Bli kvitt mörkerrädslan i 4 steg

Bli Kvitt Mörkerrädslan I 4 Steg

Vad döljer sig i den mörka trädgården? Eller under sängen när sovrumslampan släckts? Psykologen Jonas Evander hjälper dig att hantera din mörkerrädsla.

Foto: Jordan Stimpson/Pixabay

Genom evolutionen har mörkerrädslan varit viktig för vår överlevnad. Att det i dag finns många betydligt större hot bryr sig vår hjärna inte om. Den sätter fortfarande likhetstecken mellan mörker och potentiell fara. 

– Vid ångest och rädslor finns det generellt ett element av förlust av kontroll. Det gäller även vid mörkerrädsla, säger Jonas Evander, legitimerad psykolog med KBT-inriktning. 

Ofta kopplas mörkerrädslan till känsla av det finns något ”där ute”. Detta något är kanske en inbrottstjuv, ett monster, en häxa eller någon annan varelse som vill oss ont. 

– Utöver den evolutionära förklaringen kan det finnas andra faktorer som sätter igång rädslan. Man kan till exempel ha upplevt en ångestfylld situation i mörker eller observerat en annan person som varit rädd och då tolkat in att mörker är farligt. 

Mörkerrädsla kan triggas av att man upplevt en ångestfylld situation i mörker

I 20-årsåldern utvecklade Jonas Evander själv en stark mörkerrädsla. Allt började i en stressig period under hans psykologutbildning. 

– Problemet var som störst när jag skulle lägga mig. Jag blev nästan panikslagen och kastade mig ur sängen för att tända. Till slut var jag tvungen att ha tänt i hela lägenheten för att känna mig lugn. Men då kunde jag ju ändå inte sova eftersom det var så ljust!

I Jonas fall hade rädslan utvecklats till en fobi. Men lyckligtvis fick han bukt med den, tack vare sina kunskaper om psykologi och kognitiv beteendeterapi.

– Jag insåg själv att min rädsla var orimlig. Det gör alla som får en fobi. Men känslan är så stark att den är svår att stå emot.

Gör dig kvitt rädslan i 4 steg:

Det är viktigt att känna till att mörkerrädsla kan vara en komponent i många trauman, till exempel ett övergrepp. I sådana fall bör man söka professionell hjälp direkt. I andra fall kan man prova att hjälpa sig själv.

1 Börja med att undersöka dina tankar

Vad är det egentligen du är rädd för? Ofta finns en katastroftanke som driver på rädslan. Om det är en varelse du är rädd för, försök se hur den ser ut, förklara varför den vill dig illa och så vidare. När du har en tydlig bild av det som skrämmer blir rädslan lättare att bemöta.

2 Sätt upp ett mål

Försök formulera det i positiva termer, till exempel: ”Jag vill kunna träffa mina vänner på kvällen”. Det är viktigt att ha en tydlig målbild som motivation till förändring.

3 Ta hjälp av en vän eller anhörig

Personen ska inte komma med en massa försäkringar eller försöka förmildra situationen, utan bara vara ett stöd i de utmaningar du snart ska utsätta dig för. 

4 Gradvis exponering för det som skrämmer

Om du har svårt att släcka lampan, använd en dimmer och släck successivt mer och mer. Är det svårt att vara utomhus i mörker, var bara ute ett kort tag i början. Förläng vistelserna gradvis, gå längre och längre bort från huset och så vidare.

Du måste våga utmana dig själv att stanna kvar i och konfrontera rädslan. Påminn också dig själv om att det faktiskt inte går att vara rädd hur länge som helst. Om du till exempel står i mörkret i tolv timmar kommer du omöjligt orka vara rädd hela tiden. 

Obs! Om du inte lyckas på egen hand finns bra hjälp att få. Fobier behandlas för det mesta framgångsrikt med KBT (kognitiv beteendeterapi), en behandling som rekommenderas av Socialstyrelsen.