Berth Milton om livet efter porren

Berth Milton Om Livet Efter Porren

Han växte upp i skuggan av sin kontroversiella far och stod 45 år gammal på toppen av porrindustrin. Idag är Berth Miltons fri från porren, det arv som tyngt honom under större delen av hans vuxna liv. Men går det någonsin att bli fri från sitt förflutna? Och hur gör man? 

Berth Milton blir omedelbart förtjust i den pampiga egendomen på Palm Island i Miami, Florida. Det finns flera skäl till det. Den ligger i lugna, polisövervakade kvarter, poolen är en av områdets största och snyggaste, och det är nära till både downtown Miami och det trendiga South Beach.

Det främsta skälet är dock att Al Capone har bott här. Den ökände gangstern köpte egendomen 1928 och det var också hans sista hem. Proveniensen märks på flera sätt. Huset vid entrén kallas ”The Guard House” och det var här Capones livvakter bodde. Själv huserade han i det stora huset mitt på tomten. Huset vid poolen fungerade som gangsterns gästinkvartering och på bryggan med utsikt mot Miamis skyline satt han på gamla dar och fiskade. De tre husen, liksom poolen, har genomgått omfattande renoveringar under åren men standarden på badrum, toaletter, lister, väggkontakter, kranar, fönster och andra originaldetaljer är fortfarande låg. Miltons flickvän Michelle Holmgren ryggar tillbaka när hon kliver in i Capones gamla hem. Det luktar gammal ovädrad sommarstuga och mögel i huvudbyggnaden och det är mycket tveksamt om hon skulle kunna trivas här. Stället saknar stora sällskapsytor och det är lågt i tak. Det är långt från hennes vision om sitt framtida boende.

Berth Milton tillsammans med flickvännen Michelle Holmgren.

Berth Milton har sett en gammal svartvit bild på Capone där han sitter i en av solstolarna och röker cigarr och ser vilka möjligheter till fantastiskt, och klassiskt, Miami-liv egendomen innebär. Men han inser också vad som behöver göras.

– Vi river det stora huset och bygger ett nytt. Då får vi det precis som vi vill ha det, och det blir förhållandevis billigt. Och i USA går det fort att bygga nytt. Kanske ett halvår, åtta månader, säger han.

Holmgren blir successivt övertygad när Milton senare utvecklar sina tankar och hon får se en översiktsbild av egendomen på Google Maps. Men i takt med att mäklaren Michelle Kantzler visar fler objekt blir det tydligt att Al Capones gamla hem inte håller måttet, inte minst för att huset vetter mot norr och därmed saknar den viktiga kvällssolen.

Mäklaren fortsätter guida Milton och Holmgren bland Miamis utbud av hus till salu, och de hinner titta på objekt med liten golfbana formgiven av Jack Nicklaus och hus med badrum där spegeln innehåller en TV och ett ”panic room” med tillhörande champagnekyl och direktlinje till polisen.

Det är särskilt ett annat hus på Palm Island som fångar deras intresse, ett objekt i vad Kantzler kallar Spanish Mediterranean Art Deco style, och i söderläge. Det är ett veritabelt palats i två våningar med stor takterrass och helt i överensstämmelse med Miltons och Holmgrens dröm. Exteriörerna och interiörerna är svindlande och från poolområdet vid vattnet har man utsikt mot de stora kryssningsfartygen och MacArthur Causeway, som förbinder Miami Beach med fastlandet.

Berth Milton på jakt efter drömhuset i Miami.

Berth Milton var länge världens mest framgångsrike företagsledare inom porrindustrin. Han anlände solbränd till affärsmöten i tredelad businessvid och cognacsbrun skinnportfölj och porträtterades i Forbes Magazine. 1999 hade han introducerat Private Media Group på Nasdaq-börsen i New York och stod de följande åren på höjden av sin karriär.

Det internationella näringslivet stod i kö för att göra affärer med honom, hans umgicks med Arnold Schwarzenegger och Sylvester Stallone, kända popband gjorde musik till Privates filmer och han utvecklade en klädlinje i samarbete med erkända formgivare. Milton vann terräng i mainstreamkulturen och varumärket Private blev med tiden också ett livsstilskoncept. Men trots att positionen som den störste i branschen också fyllde hans telefonbok med toppnamn inom affärsliv och populärkultur så var de få av just dessa kontakter som resulterade i nya affärer. Tvärtom, han tycker att hans liv delvis var lättare innan han tog över efter pappan. Som Private-boss fick han parera attacker från porrmotståndare, och han kände sig ofta som hockeymålvakten som ständigt utsätts för hårda puckar.

