Budapest – flanera i Raoul Wallenbergs fotspår

Budapest – Flanera I Raoul Wallenbergs Fotspår

Vindlande gränder, storslagna byggnader och fantastiska kaféer gör Budapest till en stad för livsnjutare. Men här finns även tydliga bevis för mänsklighetens mörkaste sidor. Och spår efter en svensk diplomat som påminner om de goda krafterna.

Text & foto: Pierre Eriksson

Himlen är målad i mjuka pastellfärger och nere vid Donau råder ett behagligt lugn. Solen har precis börjat sin klättring och staden vaknar med den. Vid kajkanten, strax norr om den välkända Kedjebron, står sextio par skor till synes helt övergivna med utsikt över den breda floden. Som om alla ägarna gått upp i rök. Den vackra vyn och fridfulla atmosfären kunde inte utgöra en större kontrast till hur det var här under andra världskrigets sista bistra vinter.

Skorna på Donaukajen påminner om de fruktansvärda dåd som de ungerska fascisterna utförde mot den judiska befolkningen. Foto: Pierre Eriksson

När den ungerske regeringschefen Horthy avsattes i oktober 1944 tog den fascistiska Pilkorsrörelsen över makten och intensifierade förföljelsen av landets judar. Under december 1944 och januari 1945 släpade hatfyllda pilkorsare ner tusentals judar till Donau, tvingade dem att klä av sig innan de sköt dem och lät kropparna flyta iväg.

De rostiga skorna av järn står som en bister påminnelse om de fruktansvärda övergreppen och Guyla Pauers monument berör och manar till eftertanke: Hur är det möjligt att de idéer som låg bakom det obegripligt avskyvärda åter igen får fäste runt om i Europa?

Det finns flera minnesmärken över Raoul Wallenberg i staden. Som här vid gatan som uppkallats efter den svenske diplomaten. Foto: Pierre Eriksson

Några kvarter längre bort finns ett annat monument som påminner om att man aldrig ska ge upp hoppet även när det är som mörkast. På en ganska tråkig gata hänger en plakett med mannen som gett gatan dess namn: Raoul Wallenberg. Någon har lagt blommor framför den svenske diplomaten som ett bevis för att hans minne fortfarande lever.

Kedjebron (Lánchíd) var den första permanenta bron över Donau och stod klar 1849.
Foto: Pierre Eriksson

Sevärdheter och god mat

Budapest är ett fascinerande resmål. Perfekt för den som vill kombinera god mat och shopping med imponerande sevärdheter och fantastiska spa-bad i en stad som är som gjord för att flanera fram i sakta mak. Och som en extra bonus för den som vill: En högst påtaglig historielektion över mänsklighetens mer avskyvärda sidor.

Vårt resesällskap består av två vuxna, två tonåringar och en nioåring. Vi bor sällan på hotell när vi reser utan hyr oftast lägenhet eller hus eftersom vi gillar att ha ordentligt med utrymme för att kunna slappa. Vi hittar en fräsch trerummare med högt i tak och öppen planlösning längs med paradgatan Andrássy Út. Från den vältrafikerade gatan går vi in genom en stor, tung träport och möter en innergård typisk för Budapests äldre stadsdelar. Här hörs inte stadens buller och skuggan gör att temperaturen i lägenheterna är uthärdlig även under sommarens tryckande värme.

I stadens äldre delar är husen byggda kring innergårdar som skapar ett välkommet lugn från bruset utanför. Foto: Pierre Eriksson

Fantastisk utsikt

Budapest består av två delar på varsin sida om Donau. På den västra ligger bergiga Buda där de välbeställda traditionellt bott och på den östra ligger platta Pest som huserar majoriteten av stadens invånare. Vi börjar med att köpa ett dygnspass hos ett av företagen som erbjuder guidade turistbussar där man får hoppa på och av hur mycket man vill. Bussarna har två fördelar: Man får snabbt en känsla för hur staden är uppbyggd och tack vare guidningen som finns på olika språk får man en kondenserad historielektion. Ett av stoppen är citadellet på Budasidan. Här uppe är utsikten över staden fantastisk.

