Berlin firar murens fall

Berlin Firar Murens Fall

I år är det 30 år sedan Berlinmuren föll, något den tyska huvudstaden kommer fira på årsdagen den 9 november. Även på andra tider av året finns många spännande sätt att uppleva muren.

– Den här staden har alltid förändrats och den förändras nu också, säger Christina Benedict.

Hennes pekfinger är riktat på en modell av Berlinmuren vid Bernauer Strasse i centrala Berlin där vi nu står. Hon har just förklarat hur de nya byggplanerna ser ut för de tomma områden muren lämnat efter sig, ett gigantiskt projekt Berlin inte avslutat på långa vägar.

Christina Benedict är guide på ambitiösa Context Tours, som endast har utbildade historiker som guidar små grupper. Platsen där vi befinner oss är väl vald. Längs Bernauer Strasse finns den enda del av muren i originalskick kvar, bredvid en minnespark, ett utsiktsdäck och inte mindre än två museum.

Christina Benedict är en av guiderna på Context Tours där alla guider är utbildade historiker. Foto: Anders Pihl

Den 9 november är det exakt 30 år sedan muren föll, något som i Berlin firas med många aktiviteter, inte minst en stor festival 4 – 10 november med sju olika festivalkvällar på sju olika platser. Det kommer bli många konserter och kvällen 9 november håller 27 av Berlins klubbar öppet för en särskild festnatt. Under veckan satsar man också på att förvandla stora delar av centrala Berlin till en stor utställning om muren.

Den 9 november är det exakt 30 år sedan muren föll.

Berlin kan behöva hågkomster som denna. Muren är ju idag i stort sett försvunnen från staden. Förutom markeringar på marken var den gick, finns bara tre sträckor mur kvar i Berlin som är längre än några få meter. Trots detta lockar den försvunna muren stora skaror turister från hela världen och lyckligtvis finns en rad informativa guideturer som kan förklara och levandegöra murens historia.

Det stora intresset är inte svårt att begripa. Berlinmuren var på flera sätt ett unikt byggnadsverk. Den första versionen med taggtråd upprättades under en enda natt 1961, en månad efter DDR-ledaren Walter Ulbrichts berömda ord om att ”ingen tänker bygga en mur i Berlin” och klöv en europeisk huvudstad i två avskilda hälfter fram till den började rivas efter 1989.

Muren utgör den enda längre i mänsklighetens historia som inte byggts för att hindra inkräktare utifrån, utan för att stänga in sitt folk innanför. Fem tusen människor lyckades fly under och över muren under den tid den stod uppe. I parken längs Bernauer Strasse finns en minnesplats med fotografier på de 136 personer som dog i samband med flyktförsök.

Muren utgör den enda längre i mänsklighetens historia som inte byggts för att hindra inkräktare utifrån, utan för att stänga in sitt folk innanför.

Christina Benedict växte upp i östberlin och var 11 år när muren föll. Givetvis minns hon kvällen den 9 november. Rykten gick om att gränsövergångarna skulle öppnas. Christinas far trodde inte på dem och stannade hemma medan resten av familjen gick ner till muren. När familjen kom tillbaka och berättade att de under kvällen gått omkring på Västberlins gator skakade han bara på huvudet:

– Ni vet att det inte är möjligt. Varför hittar ni på sådana saker?

Christina Benedicts östtyska bakgrund ger en annorlunda vinkel på återföreningen som sedan följde. Hon är kritisk till att den gick så snabbt och helt skedde på Västs villkor. Sättet de bägge tyska staterna utmålas på idag tror hon plågar många före detta östtyskar.

– Jag hade en väldigt fin och färgstark barndom i DDR. Men öppnar jag en tysk historiebok idag läser jag att den var grå och innehållslös. Det känns märkligt. Även om det förstås var bra att muren föll.

Mauerfall30 finns mer info om 30-årsfirandet av Berlinmurens fall.

Med hjälp av appen Maur-app i din smartphone kan du se hur det såg ut när muren fanns på plats. Foto: Anders Pihl

Tre platser för att uppleva Berlinmuren

East Side Gallery

Längst Spree löper muren ännu i över en kilometer, täckt med 105 färgstarka och underhållande graffiti-konstverk, målade 1990. Brukar i turistbroschyrer beskrivas som världens längsta utomhusgalleri. Målningarna vandaliseras ibland med övermålningar, men återställs regelbundet så nära ursprungligt skick som möjligt.

Mühlenstraße 3-100

Världens längsta utomhusgalleri återfinns i Berlin Foto: Anders Pihl

Bernauer Strasse

Ett måste för den som vill förstå Berlinmuren och dess fascinerande historia. Här finns den enda biten av Berlinmuren i originalskick, med vakttorn, dubbla murar och The Death Strip, det hårt bevakade och strålkastarbelysta mellanrummet dem emellan. Dessutom hittar man här två museum och en park med många minnesplatser.