Nu har den ibland tvivelaktiga glamouren kring honom slocknat. Milton är fortfarande skyldig svenska staten närmare en miljard efter att ha skönstaxerats i början av 2000-talet och skulden växer för varje dag, men den börjar också skrivas av i olika poster tills den är helt borta 2016 då preskriptionstiden löper ut. Då har han vunnit den långvariga katt-och-råtta-leken. Milton har sin egen teori om varför just han beskattas för vinster från aktieaffärer enligt en modell som andra, till exempel IT-miljonärer, kommer undan med och anser att han jagas mest för att han som extremt framgångsrik i entreprenör i en ifrågasatt bransch varit högvilt för Skatteverkets revisorer.

Arvet efter pappan, vars namn han bär, har tyngt honom hela livet. Det var pappan som en gång startade Private och Berth Milton svor på att aldrig bli likadan. Han hatade allt som pappan stod för och deras relation var komplicerad och sårig. Som barn övergas han av föräldrarna och placerades hos fosterföräldrar i Jokkmokk. Där upplevde han för första gången trygghet och kärlek. Den tryggheten togs ifrån honom då mamman ville ha tillbaka honom och fosterföräldrarnas adoptionsförsök misslyckades. Hans fortsatta liv i Örebro präglades av ensamhet och utanförskap. Mamman förmådde inte visa ömhet och de korta besöken hos pappan i Stockholm inskränkte sig till skollov. Pappan hade startat porrbutik och där fick Berth jobba hårt för att visa att han dög. När pappan senare startat sin porrtidning Private, tog han ofta hem modeller till lägenheten i Farsta, och då fick Berth antingen vänta i trapphuset, ibland hela natten, eller roa sig själv på Gröna Lund. När pappan promenerade på stan med sina kvinnor, fick sonen vackert gå en bit bakom. ”Han ville inte visa att han hade barn”, säger Milton. Porren var alltid viktigast för pappan, och han gav ständigt prov på stor hänsynslöshet, mot modeller, hustrur, anställda och, inte minst, mot Berth.

Ung Berth Milton
Berth Milton som ung grabb.

I vuxen ålder, när han tagit över pappans firma och gjort den till världens ledande i sin bransch, utvecklade sig den trasiga relationen till en kamp på liv och död när pappan anlitade Hells Angels för att pressa sonen på pengar. Det finns inspelade samtal mellan pappan och telefonisten på Private där han rekommenderar sin son att välja en kula.

Trots det har Milton livet genom jagat en sak framför andra – pappans kärlek och bekräftelse. När senior gick bort på årets sista dag 2005 dog också chansen till försoning.

Pappans skapelse, Private, ville sonen sälja. Han väntade bara på rätt tillfälle efter börsnoteringen på Nasdaq i New York. Men det tillfället kom aldrig innan det var för sent. Efter en rad komplicerade rättsliga turer i USA, där Milton stod mot den nya företagsledningen och aktieägarna som ville bli av med honom, förlorade han våren 2012 kontrollen över Private, vars juridiska hemvist är Las Vegas i Nevada.

Förlusten innebar att Berth Milton till slut var fri från porren, från sin pappas spöke. Nu är det dags att gå vidare. Och han gör det med hjälp av sin flickvän, helt porrbefriade affärer, en biofilm, TV-serie och bok om sitt liv och en ny tillvaro i Miami.

Jag har känt Berth Milton sedan mitten av 1990-talet, men det är fjorton år sen vi senast sågs. Han har fortfarande det där självklara sättet, som om ingenting egentligen berör honom på djupet. Han har flera gånger under åren hävdat att ingenting skrämmer honom, att han sällan eller aldrig blir ledsen för sin egen skull. Han tycks ha hanterat motgångar med att inte känna efter alltför mycket och, medvetet eller inte, framställt sig som en helt vanlig, schysst snubbe. Det har varit hans styrka. Som när han och hans familj 1997 hotades av Brödraskapet och pressades på 400 000. Då vägrade han att spela på mc-gängets planhalva, utan ringde helt enkelt polisen som grep utpressarna.