Vid citadellet på Gellértberget hittar man en av de bästa utsikterna över staden.
Foto: Pierre Eriksson

Resten av vår vistelse åker vi kollektivt. Budapests bussar, spårvagnar och tunnelbana är en dröm att resa med. Tvåans spårvagn längs med Donau är trevlig om man vill ha vackra vyer och ettans tunnelbana är charmigt pittoresk. Korta, smala tåg där stationerna i brunvitt kakel och tjocka trädörrar känns hämtade från en Harry Potter-film.

Det är lätt att förflytta sig i Budapest med kollektivtrafiken. Ettans tunnelbana har de charmigaste tågen och stationerna. Foto: Pierre Eriksson

Längs med Andrássy Út ligger museet Terror Háza (Terrorns hus). Här hade såväl nazisterna som kommunisterna sitt högkvarter och i källaren torterades och avrättades människor (och här hölls även Raoul Wallenberg fången en tid). Förutom att fungera som ett minnesmärke över alla som mist livet under respektive regim visar museet husets och Ungerns ruskiga historia.

Inblick i judisk kultur

Vi väljer dock bort Terrorns hus den här gången och besöker i stället det Judiska museet och Stora synagogan som ligger på gränsen till det forna gettot. Museet ger en fin inblick i judisk kultur och historia. Ett av rummen är tillägnat förintelsen och på gården finns en trädgård till minne av Wallenberg. I synagogan, som är Europas största, finns möjlighet att få guidning på flera olika språk. Det är en vacker byggnad, väl värd sitt besök. I samma område finns dessutom några av stans bästa restauranger.

Över tvåtusen judar begravdes i trädgården utanför synagogan och det är därmed den största Förintelsemassgraven i Ungern. Foto: Pierre Eriksson

En vistelse i Budapest är inte komplett utan ett besök i något av stadens termalbad. Vi väljer Széchenyibadet – Europas största badanläggning som är oerhört populär bland såväl budapestbor som turister. Här går det att bada året runt i ett flertal utomhus- och inomhusbassänger. Väck kroppen genom att först ta ett dopp i en nästan femtiogradig bassäng för att därefter snabbt hoppa ner i den blott tjugogradiga. Känslan blir densamma som när man kastar sig ut i en fjällbäck.

Efter en sådan chockbehandling är man redo att fortsätta utforska Budapest.

Termalbaden är Budapests stolthet. Széchenyibadet är populärt bland såväl turister som stadens invånare. Och det går utmärkt att bada året om. Foto: Pierre Eriksson

RAOUL WALLENBERG I BUDAPEST:

I juli 1944 anlände Raoul Wallenberg till Budapest för att bistå i arbetet med att rädda judar, bland annat genom att dela ut så kallade skyddspass. Så småningom köpte han ett antal fastigheter där judiska familjer fick bo. Det är också i det området han fått gatan uppkallad efter sig. Hur många judar som räddades tack vare Wallenberg och de andra diplomaterna är oklart, men man räknar med tiotusentals.

I januari 1945 sågs Wallenberg för sista gången. Utanför den nuvarande österrikiska ambassaden (då Röda korsets huvudkontor) hänger en minnestavla som berättar att Wallenberg greps i huset och fördes till Sovjetunionen.

Det finns flera saluhallar som är värda ett besök, inte minst Fehérvári uti Vásárcsarnok, där budapestborna handlar grönsaker, kött och efterrätter. Foto: Pierre Eriksson

SÅ RESER DU TILL (OCH I) BUDAPEST:

Ta sig dit: En rad flygbolag flyger till Budapest, bland annat ungerska lågprisbolaget Wizz Air. Det går också att åka tåg (även om det kan krävas ett antal byten). Köpenhamn är som vanligt utgångspunkten för vidare resor i Europa och det går att hitta resor Köpenhamn–Budapest som endast kräver ett byte (mer info finns på tyska järnvägarnas engelskspråkiga sida bahn.com). Ungerska MAV har även nattåg mellan Berlin och Budapest (se www.mavcsoport.hu/en).

Ta sig runt: Billigast och bäst är att utnyttja kollektivtrafiken. En bra lösning är 24h-passet för upp till fem personer för drygt hundra kronor. Biljetter går att bland annat att köpa i automater i närheten av tunnelbanestationer samt i vissa tobaks- och tidningskiosker.

Pierre Eriksson

Frilansjournalist som skriver och fotograferar längre reportage och personporträtt, ofta musikrelaterade. 2016 gav han ut "Tillsammans - en reportagebok om tio församlingars integrationsarbete" på Argument Förlag.