Black Friday – stor fest för nätbedragare

Black Friday – Stor Fest För Nätbedragare

Kevin Day arbetar på det brittiska varumärkesskyddsföretaget Mark Monitor. Han vet det mesta om nätbedragare och deras metoder. Här ger han några råd om hur du kan skydda dig mot nätbedragare under helgens shoppingyra.

I Storbritannien uppdagades under förra året flera miljoner nätbedrägerier – och många skedde i samband med Black Friday.

En stor risk är att konsumenterna blir lurade att köpa falska märkesvaror, från sajter som ser alldeles riktiga ut. Identitetsstöld är också vanligt i samband med nät-handel.

Yngre man vid dator
Det gäller att vara vaksam när man shoppar på Black Friday. Foto: Dagmar Forne

Här följer 10 råd för säkrare Black Friday-shopping:

  1. Använd ett starkt och unikt lösenord för varje nät-shop.
  2. Se till att använda ett säkert wi-fi-nät. Handla inte via ett öppet nät, exempelvis på fiket. Om du måste shoppa ute på stan är det bättre att använda mobilens internetdelning.
  3. Använd en speciell e-mailadress när du näthandlar
  4. Var försiktig med oönskade mejl. Hackare skickar ofta ut mejl som ser ut som de kommer från ett känt varumärke. Dessa så kallade phishing-mejl är till för att du ska lämna ut uppgifter. Gör inte det!
  5. Handla på kreditkort. Förlorar du pengar är det lättare att få dem tillbaka dem än om du använt debetkort vid köpet.
  6. Kolla att det är varumärkets riktiga hemsida du går in på. Titta noga på sidans URL-adress. Falska sidor kan se nog så riktiga ut, men små stavfel eller omkastning av bokstäver i adressen avslöjar att sidan är falsk.
  7. Kolla att betalningen är säker. Så fort du ombeds uppge inloggningsuppgifter eller kreditkortsuppgifter ska sidan omfattas av en ”Secure Sockets Layer”-uppkoppling (SLL). En symbol som ser ut som ett lås kommer då att synas i adressfältet när SSL-uppkopplingen är aktiv. I vissa webbläsare börjar adressen med https:// vilket också är ett tecken på en säker sida.
  8. Kolla dina kontoutdrag ofta. Om du blivit lurad är det bäst att agera snabbt.
  9. Var vaksam på sociala medier. Bedragare blir allt mer aktiva på sociala medier. Luras inte av annonser eller inlägg som lovar gratis prover på sådant som normalt är dyrt. Undvik att lämna personliga uppgifter på sådana sidor.
  10. Lita till din magkänsla. Ett erbjudande som verkar för bra för att vara sant är ofta för bra för att vara sant.