Hans hår är rågblont, bakåtstruket och lite långt i nacken. Han har ett sparsamt skägg och är klädd i jeans, sneakers och vit skjorta och det är som om tiden trots allt stått stilla. Barn brukar ärva drag av sina föräldrar och Berth Milton har en del likheter med sin pappa som jag vet att han avskyr. En kollega till mig skrev en gång att de har ”samma lite trubbiga utseende”. I sin spegelbild ser Milton ibland pappans hårda uttryck när denne tillsammans med en av sina halvnakna modeller står framför sin Rolls Royce som han döpte till Lady Fuck. Då kan komma på sig själv med att tänka, ”Fan, så där får jag inte se ut”. Långt hår och skägg, som han hade en gång i tiden och är på väg att odla på nytt, kan möjligen dämpa intrycket.

Berth Milton senior poserar med modell
Pappa Berth Milton senior poserar med en modell framför sin Rolls Royce ”Lady Fuck”.

Det har hänt avgörande saker i Miltons liv. Hans tid som ”porrkung” över. Epitetet har han alltid avskytt, men det har klistrat sig fast under två decennier fyllda av svarta rubriker med anklagelser om utnyttjande av kvinnliga modeller, skatteflykt, inblandning i, alternativt offer för, organiserad brottslighet. Med andra ord, hela provkartan av det som mer eller mindre automatiskt följer med positionen som den störste, och möjligen även främste, i sin bransch.

Är det en lättnad att ha lämnat Private?

– Ja. Otroligt skönt. Att inte behöva vara rädd varje gång det ringer för att det ska vara något om porren igen.

Du saknar ingenting av det livet?

– Ingenting. Det enda jag tycker är tråkigt är att det inte blev på mina villkor. Det var därför jag var kvar i Private hela tiden. Jag ville ju lämna på mina villkor, inte på vad omvärlden sa. Men jag ville alltid lämna. Och det är sjukt skönt. Det finns inget jag saknar med det.

Äger du fortfarande aktier i Private?

– På pappret gör jag det, men de togs som säkerhet av banken under tvisten. Jag har ingen aning om hur stort innehavet är idag.

Hur gör du för att inte upprepa din pappas misstag?

– Jag tänker hela tiden ”Skulle min pappa ha gjort så här?” och så vill jag gärna göra tvärtom. Under perioder har kontakten med mina barn varit lite sämre eftersom jag separerade från deras mamma. Och då tänkte jag, ”Gör jag som min pappa, eller gör jag på nåt annat sätt?” Och jag har kommit fram till att jag inte gör som han. Han hade nog mycket bättre självförtroende än jag. Han tyckte att han hade åstadkommit nåt, på ett annat sätt än vad jag tycker att jag åstadkommit. Jag kommer ihåg ett tillfälle när jag var 25-30, då han skrev sin namnteckning och sa: ”Förstår du värdet i att äga den här namnteckningen?” Han trodde väldigt mycket om sig själv. Folk kanske tror att jag har bra självförtroende, men det plockade han bort väldigt tidigt.

Ibland kan man ha god självkänsla men dåligt självförtroende, och tvärtom.

– I så fall har jag självförtroende, men dålig självkänsla.

Är det din målsättning att gå vidare från det här fadersarvet? Dels det sätt på vilket han behandlade dig som barn, dels arvet med Private?

– Ja, jag vill bort från det. Private-perioden är borta.

Hur gör du det?

– Jag isolerar mig helt från den typen av business. Jag läser inga artiklar, jag struntar i hur det går. Jag vet ingenting om den branschen längre. Det går fort att glömma den.

Han berättar att han blivit erbjuden att skänka sitt namn till en planerad kedja internationella kaféer med namnet Milton’s Coffee. Han är engagerad i både inredning och utbud. Affärsidén baserar sig på franchise-konceptet och första marknaden är Dubai. Ett annat projekt som än så länge bär hans namn är ett samarbete med Dan Jorsenius, grundare av klädimportören Dee Jee Fashion Trading, som står för design och logistik med hjälp av Miltons stora kontaktnät. Det handlar om mid- till high-end kollektioner i en begränsad skala.

