter gott om vandrare i alla åldrar som är ute på dagsturer. När vi kommer upp ovanför trädgränsen börjar det dyka upp små murmeldjur som nyfiket tittar ut från sina hålor. Ett högt visslande varningsläte hörs när de snabbt pilar mellan stenrösen och tunnlar. Vi ser fäbodar med svarta skiffertak, och längs sluttningarna högre upp i bergen betar hjordar av gems. Små broar leder över strömmande vatten, och efter en lång uppförsbacke dyker till slut rifugio Vittorio Sella upp bland dimman. Rifugion ligger uppe på 2 584 meters höjd, omringad av snöklädda berg, och härifrån syns Gran Paradisos högsta topp på 4 061 meter. Vi kliver in i huvudbyggnaden och i köket står det unga paret Jean och Luisa Mappelli och pysslar medan barn och hundar springer runt i köket och busar mitt i familjens middagsbestyr. 

Paus med utsikt över en dal
På väg mot Rifugio Vittorio Sella i Gran Paradiso.

– Jag har arbetat här i 25 år, och vandrarhemmet är öppet mellan mars – september. På vintern är det stängt här, och då åker vi skidor och umgås med familjen, berättar Jean Mappelli.

Vandrarhemmet är rustikt med mycket trä, och en trappa upp ligger rum med våningssängar. Från fönstret i sovsalen kan jag se en stor hjord av stenbockar som betar längs bergssluttningen. Snabbt springer jag ner till matsalen för att hinna spana in stenbockarna med hjälp av en kikare.

En flock stenbockar
En flock stenbockar vid Rifugio Vittorio Sella, 2584 m. Gran Paradiso, Italy,

– Stenbocken är en symbol för nationalparken, men innan området blev skyddat höll de på att dö ut. På 20-talet var Gran Paradiso det enda stället i Alperna där det fanns stenbockar kvar. 40 år senare när stenbockarna blev fridlysta, ökade de i antal och maten började ta slut. Stenbockar är selektiva och äter bara speciella växter, men parkvakterna lyckades fånga in några stenbockar som kunde flyttas till andra områden, berättar parkvakten Marco. 

Rifugio Vittorio Sella, Gran Paradiso,
Rifugio Vittorio Sella, Gran Paradiso,

Det ryker från en skorsten på gården, och vi gläntar lite på dörren. Här ligger puben och fullt med vandrare har trängt ihop sig inne i värmen. Vi lyckas klämma ner oss vid ett bord, och hinner ta en kopp varm choklad innan det är dags för middagen. Vandrarhemmet är oerhört välordnat med trerätters middagar, goda viner och ljudnivån är hög när alla glada italienska vandrare pratar på samma gång. Maten är husmanskost, och till middag blir det traditionell polenta med ostsås och apfelstrudel till efterrätt. 

Antipasti
Antipasti vid Stadel Sousson.

– Det finns 59 refugios och 67 bivacchi (bergshyddor) i Aostadalen, och tanken med rifugios är att man inte ska neka någon sovplats för natten. Vandrarhemmen ska inte ligga för nära varandra, och ska inte heller ligga för nära en lift. Europas högsta rifugio är Capanna Margherita, på 4 554 meters höjd vid berget Punta Gnifetti i Monte Rosamassivet. Drottning Regina Margherita som själv var bergsklättrare startade härbärget 1884, berättar Marta när vi efter middagen sitter i barstugan och smuttar på den sicilianska bitterlikören Amaro Averna, gjord på ett hemligt recept från ett gammalt Benediktinkloster.

Nästa dag skiner solen och hela gårdsplanen är full med vandrare som njuter av det fina vädret. I närheten av vandrarhemmet växer det gott om alpaster, violer och klarblå gentiana. Kring blommorna fladdrar det gott om blåvingar och nässelfjärilar och längs en sluttning betar bergsgetterna med utsikt över sjön och Grand Paradisos snöklädda topp. Om det inte ligger för mycket snö kvar i bergen så går det att fortsätta vandringen upp till passet, Col Lauson som ligger på 3 300 meter.  

Vandring i Valtournech från Cheneil till Grand Tournalin, 2 105 – 2 535 meter

Närbild, fotsula med berg i bakgrunden

Norr om Gran Paradiso nationalpark ligger byn Valtournench. Härifrån kan man ta bergbanan upp till 2 105 meters höjd där den helt underbara lilla byn Cheneil mitt bland alpängar och med Matterhorns snöklädda topp i bakgrunden. I byns fina gamla trähus bor det åtta personer som alla är släkt med varandra och här finns minst lika många hundar som människor.

