Så är det att växa upp med en förälder i fängelse

Så är Det Att Växa Upp Med En Förälder I Fängelse

När cirka 100 000 personer lagförs varje år berör det runt 160 000 barn. I de flesta svenska skolor finns det flera flickor och pojkar som har någon nära anhörig i fängelse, häkte eller frivård.

När John Dahl var fyra år dömdes hans pappa till livstids fängelse för smuggling. Det var ingen som berättade det för John. Han hälsade inte på sin pappa speciellt många gånger, men när han gjorde det trodde han att det var på hans arbete, en ”oljerigg”. 

– Självklart var det en lögn för att skydda mig, men jag kände mig sviken och undrade varför han hade valt jobbet framför oss i familjen och inte kom tillbaka. Nu lever vi i en annan tid och det finns hjälp att få, men mina föräldrar hade ingen att rådfråga, säger John Dahl.

Idag är han 39 år och arbetar som byggnadsingenjör. Tillsammans med föreningen BUFFF (Barn och ungdom med förälder/familjemedlem i fängelse) var han en av initiativtagarna till utställningen ”Andra sidan murarna” som visades på Polismuseet i Stockholm för några år sedan. Där återgavs flera barns upplevelser från besöken hos de fängslade föräldrarna. En flicka beskrev sin stora rädsla för väktaren med hund som hon tvingades möta innan hon fick träffa sin pappa.

Bufff
Många som jobbar hos BUFFF har själva haft en familjemedlem i fängelse.

– Det är så klart en skrämmande situation och jag kan minnas ljud av nycklar och dörrar som stängs, men inte att jag var rädd. Jag visste inte att det var ett fängelse och förstod inte varför jag skulle gå igenom alla gallergrindar. Däremot hade jag väldigt många frågor samtidigt som jag bar på en stor besvikelse. Jag tyckte synd om mig själv och hade en känsla av det var något som inte stämde. Första gången jag besökte min pappa så spottade, slogs och sparkade jag. Jag visste ju inte att han inte hade valt den situationen.

Polletten trillade ner någon gång i tioårsåldern när John tittade på nyheterna på TV och kände igen miljön. Då förstod han att hans pappa satt i fängelse. 

Jag hade känt att det fanns en hemlighet i familjen.


– Märkligt nog så kändes det bra på något konstigt sätt. Det blev en väldig lättnad. Jag hade känt att det fanns en hemlighet i familjen, men kunde inte sätta fingret på vad. Det var skönt att få vetskapen, men jag berättade inte för någon att jag visste. 

Cirka 30 000 barn i Sverige har en förälder i fängelse eller inom frivården (villkorligt frigivna, skyddstillsyn, samhällstjänst, fotboja) och BUFFF är en ideell organisation där de kan få hjälp och stöd. Många som jobbar hos BUFFF har själva haft en familjemedlem i fängelse.

Efter påverkan från bland andra Bufff inledde Socialstyrelsen 2018 en kartläggning av kommunernas stöd till barn med föräldrar i fängelse. Flera kommuner och stiftelser stöttar Bufff som sponsorer men John Dahl efterlyser ett större ansvarstagande i den här typen av sociala frågor.

– Min personliga reflektion är att staten har det väldigt tungt och att det kommer att bli ännu tuffare i samhället i stort om inte de privata aktörerna kommer in och hjälper till. Det sociala arvet är starkt och det är viktigt att så det där fröet och skapa förebilder i arbetslivet. Det går att inte ligga på latsidan som förut och tro att det finns ett socialt skyddsnät och att staten tar hand om det.

Genom en kusins flickvän fick John ett extrajobb på en arkitektbyrå i tonåren. Det kom att bli väldigt betydelsefullt.

– Jag skulle åka med en arkitekt och hjälpa till att mäta ett vindsförråd. Jag var väldigt nervös eftersom jag hade en bild av arkitekter som väldigt högt uppsatta människor och trodde att vi skulle åka dit med en Mercedes eller Porsche, men det visade sig att vi skulle åka tunnelbana. ”En arkitekt som åker tunnelbana!” Det blev banbrytande i mitt tankesätt och förändrade hela min världsbild. Någonstans där blev yrket jordnära och inte länge något som var ouppnåeligt för mig. 

Cirka 30 000 barn i Sverige har en förälder i fängelse eller inom frivården (villkorligt frigivna, skyddstillsyn, samhällstjänst, fotboja). Foto: Emiliano Bar / Unsplash

John Dahl hade fyllt tolv när hans pappa kom ut efter åtta år i fängelset. Då fick inte Johns bästa kompis leka med honom för sina föräldrar. Flera år senare uppdagades anledningen; Det gick rykten om att kriminella personer var ute efter Johns pappa och kunde söka upp honom i hemmet. 

– Det var naturligtvis inte sant. Men det var först i övre tonåren som jag och pappa kunde hitta varandra. Jag var väl runt 16 år när vi var på semester i Thailand och hamnade i en konflikt där alla mina aggressioner kom ut. Jag visste inte att jag hade byggt upp så mycket inom mig, men det slutade med att jag stod och sparkade och slog precis som när jag besökte honom i fängelset första gången. Pappa förstod så han höll sig bara undan. 

Det byggs upp mörka sidor i en utan att man vet om det.

John Dahl beskriver det som att han var tvungen att få det ur sig. Någon ventil hade inte funnits tidigare.

– Det byggs upp mörka sidor i en utan att man vet om det. Jag skrek att han aldrig hade varit min pappa och sådant och efter det kunde vi på något sätt nollställa allt och börja bygga en riktig relation. Den blev väldigt stark efter några år och det är jag väldigt stolt över idag. 

Idag är Johns pappa inte längre i livet.

– Jag frågade honom en gång hur han kunde göra det valet han gjorde, om pengarna verkligen var värda risken när han hade barn hemma, men han verkade inte ha haft några funderingar på att han kunde åka fast. ”Det var vattentätt” var svaret jag fick, säger John Dahl innan han skrattar högt. 

Det är ett förlösande, försonande skratt. 

Fakta

Bufff finns på 13 platser i Sverige och är en ideell organisation som är politiskt och religiöst obunden. Den startades 2001 under namnet Bryggan.

Bufff Sveriges övergripande mål är att alla barn och unga med föräldrar/familjemedlemmar i fängelse ska erbjudas ett individuellt och adekvat stöd oavsett var i landet man bor. 

Läs mer om verksamheten på bufff.nu.