– Berth och jag har haft ett antal samarbeten genom åren, där det rört sig om event och sponsring. När jag hörde talas om planerna på en TV-serie och allt annat som händer runt omkring honom just nu så började vi diskutera ett samarbete. Det är extra roligt eftersom Berth verkligen brinner för mode, säger Jorsenius.

Efter debaclet med Private hade han egentligen tänkt återhämta sig. Han tvekar dock när han säger ”återhämta”. Att bara ta det lugnt har egentligen aldrig legat för honom. Milton har en inre motor som kräver ständig tillförsel av nya projekt, och han har en förmåga att exponera sig för nya möjligheter till nya affärer. Och det händer lika ofta att möjligheterna söker upp honom som tvärtom.

Under en semestervistelse i Sydafrika träffade han VDn för moderbolaget till ett företag som säjer villor på Mauritius. Efter någon dag, och under en golfrunda, hade Milton köpt en av villorna efter att ha sett ritningarna. Då var han ännu tillsammans med Linda Svande, mamman till Miltons båda döttrar, och de hade börjat titta på skolor på ön. När han sedan flyttade in i huset 2008 hade de hunnit separera.

Det var samme VD som två år senare fick Milton att engagera sig i en exklusiv lägenhets- och villaanläggning vid havet. Mauritius, berättar han, fungerar som juridisk bas för många av de internationella bolag som investerar i Afrika och den inhemska ekonomin blomstrar. Behovet av attraktiva bostäder på ön för förmögna utländska privatpersoner har därför ökat dramatiskt.

Berth på golfbanan
Under en semestervistelse i Sydafrika träffade han VDn för moderbolaget till ett företag som säjer villor på Mauritius. Efter någon dag, och under en golfrunda, hade Milton köpt en av villorna efter att ha sett ritningarna

Ett annat projekt som Milton engagerat sig i är ett jättelikt flytande vindkraftverk som skulle placeras i havet utanför Mauritius. Planen var dels att Miltons goda kontakter med myndigheterna i Mauritius skulle fungera som en dörröppnare till de nödvändiga tillstånden, dels att han aktivt skulle delta i projektet. Konsortiet som skulle köpa vindkraftplattformen leds av Miltons vän Joan Laporta, advokat och förre president i FC Barcelona. Företaget bakom tekniken är svenska Hexicon.

Det som sedan hände är en lång och komplicerad process som våren 2013 slutade med att allt hamnade i Uppsala tingsrätt. Milton och hans bolag stämde Hexicon på över en miljard kronor för avtalsbrott och ekonomisk skada.

Miltons syfte med resan till Miami är främst att hitta ett nytt boende. Men han har också annat på sin agenda. Han och VD:n för den latinamerikanska delen av ett stort amerikanskt investmentföretag, med runt 1,250 miljarder kronor i kassan, har funnit varandra och de träffas över en lunch på Grill House på Collins Avenue. VD:n har förstått att Milton har ett stort nätverk i det svenska näringslivet och han vill anlita honom som konsult inför etableringen av ett lokalt kontor i Stockholm, eftersom de än så länge saknar representation i Sverige. Nu, när Milton är i Miami, insisterar VD:n också att han måste låta dem hjälpa honom att hitta hus som han kan få ned priset på med upp till trettio procent. Vad Milton bara behöver göra är att förse honom med uppgifter om de objekt han är intresserad av, så matchar de sedan listan mot villor som VD:n genom sina kontakter vet är föremål för pantövertagande i den amerikanska fastighetskrisens kölvatten.

En annan viktig kontakt i Miami är affärsmannen Marc Bell, delägare i herrtidningen Penthouse, som Milton samarbetade med även under grundaren Bob Gucciones ledning. Bell, enligt uppgift god för en halv miljard dollar, har också varit VD för den Internet-baserade kontaktförmedlingen FriendFinder och har även gjort sig ett stort namn i showbiz och vunnit rader av utmärkelser, bl a för bästa musikal och drama på Broadway, samt producerat biofilmer.

En av kvällarna är han bjuden till Bells och hans hustru Jenns palatsliknande villa i Boca Raton, en timmes bilresa från Miami. Det är deras årliga ”Pre-Thanksgiving Extravaganza ”och Bell kombinerar festen med en insamling av presenter till SOS Children’s Villages. Milton och Holmgren har köpt ett sällskapsspel och en hoppjerka och när vi anländer till Woodfield Country Club i Miltons hyrda Ford Mustang har termometern krupit från 25 till 16 grader och det är kyligt i luften.

