Bo och Hanna delar trädgård

Bo Och Hanna Delar Trädgård

Är du sugen på att odla men har inte tillgång till en egen trädgård! I nätverket Co Grow kan du hitta någon som har en trädgård, men som själv inte har möjlighet att odla. Det var så Hanna Sjölund, 35 år lärde känna 93-åriga Bo Haeffner. Genom odlingen har de blivit vänner, trots nästan 60 års åldersskillnad.

Text: Helene Lundgren

Det började för tre år sen när 93-åriga Bo Haeffner såg en artikel i lokaltidningen att nätverket Co Grow efterlyste folk som har en trädgård där man kan odla grönsaker. Co Grow kopplar sen samman människor som gärna vill odla med människor som har en tomt, men som kanske inte har tid, ork eller möjlighet att själva odla.

– Sonen hjälpte till att anmäla min trädgård på nätet, och vi efterlyste någon som ville odla här hos mig i Aspudden. Det är ett fint initiativ och det är roligt att någon annan kan ha glädje av trädgården. Själv är jag dålig på att odla, och när hustrun levde så var det hon som skötte om tomten, trädgården och odlade grönsaker. Jag målade och snickrade en redskapsbod till henne för alla trädgårdsredskap. Jag minns att första året som vi bodde i huset odlade hon rädisor, men jorden var stenhård och de blev mycket små. Genom Seniorkraft har jag en herre som hjälper mig att klippa gräset, samt sköta om mina häckar och buskar, berättar Bo Haeffner. 

Huset i Aspudden, en närförort till Stockholm köpte han 1980. Första gången han och hans blivande fru var och tittade på huset så passade han på att fria till henne. Nu har han ansökt om äldreboende, men han är troligtvis för pigg och har fått avslag. 

93-åriga Bo Haeffner behövde hjälp med sin trädgård och gick med i nätverket Co Grow.

– Jag inte är släkt med Hugh Hefner. Han hade en lite roligare hobby än mig, men man har inte roligare än man gör sig, säger Bo och skrattar.

Hanna Sjölund hittade infon om Co Grow på Facebook, och anmälde sig. Under hösten fick hon ett mejl att det fanns en trädgård där hon kunde odla, och trädgården låg bara sju minuters cykelväg från där hon bor. Hon fick telefonnumret till Bo och cyklade raskt dit för att träffa honom. Under våren satte hon igång att förodla fröer hemma i lägenheten, och hela köksfönstret var fullt med små plantor som sen sattes ut i trädgården.

Hanna Sjölund förodlar under våren och planterar sedan ut.

– Jag får sällskap och vi har trivts bra ihop trots den stora åldersskillnaden. Vi brukar diskutera världspolitik, historia och allt möjligt. I somras grillade vi i trädgården, och en gång gick vi ut och åt på en restaurang tillsammans med Hannas belgiska fästman, berättar Bo.

Hanna visar oss runt lite i trädgården och jordplätten där hon odlar är nästan som en liten terrassodling.

– Här har jag odlat mangold, spenat, rädisor, sparrissallad, morötter, fänkål, rödbetor, lök och bönor, berättar Hanna och pekar ut grönsakerna som hon har planterat. 

Hanna odlar både spenat, rädisor, morötter, fänkål, rödbetor, lön och bönor i sitt land.

I rabatten vid sidan av huset växer det tomater, tomatillo och physalis bland de blå ginflaskorna som Bo har försett henne med. Själv är Bo inte förtjust i frukt eller grönsaker alls. 

– Jag har försökt att truga på honom en och annan tomat, men det går inte, säger Hanna och ler. 

– För många år sen blev jag erbjuden aktier i Monsanto och kollade då upp företaget. Efter det började jag titta på frukterna som säljs i butikerna och såg att de innehåller mycket gifter. Sen dess vill man varken ha aktier i Monsanto eller äta de giftiga frukterna, säger Bo bestämt. 

I grönsakslandet har Hanna lagt ull som isolering och skydd.

– Jag har fått ullen genom ullförmedlingen, och det gör att jorden mellan plantorna behåller fukten bättre. Ullen hålla också rådjuren borta. Förra året åt rådjuren upp allt, och det regnade så mycket att rädisorna blev gigantiska. De var så stora att de såg ut som rödbetor, berättar Hanna.

– Jag sparade en säck med gräsklipp till dig, säger Bo när han kommer fram till oss.

– Aha, jag såg inte säcken. Den låg för nära, säger Hanna och skrattar. 

Hanna har också gjort en kompost och hemma har hon speciella Bokashihinkar med kökskompostering som på två veckor blir till matjord.