– Bergbanan öppnades 2016 vilket gjorde det lättare för oss som bor här, och även för besökare som vill besöka byn. Vi har märkt att sen bergbanan öppnades kommer det mer folk hit till byn, berättar Michel Bich som driver Albergo Ristorante Panorama.

Foto på Matterhorn genom fönstret
Morgonvy av Monte Cervino (Matterhorn), 4478 m högt från sängen i Albergo Panorama al Bich i den lilla byn Cheneil med 8 invånare i Val Tournanche, Aosta.

Nästa morgon vaknar jag till av ljudet från byns alla morgonpigga hundar, och från sängen kan jag, mellan spetsgardinen se den karakteristiska toppen av Matterhorn. Det är en morgon att minnas länge, och bergens skönhet utanför fönstret är otroligt mäktig. Efter frukost sätter vi av uppför bergen på väg mot Rifugio Grand Tournalin som ligger på 2 535 meter. Här korsar vandringsleden Alta Via 1, som har 17 dagsturer på tre – fem timmars vandring uppe på 2 000 meters höjd vid foten av några av Europas högsta toppar, Monte Rosa, Mont Blanc och Matterhorn. Med Matterhorn i ryggen leder stigen sen över de allra ljuvligaste alpängar översållade av blommor, och högre upp i bergen växer gentianan med sin lysande klarblåa färg.

– Flest alpblommor ser man i början av juli, berättar Marta. 

Rosa blommor framför vackert bergslandskap
Vill man se alpblommor ska man resa i juli.

På väg upp till passet träffar vi på en svensk barnfamilj som är under en veckas tid ska vandra Tour des six med övernattningar på sex olika vandrarhem.

– Idag när vi kom över den snöiga vindpinade bergskammen så blev det helt plötsligt tyst och grönt. Det allra bästa med att vandra är tystnaden, och alla goda fyra-fem rätters middagar på olika vandrarhem, berättar Carl Fredrik Pettersson.

Thomas Palmbäck med fru och sonen Elis på väg mot Rifugio Tounalin.
Thomas Palmbäck med fru och sonen Elis på väg mot Rifugio Tounalin.

Vid det första bergspasset, Col des Fontaines uppe på 2 698 meters höjd sätter vi oss på en kulle för att äta vår matsäck med en mäktig panoramavy över Matterhorn och Monte Rosamassivet i bakgrunden. Naturen är varierad och vår stig leder förbi en liten damm oh högalpina ängar innan vi kommer upp till det andra passet, Col di Nannaz på 2 773 meter. Här är naturen kargare med högar av stenblock. Vid en otillgänglig bergssluttning får jag äntligen syn på min allra första Edelweiss på nära håll. Från passet leder en brant stentrappa ner till rifugio Grand Tournalin som ligger omringad av höga berg. På en bänk i solen träffar vi på en annan svensk barnfamilj som har vandrat hit med sin åtta månader gamla son, Elis.

– Idag var vi uppe på 2 801 meter och fick en fantastisk utsikt över Matterhorn och Monte Rosa massivet. Under många år har jag åkt skidor i Aostadalen, men det är första gången som jag är här på sommaren. Det är nästan så att Aosta är ett strå vassare på sommaren, säger Thomas Palmbäck och ler.

Marta Capitello på väg från Rifugio Gran Tournalin till Champoluc, Aosta
Marta Capitello på väg från Rifugio Gran Tournalin till Champoluc, Aosta.

På eftermiddagen fortsätter vi att klättra uppför den branta sluttningen upp till en närliggande bergstopp med utsikt över en smaragdfärgad sjö. Högt här uppe kan man uppleva Matterhorn från ett helt annat håll. Sjön har en mycket speciell djupt grön färg, speciellt när solen lyser över sjön. 

Cykla mountainbike i Val d´Ayas

Tre cyklar med berg i bakgrunden
Helénè Lundgren, Anna Odéen och Ruben Favre, Champoluc, Aosta.

Byn Champoluc är en utmärkt utgångspunkt för cykling med många grusvägar som slingrar sig genom barrskogar, förbi bondgårdar, in i tunnlar och till små bergsbyar. Här i Val d´Ayas finns 35 byar och genom dalen forsar floden Evancon. Vi cyklar uppför berget till den lilla byn Mascognaz där kossor med stora bjällror går och betar, och det låter som en hel symfoni när vi försöker passera den stora hjorden av kor. Här startar The Great Walser Trail som slingrar sig fram genom höga bergsbyar i dalarna Valtournenche, Val d´Ayas och Valle di Gressoney. Leden går genom barrskogar och passerar över höga blomstrande alpängar in i den gamla walserbyn Cuneaz med sina vackra 1700 -tals hus. Walserfolket var en tysk folkgrupp som kom hit för 1 000 år sen från byar högt uppe i avlägsna dalarna i Bernese Oberland. De sökte ny mark att bosätta sig på, och när de migrerade under 1100 – 1300-talet tog de med sig sin kultur och sitt egna språk. 

