Biologen Trisha: ”Drömmen är att bli självförsörjande på grönsaker”

Biologen Trisha: ”Drömmen är Att Bli Självförsörjande På Grönsaker”

En barndom delad mellan Stockholmsförorten Hjulsta och en sömnig by i Bangladesh har präglat Trisha Rahmans livsval. Hon är biolog, hängiven odlare, vegan, delägare i en optikkedja och har som mål i livet att skapa bättre livsbetingelser för barn.

Hösten är på ingående och Trisha Rahman har bärgat det mesta av sommarens skörd i odlingslådorna kring sitt hus i Solna utanför Stockholm. Nu börjar en spännande tid – hon har satt nya frön och hoppas kunna skörda under hela hösten.

Visar en del av trädgården terasserad med odlingskar i betong odlingslådor och växande grödor
Under sommaren var odlingskaren fulla av grönsaker.Nu är det mesta skördat och nya frön börjar spira. Foto: Dagmar Forne

– Hösten är den roligaste tiden för nu kan man verkligen experimentera och testa olika idéer. Drömmen är att bli självförsörjande med grönsaker året runt, säger hon.

Det är första hösten i det nyrenoverade huset med den 600 kvadratmeter stora tomten som sluttar åt söder. En tredjedel av ytan är redan upptagen av odlingar. Framöver ska det bli ett växthus, en slänt ska omvandlas till odlingsterrasser och vid entrén ska det bli kryddodlingar.

En vattenmelon på tillväxt
En vattenmelon är klar att skörda. Foto: Dagmar Forne

På hela den lilla villatomten ska hon producera mat för familjens behov.

Trisha Rahman äter sedan många år endast växtbaserad mat.

Ett ställningstagande som bygger på djupa insikter om hur man bygger hälsa och välmående både kroppsligen och själsligen.

I en bengalisk by

Hennes pappa kommer från den lilla byn Chuadanga i Bangladesh. Där tillbringade hon flera sommarlov under uppväxten. Hon minns tydligt hur det var att komma från det rena och välordnade Sverige och landa i huvudstaden Dhaka. Fattigdomen, smutsen var skrämmande. I byn var det också fattigt, men härligt:

– Människorna bodde i lerhus och odlade allt själva eftersom de saknade pengar. Allt naturen gav användes, man diskade med aska och gödslade med koskit.

Hennes egna släktingar levde annorlunda för hennes pappa skickade dem pengar, så de hade råd att äta kött mest varenda dag.

– Tidigt undrade jag över varför mina släktingar var överviktiga och hade olika sjukdomar, medan de fattiga människorna alltid verkade friska och starka. Männen körde cykeltaxi och hade enorma benmuskler. Jag förstod inte hur de orkade när de bara åt ris och grönsaker.

Själv älskade hon kött, men hon tyckte inte om när djuren slaktades:

– Slakten var brutal. Släktingarna tyckte att jag var konstig eftersom jag brukade hålla och lugna djuren så att de inte skulle förstå vad som hände. För en svensk är det naturligt att ha empati för djur, men i Bangladesh ser man djuren som själlösa.

En annan sak som oroade henne var att människor slängde skräp överallt – naturen sågs inte som viktig att värna om.

Vegansk kost

Barndomserfarenheterna från byn har präglat hennes liv – som vuxen valde hon att studera biologi, och så småningom insåg hon att hennes hälsa påverkades negativt av kött och mjölkprodukter.

Trisha Rahman sitter i sin odling och kollar om melonen är färdig
I dag är hon frisk och pigg. Att övergå till växtbaserad mat blev ett lyft för hälsan.
Foto: Dagmar Forne

– Jag var allergisk mot det mesta. 2014 övergick jag till vegansk kost. Jag har lyckats övertyga min pappa och andra äldre släktingar om att en kostomläggning kan ge dem bättre hälsa och de har också sett resultat. De mår bättre tack vare att de börjat äta mer grönsaker.

Att odla sin egen mat ger ytterligare en dimension till hälsan – att arbeta med sådd, skötsel och skörd är tidsödande men också meditativt.

– Man blir lugn och uppmärksam på naturens skiftningar, säger hon, och blickar ut över nejden.

Blomsterprakt
Trädgården bjuder ständigt på skönhet. Foto: Dagmar Forne

Det är en mulen dag, lite kylig. Man skulle kunna kalla vädret tråkigt, men Trisha njuter av skiftningarna i molnen, en fjäril, några humlor. Hon delar en liten vattenmelon och bjuder på vackert spräckliga borlottibönor. Rankor med tomater i alla färger från ljusgult till mörklila bildar ett draperi under terrass-taket.

– Vi är så rädda för att ha tråkigt, säger hon. Så fort det blir en paus griper vi efter mobiltelefonen. Men alla borde unna sig en liten stund i stillhet med sig själv varje dag, att bara titta ut genom fönstret och se vädret, träden, himlen, fåglarna.

Tuff skoltid

Skoltiden i Sverige var riktigt tuff för Trisha. Hon bodde i Hjulsta, var mobbad grundskolan igenom, och det fortsatte på Tensta Gymnasium eftersom samma mobbare gick där.

Men det har inte gjort henne missmodig utan beslutsam:

Hon vill hjälpa barn till en bättre, mer kärleksfull uppväxt i harmoni med naturen.

Därför har hon köpt ett stycke mark en bit utanför Dhaka för att bygga ett barnhem.

– Det ska bli en vacker plats för 20 barn där de ska få lära sig värna om naturen, odla och laga mat, lära sig språk och att bemöta alla med respekt, säger hon.

Hon hoppas på snar byggstart. Det är ganska knepigt att administrera ett bygge på distans.

Bygger Ekosystem

En del av finansieringen av projektet kommer från hennes företag, Planticum. Hon tillverkar slutna ekosystem i flaskor med växter och jord som säljs till företag och privatpersoner. Hon har utvecklat en perfekt jordblandning med exakt rätt PH-värde, planterat långsamväxande växter och hällt i precis lagom mycket alldeles rent vatten. Tanken är att dessa ekosystem ska kunna stå orörda under decennier. Växterna ska sakta växa upp, vissna ner och sätta nya skott i ett ständigt pågående, men ytterst långsamt förlopp. Vattnet ska dunsta och bilda kondens som rinner ner och fuktar jorden.

Ett ekosystem i flaska
Ett slutet ekosystem förändrar sig ständigt i en långsam process. De kan stå i decennier. Växter vissnar och skjuter nya skott. Foto: Planticum

– Det är god underhållning för den tålmodige, men det är också en lektion i hur jordens kretslopp fungerar, och vad jorden behöver för att må bra, säger hon.

Det enda som krävs är att flaskan får stå någorlunda ljust i 15-20 grader.

Behöver ändra inställning

Trisha Rahman menar att människor behöver ändra inställning – både till sitt eget och till jordens välmående.

– Vi behöver lyssna till oss själva och behandla våra egna kroppar med större respekt. Vi måste också förstå att det inte håller att fortsätta med dålig djurhållning, stora monokulturer och försurning. Naturen tål mycket men gränsen är nådd.  Att vi nu drabbats av en pandemi kan vara naturens svar på människans respektlösa beteende.

Dagmar Forne

Journalist, med ett långt förflutet på branschtidningen Dagens Handel. Numera frilans med djupa kunskaper inom handel men också stort hjärta för samhällsfrågor - hållbarhet, stadsbyggnad, säkerhet och integration.