Att våga börja om på ny plats

Att Våga Börja Om På Ny Plats

Många drömmer om att lämna den grå vardagen i Sverige för varmare breddgrader. När Marie flyttade med man och fyra barn till Kapstaden var planen att ta ett års paus från den stressiga tillvaron i Stockholm, men sju år senare är familjen fortfarande kvar i Sydafrika. Nu debuterar Marie som författare med boken ”Det lilla galleriet i solen”.

När Marie klev av planet i Kapstaden en solig julidag 2012 var det första gången hon var i Sydafrika. Hennes man Carl Fredrik hade varit i landet tidigare och blivit så förtjust att han på plats hyrt ett hus till familjen. Väl hemma hade han visat foton och talat översvallande om havet, stranden, berget och människorna. Äntligen var det dags för henne och de fyra barnen att med egna ögon se deras nya hemland.

Det snabba beslutet att flytta hela familjen till andra sidan jordklotet kan tyckas äventyrligt och ogenomtänkt, men i själva verket var det absolut nödvändigt. Livet hemma i Stockholm var tungrott. Carl Fredrik arbetade mer eller mindre dygnet runt med sin framgångsrika PR-byrå, Marie hade nyligen startat eget inom barnkläder och tillsammans försökte de ro ihop livspusslet runt familjen och de fyra barnen under tio år. Stressnivån låg i topp och minsta avbräck i planeringen var en katastrof.

—Vi gick på knäna och för att få ett vettigt liv var vi tvungna att bryta livsmönstret. Vi behövde helt enkelt stanna upp i tillvaron och fundera på vad vi egentligen värdesatte, berättar Marie.

Att flyttlasset gick till just Kapstaden var mest en slump av att Carl Fredrik gillat vad han sett på sin rekognoseringsresa i kombination med att klimatet var varmt, befolkningen talade engelska och det var ingen tidsskillnad mot Sverige.

Livet hemma i Stockholm var tungrott. Nu lever familjen ett betydligt mer harmoniskt liv i Sydafrika. Foto: Hannah Mentz

Marie och jag träffas för lunch på Chardonnay Deli, en restaurang i Constantia utanför Kapstaden som serverar hälsosamma smårätter, sallader, hembakt bröd och smarriga bakverk, allt organiskt och närodlat. Det doftar nymalet kaffe och stämningen är hög i lokalerna som är så gott som fullsatta, såväl inne som ute på verandan. Vid några bord sitter ensamma personer som jobbar med sina laptops uppslagna, vid andra samtalar människor med varandra. Mellan borden strosar en hund. Jag slås av att det är betydligt lugnare och mer avslappnat än i en lunchservering i Stockholm.

Vi gick på knäna och för att få ett vettigt liv var vi tvungna att bryta livsmönstret.

Mellan oss på bordet ligger Maries debutroman ”Det lilla galleriet i solen”. Det är en feel good-bok som handlar om Julia som bor i Stockholm tillsammans med sin sambo Tom och deras gemensamma son Theo. Samtidigt som Julia gör ett fatalt misslyckande på jobbet som PR-konsult får Tom ett erbjudande om en tjänst som läkare i sin hemstad Kapstaden. Eftersom Julia är bortgjord inom Stockholms snäva PR-bransch är det givet att hon och Theo ska följa med Tom till solen och äventyret i Sydafrika – även om hon egentligen är allt annat än äventyrlig av sig.

Väl på plats i Kapstaden ter sig vardagen väldigt annorlunda och livet blir inte som Julia tänkt sig. Hon stöter på den ena kulturkrocken efter den andra, både hon och Theo har svårt att finna sig tillrätta i det nya hemlandet och Tom visar sig vara en annan person än den Julia föll för i Stockholm. Utan att avslöja för mycket kan nämnas att här finns också en hund, en veterinär, en granne och en tavla, som alla spelar viktiga roller i handlingen.

Marie Sammelis bok utspelar sig i Kapstaden i Sydafrika, en stad som är hennes eget hem sedan en tid. Foto: Unsplash

”Det lilla galleriet i solen” släpptes i bokhandeln i mitten av augusti och har fått väldigt positivt bemötande. Marie har precis kommit tillbaka från Sverige och sitt livs första lanseringsturné med såväl release-party som författarträff hos bokhandlare och litteraturbloggare.

—Jag är överrumplad av mottagandet och människor har varit så uppmuntrande och vänliga. Samtidigt är jag lite tagen på sängen över att alla tycks tro att boken är en självbiografi om mig och min första tid här i Kapstaden, säger Marie.

Och visst finns det uppenbara likheter mellan Marie och Julia. Marie har också ett förflutet inom PR och kommunikationsbranschen, hon har flyttat med familjen till Kapstaden och hon tycker mycket om hundar.

— Självklart finns det karaktärsdrag av mig hos Julia, även om de är något tillskruvade. När man hamnar i en främmande miljö får man se helt nya sidor av sig själv, vilket är spännande. Sen har jag plockat in händelser och erfarenheter som jag hört talas om från andra människor, berättar Marie.

Skrivandet har varit en självklar del av Maries liv och redan som åttaåring skrev hon sin första bok som handlade om kaninskötsel, eftersom djur och natur alltid varit ett stort intresse. I Sverige fanns varken tid eller plats för att skaffa eget djur, men i Sydafrika har familjen utökats med de två hundarna Charlie och Leo och stoet Gazelle.

De tog steget och började om på ny kula i Sydafrika
Familjen Sammeli flyttade till Sydafrika för sju år sedan. Foto: Toby Selander

För att själv minnas har Marie länge skrivit ned dagböcker och vardagsbetraktelser. I samband med flytten skickade hon sina texter till släkt och vänner som på så sätt fick följa hennes och familjens liv i det nya landet. Så småningom blev det en blogg där hon vävde in tips på upplevelser, vingårdar och restauranger från Kapstaden med omnejd. Flera platser finns med i ”Det lilla galleriet i solen” och längst bak i boken har Marie samlat restips för den som ska resa till området. Ett sådant tips är just Chardonnay Deli, där vi nu har kommit till slutet av vår lunch.

För att vara en debutroman har ”Det lilla galleriet i solen” sålt så pass bra att förlaget beslutat ge ut den som pocket och den finns redan som ljudbok. En uppföljare är planerad att släppas nästa vår och alla som läst debuten väntar ivrigt på vad som händer härnäst i Julias liv. Skaffar hon häst, månntro?

I slutet av september blir en annan dröm verklighet då Marie är med i förlaget Bladh by Bladhs monter på Bokmässan i Göteborg.

— Det är helt otroligt och jag måste nypa mig i armen, säger en glad Marie när hon bryter upp för att hinna svänga förbi stallet innan det är dags att hämta barnen från skolan.

”Det liila galleriet i solen” är Marie Sammelis debutroman och utspelar sig i Kapstaden i Sydafrika

Maria Otterling

Maria Otterling är journalist och bosatt i Kapstaden.