Är det farligt att sova med bebisen?

Är Det Farligt Att Sova Med Bebisen?

Att samsova med sitt barn eller inte, det är frågan. Trots att Socialstyrelsen råder föräldrar att låta bli, är det många som väljer att göra det ändå. Hannah, Lisa och Emma berättar varför de går emot rekommendationerna. 

Foto: Pixabay

Sedan mars 2014 avråder Socialstyrelsen föräldrar från att samsova med spädbarn under tre månader för att minska risken för Plötslig spädbarnsdöd. Det är till landets Hälso- och sjukvårdspersonal som Socialstyrelsen vänder sig med sina rekommendationer och det är utefter dem som barnmorskor och BVC-sköterskor ska arbeta och vägleda nyblivna föräldrar. 

Rekommendationerna har mött kritik, både från föräldrar och hälso- och sjukvårdspersonal som brinner för och värnar om amning och anknytning. Men Kerstin Nordstrand, utredare på avdelningen för Kunskapsstyrning på Socialstyrelsen, poängterar att råden uteslutande handlar om att minska risken för Plötslig spädbarnsdöd och inte ska förväxlas med andra frågor, även om hennes övertygelse är att varken amning eller anknytning behöver påverkas negativt av att mor och barn sover i skilda sängar.

– Om du har spjälsängen intill din egen säng kan du lätt ta upp och amma ditt barn och sedan lägga tillbaka det. Det finns också forskning som visar att spädbarn känner av närhet även om den inte är direkt fysisk, säger hon.

Kerstin Nordstrand förstår att rekommendationerna skapar reaktioner, men säger samtidigt att nya råd ofta gör det.

– Det var samma sak när vi skulle börja lägga spädbarnet på rygg och avrådde från nikotin. Men med dessa råd har vi lyckats minska dödligheten i Plötslig spädbarnsdöd med 75 %.

Hon menar att Socialstyrelsens rekommendationer alltid baseras på den senaste forskningen, och den visar att det finns skyddande faktorer, som amning och nappsugning, men att det viktigaste är att avstå från nikotin, låta spädbarnet sova på rygg, lagom varmt, med möjlighet att röra sig och ansiktet fritt.

– Det är en grundlig utredning som gjort att vi kommit fram till att spädbarn under tre månader säkrast sover i egen säng. Alla föräldrar har rätt till den korrekta informationen, men vad de sedan gör med den och hur de väljer att leva är upp till var och en. 

Och många föräldrar väljer att gå emot Socialstyrelsens råd och sova tillsammans med sina barn. Hannah Pettersson, sjuksköterska och mamma till Fabian, 3,5 år är en av dem. 

– Jag har alltid känt instinktivt att det är rätt att sova ihop med mitt barn, så har man ju gjort i alla tider, säger hon och förklarar att även om råden är till för att motverka Plötslig spädbarnsdöd var det just rädslan för att Fabian plötsligt eller oväntat skulle somna in, som gjorde att hon valde att ha honom nära sig när de sov.

– Det kanske låter motsägelsefullt men jag tyckte absolut att jag hade bättre koll när jag hade honom intill mig än om han skulle ha legat själv i en egen säng. 

För Emma Degerman och sambon Jon var det precis tvärtom. När de väntade sitt första barn hade de fått höra otaliga gånger hur viktigt det var att spädbarn sov i sin egen säng. Emma hade dessutom en vän som förlorat sitt yngsta barn i Plötslig spädbarnsdöd, vilket gjorde att hon var livrädd att det skulle hända hennes barn också

– Därför var jag fast besluten att han skulle sova i egen säng, berättar hon. 

Men så kom den efterlängtade bebisen med svår kolik och skrek större delen av dygnets tjugofyra timmar. Den första tiden klev Emma upp varje natt med korta intervaller för att trösta, mata och bära. Men snart blev det ohållbart. 

– Jag var ett fullkomligt vrak, så till slut började jag lägga Rio i sängen bredvid mig. Jag var fortfarande rädd att det skulle hända något, men tröttheten tog över.

När Rio låg bredvid henne och Jon blev han lugnare och kunde sova lite längre stunder. Med en lugnare bebis blev Emma tryggare med sitt beslut att samsova, så när koliken till slut gick över var det en självklarhet att han skulle fortsätta sova hos dem, och när lillebror Neo kom knappt ett år senare var det ingen tvekan att även han skulle få det.

– Jag hade sett de positiva effekterna på Rio, och det fick avgöra, konstaterar Emma, men poängterar att de samtidigt gjorde vad de kunde för att göra samsovningen så säker som möjligt och lät både Rio och Neo ha ett babynest och eget litet täcke.

Hannah att övertygad om att riskerna med samsovning är störst om föräldern druckit alkohol eller medicinerar men att Socialstyrelsen ”garderar sig” genom att ge samma rekommendationer till alla föräldrar.

– Jag känner mig trygg med mitt beslut, men jag tycker att det är sorgligt om rekommendationerna gör så att föräldrar går emot sin egen övertygelse, säger hon.

Lisa Carlson, undersköterska och mamma till döttrarna Olivia, 9 och Emilia, 6, som hon samsover med, håller helt med henne:

– Jag tycker att råden känns lite som skrämselpropaganda, så länge man är nykter, drogfri och frisk tror jag inte heller att det är farligt att samsova. Däremot finns det många fördelar, som att det skapar lugna och trygga barn, säger hon.

Hon och maken Magnus försökte inledningsvis att få döttrarna att sova i egna sängar, men insåg snart att det kändes tryggare att ha dem nära sig. Att Lisa har en hörselnedsättning spelade också roll, med barnen intill sig kunde hon uppfatta om de behövde henne när de var små eller sjuka. Även om de nu är så stora att maken på grund av platsbrist fått flytta ut från sovrummet ser hon fortfarande bara fördelar med samsovningen. Det är mysigt och varken hon eller barnen får sin sömn störd av att någon vaknar i ett annat rum och kommer in på natten. Att samlivet är svårt att få till ser hon inte heller som något bekymmer. Tids nog får barnens pappa flytta tillbaka in i sängkammaren igen, men när den dagen kommer vet hon inte.

Precis som Hannah tycker hon inte att det inte finns någon maxålder för när barn är för stora för att sova hos sina föräldrar, inte heller är någon av dem oroliga över att det ska bli några problem när de en dag ska sluta.

– Det blir som det blir, precis som med allt, napp, blöja, amning. En dag är det bara dags och då löser sig allt, säger Lisa.

Helen Bjurberg

Jag har bakgrund som barnsjuksköterska, men arbetar sedan femton år tillbaka som frilansjournalist för några av landets största tidningar och magasin med uppdrag framförallt inom hälsa, inredning och porträtt.
Jag har också skrivit böckerna Livet enligt Dagny (Forum), om och med den nu 107-åriga bloggerskan Dagny Carlsson, Mitt liv och mina
hundar (Forum) med musikproducenten och Idoljurymedlemmen
Anders Bagge och Med livet som insats (Lind & Co) om youtubern Carl Démans svåra spelmissbruk.