– Walserfolket var duktiga hantverkare och handelsmän som under vintern tillverkade typiska träskor (sabots). Idag finns bara några få walserfamiljer kvar i Gressoney och i Alagna, där byborna fortfarande talar sitt ursprungliga språk, berättar Marta.

Cuneaz ligger på 2 036 meters höjd, och är en av traktens högst belägna byar. Här uppe i bergen bor familjen Jean Margesca och Michela l´Aroula, samt deras tre döttrar året runt.

Jean och Michela Margesca med döttrarna Julie, Isabelle och Ingrid, Rifugio LÁroula, Cuneaz, Aosta
Jean och Michela Margesca med döttrarna Julie, Isabelle och Ingrid, Rifugio LÁroula, Cuneaz, Aosta

– Det har inte bott någon här i byn sen 1956. På vintern får vi åka skidor till gondolen för att kunna ta oss ner i dalen, berättar Jean Margesca.

Tänk att få vakna upp varje morgon omringad av höga bergstoppar, och kunna snöra på sig vandringskängorna direkt utanför dörren, spänna på sig skidorna eller ta cykeln nedför berget!

INFO

Resa dit: Flyg till Milano, Torino, Genéve eller Zürich och hyr en bil eller ta tåg/buss till Aostadalen. www.norwegian.com/se,www.alitalia.com/en_enwww.swiss.com/ch/enwww.sas.sewww.trenitalia.itwww.savda.itwww.vitagroup.it

Resa runt: Om man vill utforska flera dalar i Aosta finns det bussar som går mellan byarna eller så kan man hyra en bil för största flexibilitet. www.vitagroup.it/linee-urbane-extra-vdawww.savda.it/en/index.php och www.rentalcars.com/sv/

Arrangör: The Alps arrangerar personligt skräddarsydda resor till Aostadalen och väl utvalda destinationer i Alperna och Italien sen 20 år. www.thealps.com

Cykling

Telemark ski & bike hire Champoluc hyr ut cyklar och skidor i Champoluc. De har även riktigt kraftfulla elektriska mountainbikes och guidade cykelturer.http://telemarkskihire.com/

Vid turistbyrån i staden Cogne finns 20 elcyklar som man kan låna över dagen. 

www.grand-paradis.it/bikesharing

Förslag på cykelturer:

Lätt tur: En fyra timmars tur på 25 km. Champoluc – St Jacques – Nana – Tschvanna – Barmasc – Antagnod. 

Medium tur: En fem timmars tur på 35 km. Champoluc – St Jacques – Nana – Tschvanna – Barmasc – Extrepieraz – Periasc – Champoluc.

Längre tur: En dagstur på 70 km. Champoluc – St Jacques – Nana – Tschvanna – Barmasc – Col de Joux – Somarese – Challand – St Victor – Torettaz – Brusson – Champoluc. 

Markeringar av vandringslederna i Aostadalen:

EE – Vandringskunnig

EA – Vandringskunnig med rätt utrustning

T – Turistanpassad vandringsrutt

E – Lätt

Tävlingar:

Tor des Géants hålls i september, och är en av världens tuffaste lopp på 33 mil längs Alta Via 1 och 2. Runt 850 löpare från 50 länder springer under max 150 timmar över 25 bergspass på över 2 000 meters höjd. Javier Dominguez Ledo vann förra året och har rekordet på 67 timmar och 52 minuter. www.tordesgeants.it/en

Tour du Saint – Bernhard är 150 km av cykelvägar i Pays du St – Bernhard. www.montourdusaintbernhard.com

Aktiviteter:

Ru d´Arlaz kanal är en 11 km lång forntida bevattningskanal. Kanalen går genom små byar, lövträdsskogar, ängar, berg och över dalen som ägdes av familjen Challand. Två kanaler byggdes på 1200 -talet för att leda vatten från glaciären till grödorna i Valle d´Ayas och går från Breusson till Challand-Saint-Victor. Kallt vatten strömmar genom kanalen från glaciären och kanalen är öppen från maj – september. www.rus-arlaz-herbal.it/index.php/it/

Tour des six är en vandring på tre, fyra eller sju dagar där sex rifugios i dalarna Valtournenche, Val d´Ayas och Valle di Gressoney har gått samman.www.tourdessix.it/homepage.asp?l=3