Det är runt 300 gäster som trängs kring matborden och den enorma baren och det konstgjorda vattenfallet och salen med spelautomater, dataspel och biljardbord – som CNN kallat ”The Ultimate Man Cave” – och framför scenen där coverbandet Someday Radio uppträder. Milton och Bell har inte träffats tidigare, bara kommunicerat med telefon och e-mail, och när Milton presenterar sig skiner värden upp: ”Ah, Berth!” men de hinner inte säga mycket till varandra innan Bell blir upptagen av andra tillströmmande gäster.

Vi hugger in på maten. Det finns både stora sushi-fat och en grillstation och Milton halsar en Corona Light. Efter ytterligare en timme hittar Bell sin specielle gäst och leder iväg honom. ”There are some people I want you to meet”, säger värden och sedan är Milton och Holmgren borta en god stund. Det är ett perfekt tillfälle att bekanta sig med Bells enorma sociala nätverk inför flytten till Florida. Efteråt funderar Milton på om han och Bell kan göra något kreativt tillsammans.

Affischen till Porrkungens Tårar
Dokumentären Porrkungens tårar gestaltar Miltons livs dilemma: hans ambivalenta känslor gentemot sin pappa.

– Du förstår, med hans bakgrund i showbiz och med storyn om mig så skulle vi kunna vi sätta upp nåt på Broadway. Tänk dig, ”Milton – The musical”. Det vore hur kul som helst.

I dokumentären Porrkungens tårar, som hade premiär i maj förra året, finns det en nyckelscen. Berth Milton står på nionde hålets utslagsplats. Det är en vacker och varm dag på Tamarina Golf Estate på den tropiska ön Mauritius sydvästra kust. Milton har inte spelat på två år och är långt från sina sex i handicap. Han måttar och klipper till bollen. Vi ser inte vart den tar vägen men av Miltons uttryck att döma är han nöjd. Mest för sig själv än till någon annan säger han:

”Den skulle pappa se.”

Kommentaren fångas upp av regissören och filmaren Fredrik von Krusenstiernas mikrofon. Han har under en längre tid följt Milton hack i häl och han bestämmer sig för att ha med kommentaren i slutversionen av filmen. Det är inte svårt att förstå varför. Den är en dramaturgisk skänk från ovan och gestaltar i all sin enkelhet Miltons livs dilemma. Han har vid två tillfällen gått i terapi. Första gången för att försöka lappa ihop förhållandet med sin dåvarande sambo och mamman till hans båda döttrar. Mötena med livscoachen Tomas Enhager blev ett slags vändpunkt och Milton fick en nödvändig injektion självkänsla. Andra gången han mötte en terapeut var på von Krusenstiernas initiativ. Inför dokumentärfilmarens kamera nådde Milton till en punkt i samtalen där han fann sin ”Rosebud”, symbolen för hans trassliga uppväxt och den förlorade tryggheten: det rum som hans fosterföräldrar Nisse och Jenny i Jokkmokk under alla år låtit stå kvar i väntan på att han en dag skulle återvända till dem. Det var då det brast för honom, en ytterst sällsynt händelse. Utöver detta har han ännu inte känt något behov av att gå i ytterligare terapi.

Kanske har hans möjligheter till ett behagligt liv i tropiska klimat bidragit till det. Tillvaron på Mauritius framstår på ytan som rena drömmen. I doumentärfilmen leker Milton med tama lejon, spelar golf, går ned till stranden för ett kvällsdopp tillsammans med sina döttrar, bjuder vänner till grillmiddag i pation vid poolen. Men det är väldigt… lugnt.

– Michelle, säger han, skulle aldrig bli lycklig på Mauritius. Det är för off. Alltså, det är fantastiskt att vara där, jag skulle kunna leva jättebra, men jag kan inte ta bort hennes ungdom, liksom. Hon vill ju ha mera av livet, och jag måste ge henne det. Jag måste hitta ett bra ställe där hon trivs.

De träffades i samband med inspelningen av ”Min sanning” i SvT våren 2012 och är sedan dess ett par. Mötet mellan deras två världar har bland annat inneburit att den ena kvällstidningen dammsugit Holmgrens Instagram-konto på bilder av dem tillsammans för att kunna visa att de lever lyxliv medan Skatteverket förgäves försöker driva in det Milton är skyldig svenska staten.

