Åtta svenska öar värda en omväg i sommar

Åtta Svenska öar Värda En Omväg I Sommar

I Sverige finns från norr till söder ungefär 270 000 öar. Några av dem är välbekanta för de flesta svenskar. Andra helt okända. Många är små paradis att besöka. Vilka av dessa åtta har du varit på?

1. Visingsö, Vättern

Långsmala och praktfulla Visingsö sträcker ut sig i 14 kilometer i landets näst största sjö Vättern. Ön har omväxlande natur, flera stränder och mycket att se för den historie-intresserade, som ruinerna efter 1600-tals-slottet Visingsborg och de medeltida lämningarna efter Sveriges första riksborg Näs. Rundturerna med häst och vagn, de så kallade remmalagen, är något många besökare prövar. Färjan från Gränna går med täta turer sommartid.

Visingsö

Visingsö i Vättern.

2. Koster, Bohuslän

Koster är den påtagligt sköna ögruppen nära gränsen till Norge och sedan länge en av de mest omtyckta favoriterna på västkusten. De båda huvudöarna omges av imponerande kustscenerier. Nordkoster har flest fasta boende och något mer faciliteter, som systembolag och apotek, medan Sydkoster har närheten till de orörda kobbarna i Koster marina nationalpark. Valet av ö spelar dock mindre roll då det smala sundet mellan dem förbinds med en bemannad linfärja. Det är enkelt att ta sig till Koster med båt från Strömstad som i sin tur har täta förbindelser med Göteborg.

Kosteröarna

Kosteröarna. Foto: Bengt Nyman / CC BY

3. Tjärö, Blekinge

Tjärö ligger mitt i Blekinges skärgård. Hela ön är ett naturreservat med ett rikt växt- och fågelliv och har en varierad geografi med bokskogar och dramatiska klippbranter. Här finns dessutom välbevarade gårdsmiljöer med ängsmark och betande kor. Vid Pellakrok hittar man den så kallade ”dödsklippan” där man kan kasta sig direkt i havet från 12 meters höjd. Tjärö har två vandringsleder, kanoter att hyra, en vedeldad bastuflotte att boka samt en hel del andra aktiviteter, jämte restaurang och övernattningsmöjligheter. Ön är privatägd och endast öppen för allmänheten under perioden april-september. Under sommaren går färjor från Karlshamn och Järnavik.

Tjärö

Tjärö i Blekinge skärgård.

4. Malören, Norrbotten

Okända Malören ligger isolerat längst ut i Bottenvikens skärgård strax söder om Haparanda och gränsen till Finland. Naturen är karg och har ett fascinerande fågelliv. Ön har en historisk bebyggelse med bland annat en liten kyrka och en vacker träfyr från 1800-talet, kvarlämningar från tiden som fiskeläge och lotsplats. De rödmålade fiskestugorna erbjuder numera utmärkt boende genom Malören Lodge. Trots stillheten och avskildheten på ön finns det många aktiviteter för den intresserade, som kajakpaddling, sälsafari, halstra sik och guidade turer. Kvällstid finns gemensamma utrymmen i Lotsstugan med sällskapsspel, böcker och wifi.

Malören

Malören, Bottenviken Foto: Peter Rosén

5. Huvudskär, Stockholms Skärgård

Huvudsskär ser ut som Skärgården gör i reklamfilmer. På den mest besökta ön Ålandsskär finns små röda fiskebodar strödda över klipporna. Huvudskär är en av få platser i yttersta havsbandet som går att nå utan egen båt. Storslagna naturupplevelser utlovas. Man ser sälkolonier lata sig på sina kobbar och med lite tur havsörnar sväva i det blå. Väldiga och mjuka berghällar inbjuder till picknick och åtminstone på sensommaren lockar det kristallklara vattnet till bad. Två hundra kobbar och skär ryms inom Huvudskärs unika naturreservat.

Skärgårdsstiftelsen

Huvudskär i Stockholms skärgård. Foto: Anders Pihl

6. Ven, Skåne

Den lilla natursköna pärlan Ven i Öresund är en av Sveriges mest inbjudande öar. Trots sin blygsamma storlek har gröna och lummiga Ven mycket att uppleva, som S:t Ibbs medeltida kyrka, cykelvägar och vandringsleder, flera badstränder och de ombesjungna Backafallen, namnet på de branta kuster som omgärdar större delen av ön. Här finns också ett kulturhus, två konstgallerier och en hembygdsgård med anor från 1700-talet. Ön har inte mindre än 380 bofasta med ett aktivt byalag som välkomnar fler att flytta hit. Vem vet, ett besök kanske räcker för att få dig vilja stanna här.

Upplev Ven

Ven i Skåne. Foto: Viktor Silfverhjelm Hultquist

7. Harstena, Gryts Skärgård, Östergötland

Östgötaskärgården består av tusentals öar och har kallats världens mest finskurna övärld, vilket syftar på den stora mängden småöar, holmar och kobbar. St Annas, Arkösunds och Gryts skärgårdar bildar tillsammans den större Östgötaskärgården, som gemensamt genomkorsas av Skärgårdslinjens charmiga båtar. Ungefär i mitten av Gryts skärgård ligger pittoreska Harstena, en populär ö många besöker. Harstena har en välbevarad och oskiftad skärgårdsby med krog, bageri och rökeri. Ön är även känd för den säljakt som bedrevs här ända fram till 1940-talet. Efter att ha utrotas är djuren nu tillbaka: runt 60 sälar lever här i ett särskilt skyddsområde.

Skärgårdslinjen

Harstena

Harstena i Gryts skärgård, Östergötland.

8. Karlsöarna, Gotland

Nästan lodrätt skjuter de bägge Karlsöarna upp ur havet utanför sydöstra Gotland. Stora och Lilla Karlsö är bägge kända för sitt rika fågelliv och kallas Östersjöns enda fågelberg. Här finns en känsla av avskildhet som är svår att hitta någon annanstans på Gotland. Öarna har en mäktig historia från stenåldern och framåt och fina badmöjligheter. Det finns restaurang och vandrarhem på Stora Karlsö. Resan (från Klintehamn) och boende kan bokas hela sommaren och under mitten av sommaren går turerna också förbi Lilla Karlsö.

Stora Karlsö

Stora Karlsö. Foto: Helen Simonsson / CC BY-SA