Läs mer på Berlin Wall Memorial.

Bernaure Strasse är ett måste för den som vill förstå Berlinmuren. Foto: Anders Pihl

The Wall – Asisi Panorama

Cirkelrund byggnad med en jättelik panoramabild som i 360° rekonstruerar muren en vinterdag på 1980-talet. Värt att besöka, man ser verkligen hur muren faktiskt tedde sig mitt i vardagens Berlin i all sin skrämmande mäktighet och tristess.

Friedrichstrasse/ Zimmerstrasse

Asisi panorama visar hur muren tog sig ut en vanligt vinterdag på 80-talet. Foto: Anders Pihl

Tre rekommenderade guidade turer för att förstå muren

Berlin on Bike: The Wall Tour

BoB arrangerar omtyckta cykelturer i grupp. På The Wall tour rullar man längs murens sträckning och vid de många stoppen förser kunniga guider gruppenmed kunskap om både muren och Berlins historia från nazitiden och framåt. Turerna startar för övrigt på gården till kulturcentret Kulturbrauerei, där där det finns ett fint DDR-museum.

19€ + 5€ för cykelhyra

Lär dig mer om Berlinmuren på en guidad cykeltur.
Lär dig mer om Berlinturen på en guidad cykeltur. Foto: Anders Pihl

Berliner Unterwelten: The Tour M

Föreningen Berlin Underwelten arrangerar guideturer som fokuserar på Berlin under jord. The Tour M handlar främst om de 70 flykttunnlar som grävdes under muren plus de flykter som gjordes genom tunnelbanetunnlar och avloppsrör. Gruppen vandrar i miljöer under jord som gör det lättare att föreställa sig ämnet.

12 – 15€ per person.

Upptäck flyktunnlarna som grävdes under muren med föreningen Berliner Unterwelten Foto: Anders Pihl

Context Travel: Walking the Wall

Kunskapsmässigt den mest gedigna guideturen. Med utbildade historiker som guider slår man följe i små grupper under tre timmar och ges en utförlig och fördjupad bild av muren och dess uppkomst och efterverkningar. Guidernas förnämliga kunskapsnivå gör att man kan fråga om allt i Berlins historia och få intressanta svar.

94€ per person.

Alla tre guideturer är på engelska.

FAKTA:

Resa dit

Från Stockholm konkurrerar Brussels Airlines, Easy Jet, Air Baltic och SAS om de lägsta priserna. Prisexempel: 1123 kr t/r med Brussels Airlines. För södra Sverige ges ännu fler bra alternativ från Köpenhamn.

Scandlines färjor möjliggör att resa Gedser-Rostock om man vill bila eller Rödby-Puttgarden om man vill ta tåget. Nattåg Malmö-Berlin kostar från 511 kr enkel med DB via Hamburg.

Bo

Berlin är en av de stora turiststäderna i Europa och har på senare år kraftigt utökat sitt hotellutbud i alla prisklasser. Är man särskilt intresserad av Berlinmuren rekommenderas trevliga Tryp Melia på Chaussestrasse, ett prisvärt fyrstjärnigt hotell bara två kvarter från Wall Memorial på Bernauer Strasse.

Kommunikationer

Berlin har ett välfungerande nät av U-bahn (tunnelbana), bussar, spårvagn och S-bahn (pendeltåg) vilket gör det enkelt att ta sig runt. Ett Berlin Welcome Card (priset beror på antal dagar) gäller för alla färdsätt men glöm inte att stämpla i kontrollautomaten första gången du använder det. Taxi finns nästan överallt och kostar kring hälften mot Sverige.

TV-tornet är ett av Berlins klassiska riktmärken Foto: Anders Pihl

Valuta

Euro.

Prisnivå

Priserna ligger en märkbar bit under Sveriges, särskilt på restaurangmat där man kan äta t.ex. god asiatisk mat från 4-5 euro. På boende är skillnaden mot svenska priser inte lika markant.

Mat och Dryck

En världsstad med enorm spännvidd, från otaliga prisvärda indiska och vietnamesiska hak till excellenta finsmakarkrogar. Tysk mat på klassiskt vis hittas på äldre etablissemang som Clärchen Ballhaus, Auguststrasse 24. Currywurst är snabbmat speciellt förknippad med Berlin. God öl är självfallet ingen bristvara i Berlin.

Bästa tid att resa

Vår, sommar och tidig höst, men festivaler, kulturevenemang och julmarknader lockar besökare året runt.

Invånare

4,5 miljoner i Stor-Berlin.

Språk

Tyska. Stadens kosmopolitiska karaktär med många inflyttade utlänningar gör att engelska fungerar i stort sett överallt.