Billie Holiday – jazzens okrönta drottning

Billie Holiday – Jazzens Okrönta Drottning

Jazzsångerskan Billie Holidays liv blev kort men fyllt av triumfer och nederlag. I år skulle hon ha fyllt 100 år men hennes musik och gudabenådade röst lever vidare.

Foto: Fotoshop Tofs/Pixabay

Det finns åtskilliga historier om kända och begåvade människor som tar sig till toppen för att sedan falla rätt ner i ett helvetesgap. Hårt och kallt. Det är livshistorier som tar tag och skakar om, och lite slentrianmässigt kallas de för crash and burn. En som brann allra klarast var jazzsångerskan Billie Holiday. Född 1915 rakt in i fattigdom och misär i Philadelphia i USA kom hon med sin röst att föra jazzen till nya nivåer.

Framgång mot alla odds

Billie Holidays sånger berör fortfarande trots att det har gått nästan 80 år sedan hennes storhetstid då hon slog igenom på den amerikanska jazzscenen. Hennes röst var unik i sitt slag och ännu inspirerar Billie Holiday med sin säregna ton och stil. Och kanske för att Billie Holiday med sin utpräglade röst förmedlar något som inte enkelt låter sig förmedlas känns hon fortfarande aktuell.

Billie Holiday fick en tuff start i livet. Uppvuxen i fattigdom och misär som dotter i en splittrad familj fick hon klara sig på egen hand mycket tidigt. Som ung flyttade Billie Holiday till Harlem och det var där som hon så småningom började uppträda på lokala jazzklubbar. I dag ter det sig som en saga, hur de stora inom jazzen får upp ögonen för henne och hon får sjunga med legender som Count Basie och Artie

Shaw. Skrivkontrakt och en gedigen låtkatalog följde. Bland karriärens höjdpunkter utmärker sig utsålda konserter i Carnegie Hall i New York och en framgångsrik Europaturné.

Uppgång och fall

Ett par gånger under varje decennium föds de där riktigt stora genierna och talangerna. En del förblir oupptäckta kanske för att de inte lyckas med att förvalta sin storhet. Det som fascinerar så med Billie Holidays livsöde är att hon mot alla odds och usla förutsättningar upptäcker sin talang och får möjlighet att använda den.

Samtidigt som stjärnstatus kom in i hennes liv kom även drogerna och de såriga relationerna som ett brev på posten. Inte som någon annan sjunger Billie Holiday i ”Fine and Mellow” om osäkra män och brustna illusioner. Diskriminering och våld var en del av Billie Holidays verklighet och det kom att prägla hennes liv ända till hennes död. Hon mötte diskrimineringens ansikte på jazzklubbar och på turnéerna runt om i USA. I ”Strange Fruit ” ger hon sin röst åt den svarta befolkningens utsatta ställning i dåtidens Amerika.

I biografin ”Lady sings the blues” återger Billie Holiday delar av sitt liv som är både svåra och smärtsamma. Biografin filmatiserades 1972 med den amerikanska sångerskan Diana Ross i rollen som Billie Holiday. Priset som jazzens drottning fick betala för sin framgång blev mycket högt, och 1959 avlider hon utfattig endast 44 år gammal. Sångerskan med den gudomliga rösten som blev stjärna på jazzhimlen slutade sitt liv på värsta tänkbara och tragiska sätt.

Lady sings the blues

Billie Holiday håller ännu trots att det har gått många år sedan hon slog igenom. Det beror på hennes magnifika röst, men också för att kärlek och kärlekssorg är så allmängiltiga. De berör oss alla. Hon sjöng om svindlande kärlek och brutalaste ensamhet. En textrad i ”Fine and Mellow” lyder ”But you’re so mean to me, baby. I know you’re gonna drive me away”. Billie Holiday uttrycker vad kärlek kan göra med oss. För till kärlek kan vi alla relatera till. Oavsett om den kommer in i våra liv som en helande kraft eller som djupaste besvikelse.

Anna Östberg

Anna Östberg är journalist och skriver om bröllop och bröllopsplanering. Hon har gett ut boken Smarta bröllopsboken på Idus förlag om kostnadseffektiv bröllopsplanering. Smarta bröllopsboken kan du beställa på Adlibris och Bokus.