Boktips för gröna fingrar

Boktips För Gröna Fingrar

Naturen är den nya kulturen! Ja, i tider av karantän håller vi oss invid husknuten – planterar, odlar och fixar som aldrig förr. Vi njuter och mår bra av tiden och friden i naturens gröna rum. Här är de bästa böckerna för dig som vill lära dig mer om odling, blommor och att fixa själv i trädgården.

Foto: Anette Nilsson

Social distansering förändrar vår vardag och våra köpvanor, vilket inte minst märks inom handeln. Produktgrupper som städprylar, och trädgårdsvaror (jord, frön och blommor) visar en rejält ökad försäljning. 

Vi städar, rensar och vi pysslar i trädgården mer än någonsin.

Ett ökat intresse för uteliv märks också i rekordmånga besök i naturreservat och friluftsområden. Naturen blir en källa till att hämta kraft, stärka kropp och själ och koppla av i en orolig tid. 

Porlande vatten i ett hörn av trädgården.
Porlande vatten i ett hörn av trädgården. Bild ur boken Kreativ i trädgården av Anna Örnberg (Bokförlaget Semic)

Nu får vi en chans att lära oss mer om den rika kultur som omfattar odling och trädgård. Traditionen med torpväxter, köksträdgård och blomsterfest i den egna täppan. 

Härlig inspiration och fakta hittar vi i säsongens nya trädgårdsböcker som handlar om allt från odling till skörd, klimatsmart plantering och tillagning av gröna läckerheter.

Pelargonfrossa!

Ett rejält uppslagsverk om en av våra mest älskade växter av pelargonexperten Susanna Rosén.

Många är vi som välkomnar försommaren med pelargoner i kruka. Kanske får de ömt vårdade krukväxterna med sina karakteristiska blad och blommor nu flytta ut på grönbete. I Stora Pelargonboken (Norstedts) om en av våra mest populära växter listar författaren Susanna Rosén inte mindre än 340 olika odlade sorter. Här finns vanliga pelargoner som Mårbacka och Doktor Westerlund, men också ytterligare ett fyrtiotal vilda arter.

Det är i Sydafrika pelargonen har sitt ursprung och finns idag spridd över hela världen. Inte minst hos oss förknippas pelargonen med hemtrevnad och inredning. I Susanna Roséns inspirerande bok möter vi hängivna pelargonsamlare, lär oss om odling och skötsel och kan enkelt slå upp fakta och identifiera okända arter.

Pelargonen har fått från att vara ”tantblomma” till att bli en bred och populär växt. Fina foton och mängder med fakta presenteras i Stora Pelargonboken som nu utkommit i en uppdaterad upplaga.

Expertens odlingstips

Råd om hur du får två skördar per år hittar vi i trädgårdsproffset Eva Robilds nya bok om odling i pallkrage.

Att odla i pallkrage är enkelt och ett bra sätt att få till en köksträdgård på liten yta. Kunniga Eva Robild, redaktör för SVTs populära program Trädgårdstider, vet allt om hur du bäst odlar i låda. Boken Maxad skörd i din pallkrage (Bonnier Fakta) är sprängfylld med fakta och vänder sig såväl till nybörjaren som till dig som redan kan, men vill veta och lära mer.

I synk med odlingsåret följer vi förberedelser, sådd, skördetid och vinterodling med handfasta råd, exempelvis kring smart samplantering av olika grödor och hur man tacklar problem och skadedjur. Robild bjuder också på recept på rätter att laga från den egna köksträdgården.

Frodiga grödor i dubbla pallkragar skapar rumslighet i trädgården. Bild ur boken Maxad skörd i din pallkrage av Eva Robild med fint foto av Anette Nilsson. Så härligt att i takt med odlingsåret skörda grönsaker och rotfrukter!

Fixa själv!

Inred i trädgården och skapa nytt av gamla ting, tipsar Anna Örnberg om i sin bok om kreativa projekt att snickra och fixa.

Ett litet (eller stort) projekt som att snickra eller måla är kul som omväxling i odlingsarbetet. Författaren Anna Örnberg är något av en expert inom området fixa-själv, att ta tillvara loppisfynd och prylar. I boken Kreativ i trädgården (Bokförlaget Semic) hälsar hon på hos likasinnade entusiaster som byggt och skapat nytt av gamla ting.

I boken finns beskrivningar på hur du bygger en pergola, bänkar för odling och sittplatser, staket, spaljéer och växtstöd. Det finns egentligen ingenting som inte kan få en ny plats i en gör-det-själv trädgård!

Rostiga föremål med patina tar plats i trädgården hos fixa-själv experter. Bild ur boken Kreativ i trädgården av Anna Örnberg.

Hållbart perspektiv

Skapa ett eget ekosystem i trädgården så mår både växter och insekter bra.