– Hon vill ju lägga upp allt, alla ställen vi är på: nu är vi här, nu äter vi där, nu sitter vi med den och den. Hon skulle lägga upp oss som Bonnie och Clyde, på flykt liksom. Hon tycker det är kul att reta dem. Jag får ju bromsa henne.

I somras mötte han hennes familj – föräldrarna, två av Holmgrens systrar samt den ena systerns man – för första gången. När jag träffade Milton i Stockholm talade han om Den Stora Dagen och var ganska nervös inför mötet. Han hade beställt en minibuss och hämtade på flygplatsen, och sedan var det två veckor fyllda av aktiviteter.

Berth och flickvännen Michelle Holmgren
Berth Milton tillsammans med flickvännen Michelle under inspelningen av dokumentären ”Svenska Synden”.

Hur gick det?

– Det gick sjukt bra. De är verkligen en mönsterfamilj. Men det var pinsamt att träffa några som är yngre än jag själv och är min flickväns föräldrar.

Hur kände du när du upplevde deras samhörighet?

– De var bara underbara.

Det är en typ av sammanhang du längtat efter hela ditt liv.

– Ja. Michelle har det därifrån, den här enorma känslan av samhörighet.

Är det första gången du upplever det i en relation?

– Ja, på det här sättet. Du vet när jag kommer hem är det synd om mig för att varit tvungen att jobba sent. Det är inte ”Måste du komma så sent?!” Hon är inte så huslig, hon står med datorn och grytorna och försöker verkligen. Men hon är ganska duktig.

Är det en nackdel att inte ha samma referenser bakåt i tiden?

– Nej, jag tror nästan det är en fördel. Annars har man bestämda åsikter om saker och ting, nu spelar det ingen roll. Det är inget viktigt. Jag har kommit så långt i livet att det ska vara bekvämt. Jag vill slippa de här konflikterna, den här tuppfäktningen, vem som har mest rätt. Vi har kanske bråkat tre gånger och det har handlat om helt oväsentliga saker. Inget bråk har pågått mer än 12 timmar.

Pratade du och hennes föräldrar om din bakgrund?

– De hade sett dokumentären om mig. Michelle hade inte gjort det när vi träffades. Hon visste ingenting. Hon frågade producenten för programmet om varför det var sådan uppståndelse. ’Är han porrskådis?’, frågade hon för hon förstod att det var något med sex.

Så de var inte avvaktande mot dig?

– Nä, jag tror att de var så välinformerade. Om Michelle tycker att det är bra, om hon mår bra i det här förhållandet… Mår hon bra så är det bra. Däremot har de kanske fått försvara sig gentemot sina vänner och ställa upp för Michelle. Vilket de har gjort.

Vad är det du vill ge dina egna barn som du aldrig själv fick?

– Först och främst en utbildning. Möjligheten att kunna välja vad de vill göra i livet. Jag fick ju aldrig den chansen. Jag ställer alltid upp för dem. Alltid.

Du hade en väldigt kärlekslös barndom. Hur är din förmåga att dina egna barn kärlek?

– Det är klart, jag är inte så fysisk. Och ju äldre barnen blivit desto svårare är det att vara fysisk med dem. Jag tror att de vet att jag finns och tar mig för given. Och det är en skön känsla.

Det sista huset som Milton och Holmgren tittar på i Miami ligger i västläge på North Bay Road, inte långt från Miami Beach Golf Club. Det är 7500 kvadratfot stort och byggt 1935, ett ”Mediterranean masterpiece” enligt mäklaren, med sex sovrum, åtta badrum och vinkällare.

När Milton återkommer till sitt hotell, Shore Club på Collins Avenue, efter en kvällsvisning möter jag honom i baren. Han är mycket nöjd med vad de sett. Mysigt vardagsrum, master bedroom med två anslutande badrum och generös walk-in-closet, en 50 kvadratmeter stor brygga och plats för en hundrafotsbåt.

Berth Milton som liten bredvid en tjur
Som barn bodde Berth Milton fyra år hos fosterföräldrar i Jokkmokk. Fosterföräldrarna försökte adoptera honom men fick avslag.