 – Två hinkar med köksavfall får stå i två veckor, och sen kan man blanda gödningen med vanlig jord. Det gäller att gräva ner gödningen annars kan det komma råttor. Själv är jag bara en hobbyodlare, men mina föräldrar har alltid haft trädgård som jag har fått hjälpa till i, och innan jag träffade Bo hade jag en liten pallkrage i Tessinparken. Har man någon fråga så kan man nuförtiden alltid fråga på nätet. Tre gånger i veckan brukar jag vara här i trädgården, och när det är torrt behöver grönsakerna mycket vatten. För Bo får jag härja fritt här i trädgården, men man får komma överens med trädgårdsägaren om hur mycket plats man ska ta i anspråk, hur ofta man har tillträde till trädgården, och hur mycket man får vattna, säger Hanna.

Hanna och Bo tycker de har trevligt ihop också.

När Hanna kommer ingår det alltid fika och det börjar bli dags att gå in och sätta på kaffepannan. 

– Vi har ett bra teamwork. Hanna, är du snäll och gör två koppar te så fixar jag två koppar kaffe, ropar Bo från köket medan vi sätter oss under parasollet på altanen. 

Bo är en mycket öppen och företagsam person som är mycket intresserad av omvärlden. 

Varje gång Hanna kommer så fikar hon och Bo.

– Vi har trevligt ihop och jag tycker att det är riktigt kul att man får träffa en ny person från en annan generation. Bo är så positiv till allt och alla från t ex Hemtjänsten som kommer från många olika länder. Han har så mycket livserfarenhet och så många intressanta historier att berätta. Genom åren har han också testat på så många olika saker. Det har även varit ett TV team här på besök så hans dotter fick se sin pappa på TV, berättar Hanna som själv arbetar som omvärldsanalytiker på Stockholm Universitets Östersjöcentrum. 

Genom åren har Bo också rest en hel del, och inför en kryssning till Karibien köpte han en vit smoking för att ha på galamiddagen och på nyårsafton. När han kom till New Orleans gick han till en klubb på Bourbon street för att spisa lite jazz.

– Det var en lång bardisk och upp på disken hoppade en kille i små tangabyxor, och jag dansade med några tjejer på jazzklubben, minns Bo när vi sitter och fikar uppe på garagetaket. 

Bo är företagsam och mycket intresserad av omvärlden. 

– Vi har kul ihop. Bo är så öppen och positiv till allt och alla från t ex Hemtjänsten som kommer från många olika länder. Han har lång erfarenhet, har testat på många olika saker och har många intressanta historier att berätta, säger Hanna.

I ett hörn av vardagsrummet står ett trumset och efter fikastunden slår sig Bo ner vid trummorna för att spela en marsch. Under 15 år spelade han trummor i Swedbank Oldstars och hade mycket skoj. Benny Goodman är en favorit och frun brukade spelade piano. 

– Jag arbetade som valvschef på Sparbanken och vår grupp brukade spela på fester och födelsedagar, berättar Bo. 

Bo är fd trummis i ett band och spelar fortfarande då och då.

Solen är snart på väg ner och det börjar bli dags för Hanna att cykla hem och laga morotspasta. Hon tar med sig lite grönsaker från trädgården och vi vinkar adjö när hon cyklar nerför gatan.

INFO OM CO GROW:
Co Grow grundades 2016 och här matchas människor som gärna vill odla runt om i landet med människor som har en trädgård, men som inte har tid eller möjlighet att odla själva. www.co-grow.se

Stadsodlingar:
Stadsodling har blivit allt vanligare och många odlar grönsaker och fruktträd i parker, innergårdar, gräsmattor och på allmänna platser. 
Nätverket Tillväxt www.tillvaxt.org startade i Stockholm 2009 med målet att plantera fler ätbara träd och buskar på allmänna platser. Tillväxt har 400 medlemmarna, och alla är välkomna att vara med och plantera. Behöver man hjälp med att stadsodla så kan man skicka en förfrågan till nätverket, så kan de medlemmar som kan den dagen hjälpa till att plantera. Genom åren har Tillväxt anlagt flera skogsträdgårdar, och redan andra året planterade de ut över 50 träd och buskar runt om i Stockholm. 

– Under våren är det planteringsdagar nästan en gång i veckan, och numera är vi i stort sett självförsörjande på buskar och örter, berättar Margaretha Stuguland från Tillväxt.  

Här är några fler förslag på olika nätverk och organisationer runt om i landet där man kan börja odla.

Stadsodling Sverige

Tillväxt 

Skogsträdgårdsodlarna 

Folkodlarna 

Stadsjord

Odla med solen 

Trädgård på spåret 

Rågdalens skogsträdgård 

Roger Schederin

Roger Schederin är professionell fotograf och skribent sedan 35 år. I Stockholm och världen jobbar han med dagspress, månadsmagasin, kundtidningar och reklambyråer. Han samarbetar ofta med skribenter med specialkunskaper inom vissa områden inom en bred radie, allt från motorcyklar till forskning inom medicin och teknik, samt renodlade nyheter.