Botox botade mina extrema svettningar

Botox Botade Mina Extrema Svettningar

Maria lider av hyperhidros, en sjukdom som gör så att hon svettas enormt. Hon har försökt med allt för att få bukt på problemet men inget har hjälp. Först när hon provade botoxinjektioner blev hon helt svettfri.

Foto: Pixabay

Maria har alltid haft svårt att reglera värmeväxlingar och varit ömsom alltför kall ömsom alltför varm så länge hon kan minnas, men inte förrän i tonåren blev det ett problem. 

– Jag började svettas enormt när jag blev varm, och plötsligt fick jag börja tänka både på vad jag hade på mig och hur jag levde, säger Maria och förklarar hur hon började klä sig uteslutande i mörka kläder och hålla sig på anstånd från andra människor.

Hennes problemområde var förutom armhålorna även fötterna och händerna och för att undvika ovälkomna reaktioner eller kommentarer slutade hon att ta människor hon träffade i hand. 

– Det är otroligt skamfyllt att svettas, jag pratade inte med någon om det utan försökte istället undvika alla situationer som gjorde att det kunde upptäckas, säger hon.

Hyperhidrosen begränsade Maria på många plan. Främst socialt men också genom att hon inte kunde välja vilket jobb hon ville. På alla sätt försökte hon att lindra svettningarna men inget hjälpte. Överkonsumton av starka deodoranter och antiperspiranter ledde till både förstörda kläder och brännskador som hon fortfarande har kvar ärr efter.

Hon sökte hjälp hos vården vid upprepade tillfällen men blev inte tagen på allvar. Slutligen kom hon till en läkare som förstod att hon verkligen behövde hjälp, men allt han kunde erbjuda var en operation för att få svettkörtlarna avlägsnade, och den var alltför riskfylld för att hon skulle våga genomföra den.

Det var först efter att hon själv läst om kändisar i Hollywood som botoxbehandlade sig under armarna för att slippa svettringar på kläderna under galapremiärer som hon insåg att det faktiskt fanns en lösning på hennes problem. 

Maria tog genast kontakt med en privatklinik för en bedömning och bokade snart sin första behandling. Redan efter några dagar kände hon av resultatet.

– Det var så befriande att det fungerade, säger Maria och beskriver hur hon idag känner sig både fräschare och mår bättre än hon gjort på väldigt länge. Hon kommer fortsätta behandla sig med botox och hennes plan är också att söka ersättning från Försäkringskassan för att få göra det kostnadsfritt framöver. 

Idag ser hon ljust på framtiden men har insett att alla de år hon lidit av sin hyperhydros satt sina spår. Trots att hon kan klä sig och leva som hon vill nu, kommer hon på sig själv att fortfarande gömma sina händer och välja mörka kläder.

– Även om jag blivit av hyperhidrosen rent fysiskt kommer det ta tid att bli av med den även mentalt.

Fakta

Namn: Maria Messo

Ålder: 37 år

Familj: Två barn

Gör: Personlig assistent

Bor Stockholm

Helen Bjurberg

Jag har bakgrund som barnsjuksköterska, men arbetar sedan femton år tillbaka som frilansjournalist för några av landets största tidningar och magasin med uppdrag framförallt inom hälsa, inredning och porträtt.
Jag har också skrivit böckerna Livet enligt Dagny (Forum), om och med den nu 107-åriga bloggerskan Dagny Carlsson, Mitt liv och mina
hundar (Forum) med musikproducenten och Idoljurymedlemmen
Anders Bagge och Med livet som insats (Lind & Co) om youtubern Carl Démans svåra spelmissbruk.