– Huset är helt rätt, det är superfint. Det är det mest realistiska för oss att köpa. Spännande grannar. Shakira och hennes man Gerard Piqué, mittbacken i FC Barcelona, bor två hus därifrån. Sen bor det en polare till Jennifer Aniston och Jennifer Lopez där också. Vi såg en polisbil ikväll, så nån av dem var nog och hälsade på. Så det är ett bra område, med bra bevakning.

Tanken är att Miami ska tillfredsställa bådas behov. Michelle Holmgren älskar musik och det hektiska strandpromenadlivet på Ocean Drive och klubbarna i South Beach lockar. Milton vill ha tillgång till vattnet, möjligheten till djuphavsfiske och andra sporter. Här får han också det tropiska klimat han vant sig vid och han kan lätt ta sig med båt till Karibien om han vill. Här kan han också erbjuda sin äldsta dotter en raketstart nu när hon slutat skolan. Simone är en duktig fotograf, säger han, och med Miami som bas finns alla möjligheter till en karriär.

En tripp ned till Key West är ett annat måste på Miltons agenda. Han har varit här tidigare, men det är tjugo år sen och mycket har förändrats – till det sämre. Huvudgatan Duvall Street liknar numera ett tivoli med krimskrams, ölpackade britter och turister i pastellfärgade cowboyhattar. Hemingway skulle vrida sig i sin grav om han såg det här. Men Key West är mytomspunnet och jag guidar Milton och Holmgren till Floridas äldsta bar som en gång ägdes av förre borgmästaren Anthony Tarracino, eller Captain Tony som han kallades. Milton imponeras av enkelheten, det rustika, alla visitkort och dollarsedlar som täcker taket. Killen i baren berättar kort om det som en gång var den ursprungliga Sloppy Joe’s Bar.

– Tänk att det var här som Hemingway satt och drack på 1930-talet, säger Milton.

Det hemingwayska är något som tilltalar honom. Stilen, estetiken, myten. I Porrkungens tårar är Milton en dag på djuphavsfiske utanför Mauritius kust. Det är ingen självklarhet att en hammarhaj ska nappa, men han har tur. Det är en bjässe på åtminstone tre meter och när besättningen hänger upp den på land är Miltons armar blodiga.

Scenen är som hämtad från filmen Hemingway & Gellhorn, där Clive Owen som den excentriske författaren slår ihjäl en nyfångad Blue Marlin med ett basebollträ slå blodet skvätter. Scenen är också en bra illustration till det långfilmsprojekt som Milton jobbar med, A Private Story, inspirerad av hans liv och regisserad av Daniel Fridell (Sökarna, Under ytan, Dubbel-8, Blodsbröder, Säg att du älskar mig, El Medico: The Cuban Story m fl) med planerad premiär vintern 2014-2015. Den tidigare VD:n för reklambyrån McCann, Anders Nyström, är exekutiv producent och filmen, vars budget är 20 miljoner dollar, har amerikanska, spanska och kanadensiska samproducenter.

Miltons liv ska också bli TV-serie. Fridell har haft möten med en rad tänkbara finansiärer och producenter och regissören Johan Renck uppges ha uttryckt sitt intresse för projektet. En bok där Milton berättar om sitt liv med egna ord kompletterar hans självbiografiska, och möjligen terapeutiska, trestegsraket.

Berth Milton har aldrig tyckt att hans liv var värt all denna uppmärksamhet, trots att han ganska länge varit medveten om sitt behov av bekräftelse på att han gjort något bra. Men nu, när castingen till A Private Story är i full gång, är han väldigt engagerad. Vem som ska spela honom är när detta skrivs oklart. Bland andra Leonardo di Caprios agent har fått förfrågan och läser manuset. Andra skådespelare som nämnts är bland andra Tom Hardy.

– Men Tom Hardy spelar ju Tom Hardy, precis som Brad Pitt alltid spelar Brad Pitt. Men Di Caprio gör ju så många olika typer – Howard Hughes, J. Edgar Hoover, Gatsby. Och han gör det bra.

Kommer din pappa att ha en roll i filmen?

– Ja, han har en stor roll.

Men hur går det ihop med att du vill lämna arvet efter honom?

– I filmen vill jag ju visa vilket monster pappa egentligen var. Personligen har jag gått vidare från honom.

Vem kommer att spela din pappa, tror du?