Att ta tillvara och återanvända är ett lika urgammalt som enkelt och vettigt sätt att sköta sin trädgård. Ett recept uppfunnet av naturen själv kan ju inte vara fel! I boken Klimatsmart trädgård (Norstedts) av biologen Susanna Rosén (text & bild) är fokus på ett hållbart sätt att vårda och värna odlingar och växtlighet. Kompostera mer, samla regnvatten, laga och återanvända redskap och växtrens är några enkla tips.

Ännu enklare är att sluta klippa och spara en del av gräsmattan till en blommande äng. Samla frön efter blomning, eller låta blommor fröa av sig själva, välj växter efter förutsättningar och sorter som gynnar viktiga pollinerande bin och humlor. Självklart och klimatsmart.

Plantera växter efter odlingszon och förutsättningar och glöm inte vattenbad för fåglar och insekter i sommar. Uppslag ur boken Klimatsmart trädgård (Norstedts)

Grönt är gott

Duon bakom bloggen Farbror Grön odlar grönsaker året runt och delar med sig av bestyr och recept på det som sått och skördats.

Författarna till Skörda Lagra Laga (Bonnier Fakta) heter Johannes Wätterbäck och Theres Lundén, kända från bloggen Farbror Grön. Nya boken är en uppföljare till de två tidigare (Alla fingrar gröna/Flera fingrar gröna) och listar liksom de tidigare egenodlade grödor för husbehov. Här återfinns baljväxter, grönsaker, örter, lökväxter, rotfrukter och mycket mer tillsammans med råd kring odling, lagring och inte minst hur de blir goda i maträtter.

En överskådlig formgivning, kul tips om lite udda grödor och underbara illustrationer av Tatiana Shirbidova är ytterligare fördelar med boken som fungerar som ett handfast uppslagsverk för hemmaodlaren.

Kockens grönsaksbibel

Ett riktigt praktverk med över 500 recept signerade kocken Paul Svensson med fantastiskt foto av Charlie Drevstam. En riktig önskebok för grön och ekologiskt hållbar matlagning.

Kocken Paul Svensson driver restaurangen på Fotografiska i Stockholm och har gjort sig känd för sin ambition att verka för – och laga till – hållbara maträtter. Fokus är grönsaker och allt som någonsin går ska tas tillvara på de ätliga växterna. Matsvinn är en synd och i sin nya bok Grönsaker A-Ö (Bonnier Fakta) bjuder Paul Svensson oss på sina bästa recept. Hela 500 olika rätter att laga till, i stort sett uteslutande på just grönsaker.

Undertiteln innefattar ordet bruksanvisningar vilket är precis på pricken. I boken får vi fakta och regelrätta anvisningar om varje grönsak, tillsammans med recept och personliga betraktelser av mästerkocken med en 25-årig karriär inom yrket. Vackra matbilder av fotografen Charlie Drevstam gör boken till en riktigt praktverk med lång hållbarhet.

Uppslag ur Paul Svenssons grönsaksbibel med vackert foto av fotografen Charlie Drevstam.

Personlig favorit

En riktigt fin liten bok om ett trädgårdsår av fotografen Denise Grünstein med personliga texter och alldeles fantastiska bilder på buketter – och lite till.

I dagens bokbransch lever inte nya böcker så länge. Efter bara några månader ute i handeln försvinner de inte sällan från hyllorna, hamnar på bokrea och får lämna plats när nya snabbfotade utgåvor lanseras.

Redan 2007 utkom en av mina bästa och mest inspirerande trädgårdsböcker, den fina 59 buketter från min trädgård och lite till av fotografen Denise Grünstein (Prisma). Här berättar hon personligt i dagboksform om ett år i sin dåvarande trädgård på gården Kristinehäll på Lidingö. Underbar inspiration för dig som gillar blommor och en romantisk trädgård!

Skön inspiration i fotograf Denise Grünsteins vackra buketter. Uppslag ur boken 59 buketter från min trädgård och lite till (Prisma 2007)

Linjerna i Denise Grünsteins trädgård är mjukt rundade och årstiderna följer varandra i en prunkande växtkraft, där trädgårdens blommor är vackra även i bedagad och vissnad form. Bokens vackra bilder är konstverk i sig och har sålts även i numrerad och signerad upplaga.  

Boken är slutsåld sedan lång tid, men har du tur finns den på antikvariat och i andrahandsbutiker. Kika hos Myrorna och Erikshjälpen och leta på antikvariat.net och bokborsen.se

Fotnot: Övriga böcker ovan kan du beställa från förlagens hemsidor eller via bokus.com och adlibris.se

Ett år i trädgården och omgivningarna kring gården Kristinehäll berättar fotografen Denise Grünstein om i boken 59 buketter från min trädgård och lite till (Prisma 2007).

Charlotte Brundin

Frilansjournalist/redaktör med uppdrag inom branschpress och copy/content. Skriver om design/inredning, arkitektur/utställningar, trädgård/resor.