Azienda Agricola Minuzzo är en familjeägd vingård som ligger oerhört vackert i byn Izolla nära Challand st Victor och här odlas vin längs bergsluttningarna på 900 meters höjd. www.aziendaagricolaminuzzo.it

Paradisia alpine botanical garden i Valnontey har 1 000 växter och är som allra bäst i slutet av juni – mitten av juli. Här finns också en fjärilsträdgård.www.grand-paradis.it/en/natural-areas/paradisia-alpine-botanical-garden

Champoluc Alpine Guide Association arrangerar guidade dagsvandringar, Via Ferrata, canyoing och har bergsklättringskurser även för nybörjare.http://guidechampoluc.com/en/home-en/

Konstnären Marco de Lavalle har gjort en stig med olika konstverk där han har använt naturliga material från skogen och fler ska byggas. På avstånd syns Grains Castle som ägdes av familjen Challand. Challand Art http://pattalibra.it/challand-art/?lang=en

Via Francigena är en antik pilgrimsled som sammanbinder Canterbury med Rom och slingrar sig i närheten av floden Dora Baltea.www.viefrancigene.org/en/

Boende:

Rifugio Vittorio Sella är ett rustikt vandrarhem som ligger i nationalparken Gran Paradiso med plats för 150 personer. Utanför fönstret kan man se stenbockar, gems och murmeldjur. www.rifugiosella.com

Bellevue Hotel & Spa är ett historiskt hotell i Cogne som har ägts av samma familj sen 1925. Här finns ett termalbad, spa och en ostkällare med traktens traditionella Fontina ostar. En av hotellets restauranger, Le Petit Restaurant är en gourmetrestaurang och har en Michelinstjärna.  

Albergo Ristaorante Panorama i byn Cheneil är ett familjeägt hotell som har funnits av samma familj i fyra generationer. Hotellet ligger oerhört vackert i ett gammalt timmerhus med utsikt över Matterhorn. www.hotelpanoramalbich.it

Rifugio Grand Tournalin på 2 535 meter ligger omringad av höga berg högt uppe i bergen. www.rifugiograndtournalin.com

Hotellerie de Mascognaz i byn Mascognaz ligger på 1 800 meters höjd och är ett charmigt och smakfullt boutiquehotell med en bra restaurang. Här finns en pool och ett spa med utsikt över Matterhorn och Monte Rosa. 

L´Aroula har rum och en restaurang som ligger på 2 036 meters höjd i den gamla walserbyn Cuneaz. Ägarna Michela och Jean bor i byn hela året runt. www.aroula.it

Rifugio G.B. Ferraro ligger på 2 066 meter i byn Resy. Här finns många tibetanska böneflaggor och ägaren Fausta åker ofta till Himalaya.www.rifugioferraro.com

La Torretta Hotel & Restaurant i Challand Saint-Anselme är ett mycket charmigt hotell i trä som drivs av Paula och Nica. Nica lagar hemlagad mat och hotellet har funnits i Paulas farfars ägo sen 1920. www.latorrettahotel.com

Äta:

Belvedere Albergo ligger uppe i bergen ovanför Cogne med utsikt över bergen och på terrassen serveras god traditionell ma.www.albergobelvedere.net/en/home-1/

Stadel Soussun serverar trevliga luncher i byn Soussun högt uppe bergen ovanför Champoluc. www.stadelsoussun.com

Lantgården La Tschavana är en populär restaurang och en bondegård med både kor och får. Lantgården tillverkar också olika ostar.www.aziendaagricolabagnod.it

Bistrot Ramet är en lokal restaurang som ligger i Challand-Saint-Victor. www.bistrotramet.com

Vandringstips:

* Kolla vädret på www.regione.vda.it Starta tidigt då vädret i bergen ofta är bättre tidigt på morgonen. Det kan vara snö i juni och vandra Alta Via juli – september.

* Tala om för någon vilken rutt du ska vandra och skriv i böckerna som finns på rifugios och i stugorna. Ring SOS 118 om olyckan är framme.

* Boka boende i förväg.

* Tälta inte under 2 500 meter. 

* Vandringsstavar underlättar, speciellt nedför berget. 

Mer info: www.lovevda.itwww.visitmonterosa.com/en/www.italiantouristoffice.se/sv/a/5.html,www.italia.it/en/discover-italy/aosta-valley.html och www.vacanze-monterosa.it

Felix Oppenheim

Freelance photographer since 1979. Travel, sports, nature, outdoor, adventure, portraits, corporate etc.