– Nu vill de inte ha honom, för han är omöjlig att jobba med, men jag tycker att Nick Nolte hade varit perfekt. Men det finns inga försäkringsbolag som accepterar honom. Man vet inte om han super ned sig en månad och försvinner. Men han hade varit spot on.

Precis som med pappan fick Milton fick inte heller uppleva någon kärlek från mamman, som efter skilsmässan lämnade bort Berth och hans syster till fosterföräldrar i fyra år. Milton hade mycket sparsam kontakt med henne och hon dog för två år sedan.

Hur kändes det?

– På samma sätt som med pappa – ingenting. Jag har blivit uppfostrad att hata honom och jag har ändå försökt att få kärlek av båda.

Fakta

Namn: Berth Helmer Milton

Född: 31 juli 1955 i Själevad utanför Örnsköldsvik.

Familj: Barnen Nicolai, Simone och Celine. Flickvännen Michelle Holmgren. En syster.

Bor: Palma de Mallorca.

Fritidsintressen: All slags sport. Haft 6 i hcp i golf.

Bakgrund: Mångsysslande affärsman. Haft gym. Gått på sjön. Tog över pappans företag Private i slutet av 1980-talet, gjorde det till världens mest framgångrika porrkoncern och introducerade det på Nasdaq-börsen 1999. Utkämpade en bitter strid mot pappan, som ansåg att sonen bestulit honom på hans livsverk. Blev utmanövrerad som VD av aktieägarna och nya ledningen 2012.

Berth Milton om

Sin ekonomi: 

”Jag har gjort som Ingvar Kamprad, fast i mindre skala. Jag la alla mina tillgångar i fonder, alltså stiftelser, på ett tidigt stadium för att säkra för mina barn. Det var långt innan skattebråket, i början av 1990-talet. Så jag har inga personliga tillgångar, men har rätt att förvalta fonderna tills den dag jag dör, så att det inte ska bli bråk mellan barnen. En gång i tiden var allt värt fyra, fem miljarder. Det är det inte idag. Men jag kan köpa det jag vill. Men, många prylar, många problem.”

Sitt golfspel:

”Jag hade två drömmar en gång i tiden. Den ena var att komma in på seniortouren och ägna min ålderdom åt det. Det andra var att mina barn skulle bli golfproffs och att jag skulle gå caddie åt dem, så att de kunde skälla på mig och kasta klubbor på mig. Men ingen av dem fastnade för golfen.”

Röster om Berth Milton

Peter Birath, VD AIK Ishockey som förhandlar med Milton om ett sponsorskap

– Det finns lite olika förslag, vi har ju all exponering från sargen till dräkter. Berth verkar skicklig och har stor kompetens när det gäller varumärkesstrategi och distributionsstrategi. Jag tycker att han verkar vara en behaglig, kunnig, öppen och rak kille.

Michelle Holmgren, flickvän

– Berth är utan tvekan den mest fascinerande person jag någonsin mött! Jag värderar lojalitet och ärlighet väldigt högt, vilka också är två av Berths absolut tydligaste egenskaper. Han står alltid bakom allting han säger till 120 procent och det är en högst ovanlig egenskap idag! Jag är djupt imponerad över hur ambitiös och driven Berth är. Jag känner mig trygg med honom. För första gången i mitt liv är jag helt nöjd i en relation.

Anders Tunbjer, tidigare VD för Hexicon i ett e-mail till Berth Miltons advokat

”I det fall vi lämnar in en sådan claim mot Milton så kommer det nästa gång Milton ska passera Immigration på Mauritius plinga till i deras dator och Milton kommer att tillsammans med sina medförda ägodelar att föras till huvudarresten på Mauritius för utredning under 4 till 5 dagar. […] finner man under denna utredning att bevisen håller i en vidare handläggning så kan han få sitta ytterligare några veckor i arresten. I varje fall så får han reseförbud under utredningen. Påföljden kunde han bara spekulera i. Vi har givetvis inget intresse av att detta ska ske utan förutsätter att vi kan nå en uppgörelse.”

Percy Sundquist, tidigare styrelseledamot i Hexicon som stämts av Berth Milton

”Jag har ingenting med, vad heter han nu igen den här porrkungen, att göra. Och kommer inte att ha heller, för den delen. Jag håller mig ifrån den typen av personer, om du förstår vad jag menar.”

Artikeln har tidigare varit publicerad i Café år 2014