Åsa tjänade på att sluta lönearbeta – och blev frisk

Åsa Tjänade På Att Sluta Lönearbeta – Och Blev Frisk

Efter att Åsa Axelsson drabbats av utmattningsdepression bestämde hon sig för att göra ett årslångt experiment. Det gick ut på att hon skulle sluta jobba och sluta slösa. I sin bok ”Jag lämnar ekorrhjulet” berättar hon om hur hon blev rikare både ekonomiskt och själsligt genom att förändra familjens livsstil radikalt.

Foto: Alexandra A Ellis

Åsa Axelsson är fyllda 50. Hon bor i villa i Umeå med sin man och deras fyra barn. Hon arbetade som gymnasielärare när hon för tre år sedan kände att hon inte orkade längre. Hon var stressad och utarbetad. Trots att både hon och hennes man arbetade heltid fick de inte ekonomin att gå ihop. Och tiden räckte inte till.

– Vi hade varsin karriär att tänka på. Vi hade flyttat från Uppsala till Umeå, och pendlat däremellan, och vi hade helrenoverat två villor. Dessutom har vi har fyra barn som utövar tre aktiviteter var. Totalt blir det tolv aktiviteter i veckan. Och till det kommer en massa ansvar, som att vara klassförälder och se till att läxor blir gjorda.

Åsa blev sjukskriven. Men hon kände snart att hon behövde mer tid till återhämtning än vad försäkringskassan godkände. Därför började hon fundera på vad familjen kunde spara in på så att hon kunde stanna hemma längre.

Hon inledde med att kapa familjens enorma mjölkkonsumtion. De gick från 25 till 14 liter i veckan.

– Jag fick en chock när jag räknade ut att vi sparade över 6 000 kronor bara på det, säger Åsa som räknat ut att barn bara behöver dricka fem deciliter mjölk per dag. 

Utöver odlingen hemma på tomten har Åsa en odlingslott tre kilometer utanför Umeå centrum. Totalt blir det 300 kvadratmeters pysslande med unga fruktträd, potatis, en lång rad olika grönsaker och diverse bär.

Uppmuntrad av att kunna spara så mycket på ett enda livsmedel fortsätter hon att dra in på saker. De börjar handla mer second-hand och låter barnen ärva mer kläder och prylar av varandra. De väljer bort resor och restaurangbesök. Åsa tar cykeln istället för bilen när hon åker och handlar. Hon introducerar grötlunch någon dag i veckan.

Att få sin man med på noterna blev lättare än Åsa trott. Barnen protesterade däremot högljutt mot vissa förändingar, som att begränsa duschtiden till max 5 minuter per person till exempel. Men Åsa, som räknat ut att familjen kunde spara 5000 kronor om året på att halvera duschtiden, fann på råd.

– Jag erbjöd dem del av vinsten, 500 kronor var. När de insåg att det vi gjorde angick även dem blev de blev genast intresserade av att hjälpa till.

Åsa går all in. Hon tar bättre vara på rester när hon lagar mat och hon börjar odla bär och grönsaker, hon börjar baka bröd, göra eget smör, sylta och safta, lappa och laga.

– Jag köpte symaskin, startade syjunta och sparade 1000 kronor i månaden på att laga kläder istället för att köpa nytt. Underbart.

För att dryga ut ”inkomsterna” tog hon också in en hyesgäst från Italien som betalade 4 500 kronor i månaden för mat och husrum.

– Jag kände mig som en egenföretagare. Jag hade tagit makten över mitt liv och bidrog ekonomiskt till hushållet. Dessutom gjorde jag många bra saker för miljön. Det är jag stolt över. Det känns väldigt meningsfullt.

Besparingsåret pågår alltså ett år, och när tiden runnit ut räknade Åsa förstås ut summan av kardemumman.  Och hör och häpna. Hennes bidrag till hushållet slutade på 333 000 kronor, att jämföra med de omkring 250 000 kronor hon fick in per år efter skatt när hon arbetade som lärare.

Den största vinsten var dock inte den ekonomiska.

– Vi fick mer tid för varandra, och för våra vänner. Jag fick tid till att läsa och skriva. Och alla mina stressymptom läkte. Jag hade lidit av magkatarri tre års tid. Jag hade mer eller mindre konstant huvudvärk. Jag hade migränattacker och sömnproblem. I takt med alla förändringar bara försvann problemen, det ena efter det andra. Idag äter jag inga mediciner alls, och jag känner mig hel och närvarande, säger hon.

Alla stressymptom som Åsa lidit av gick över när Åsa slutade lönearbeta.

Hon säger att boken vänder sig till alla som går omkring med en känsla av att något är fel trots att vi har ”allt”.

– Den kan ses som en handbok som redogör för olika sätt att spara på men också som ett inlägg i debatten om synen på arbete. Den är ju en beskrivning av hur en utmattad och deprimerad kvinna hittar tillbaka till energi och livsglädje med hjälp av just de sysslor som i min generation dömts ut som bakåtsträvande och icke utvecklande.

Hon säger att hon har utvecklats massor.

 – Som akademiker, med universitetstudier och lärarjobb bakom mig, har jag, liksom väldigt många moderna kvinnor, varit fången i min hjärna. Jag har aldrig arbetat med något praktiskt. Jag kunde ärligt talat ingenting innan jag började med det här. Nu kan jag nästan allt – odla, baka, sylta, safta och sy. Jag känner mig helt enkelt kompetent. Och det är en härlig känsla, säger hon. 

Åsas bästa spartips

  • Semestra inom Sverige, eller t o m i din egen stad
  • Inför totalt köpstopp på ”småprylar”
  • Betala inte för barnomsorg för äldre barn om du är föräldraledig med bebis. En 2-3-åring har det ofta bäst hemma. 
  • Om du har villa: Sluta renovera.
  • Dra in på aktiviteter, som bio- och restaurangbesök. Skaffa Netflix och laga god mat hemma.
  • Ta med lunchlåda till jobbet.
  • Handla inte efter recept. Låt mataffärernas extrapriser bestämma din matsedel.

Åsa Axelsson

Född: 1968

Bor: I villa i Umeå

Gör: Lärare och författare

Aktuell med: Boken ”Jag lämnar ekorrhjulet – ett liv utan lönearbete”

Familj: Man och fyra barn; 19, 16, 13 och 10 år gamla.

Intressen: Odling, hushållsarbete, bakning och att läsa.

Framtidsplaner: Att bli självförsörjande på potatis, grönsaker och bär. Skriva. Öppna en Bed & Breakfast kanske. Kanske undervisa lite, men inte heltid.