Budgettips i trädgårdstider

Budgettips I Trädgårdstider

Dagar i karantän skapar utmärkta möjligheter att fixa hemma. Städa och rensa ut i garage och förråd – men vänta med turen till tippen. Mycket du tänkt kasta går att återbruka till plantering och inredning.

Foto: Charlotte Brundin

Snickra-slipa-måla!

Uppvuxen i en familj där man sydde, stickade och snickrade, med en farfar som lagade saker, en farmor som samlade frön är återbruk en självklarhet.

Handla vintage, leta loppisprylar, ta tillvara och fixa till. Det är helt enkelt så man gör för att med små medel förändra, förbättra och förmera – inredning, möbler och växter.

Skott från palettblad på tillväxt i plastkrukor vi sparat när vi handlat blommor, kryddor och grönt i matbutiken.

Udda krukor, utrangerade förvaringslådor, brädor och spillfärg får ny funktion när sparade frön, sticklingar och plantor ska ner i jorden.

Mycket går att återanvända i trädgård och inredning. Principen är lika enkel som självklar – man tager vad man haver. Inspireras av våra enkla tips och lycka till med återbruket!

Planteringskärl invid garageväggen, redo för en ny odlingssäsong. Lådorna vilar på enkla träpallar som vi fick i matbutiken. Pallarna målades med svart oljefärg, trälåren (tv) fick sista slatten av samma gröna färg som huset. Zinkbaljan med trasig botten är ett loppisfynd och den låga lådan (th) snickrade vi av lite spillvirke.

Odla i låda

Här skjuter tomatplantorna upp ur en vanlig papplåda vi fick i matbutiken. När plantorna är tillräckligt höga planterar vi om dem i sina snickrade, fixade och målade trälådor invid garaget.

Papp- och trälådor, hinkar och baljor med trasig botten funkar utmärkt att så och plantera i. Enkla lådor kan du spika ihop av brädor och måla med spillfärg. Fråga även i din lokala matbutik efter frukt- och grönsakslådor och mindre lastpallar som du kan använda.

Snickra en liten låda av brädor till småkrukor. Börja med den fyrkantiga ramen, spika sedan fast ben i varje hörn. Avsluta med att såga till och spika spjälor i botten på lådan.

Har du överblivet virke är det enkelt att snickra till stödpallar att ställa lådor och krukor på. Det är praktiskt vid vattning och ser trevligt ut. Högre placering av planteringskärl är hindrar dessutom svartmyror som gärna bygger samhällen i krukor som står direkt på mark eller betongplattor.

Här står dahliaplantorna i sina krukor på mindre lastpallar som vi målat i svart oljefärg. Dahliaknölarna övervintrar vi i garaget i sina plastkrukor och placerar i de stora terrakottakrukorna när det inte längre är risk för frost.

Kanske kommer nu de charmiga gamla bananlådorna du en gång fyndat på loppis fram ur gömmorna igen? Om inte så finns det i blomster- och inredningsbutiker lådor i vintagestil. Fodra lådorna med tidningspapper eller plast som du klipper några hål i för avrinning.

När grannen rensade sitt förråd fick vi de här fina trälådorna. Efter tvätt strök vi dem med lika delar linolja/terpentin och lät torka noga innan vi satte frön. Lådorna vilar på några tegelstenar och som spalje för luktärtorna använda vi kasserade armeringsjärn.
Vinlådor i trä från Systemet målades och blev såbädd för årets nytillskott av stockrosor.
Lastpallar och spillvirke är material i trädgårdssoffan. Vitmålad och med fräscha dynor funkar den som trevlig fikaplats intill trädgårdsplanket. Måla pallar och brädor innan bygget startar och fäst ihop delarna med vinkeljärn.

Krukor & baljor, frön & sticklingar

Plastkrukor är praktiskt för större växter, de blir inte så tunga att flytta som lerkrukor och terrakotta. Tycker du plasten är trist, fixa till och pigga upp med någon överbliven färg i någon fin kulör.

En liten provburk färg räckte precis för att ge din här skamfilade plastkrukan ett nytt liv. En superfin märkgrå färg som kommer att passa fint till de färgstarka palettbladen.

Att förmera trädgården genom att ta skott och samla fröer är ett verkligt säkert trädgårdstips. Under vårvintern tog vi skott från palettbladen, lätt som en plätt!

Skott, stickling och mammaplanta – här förmerar vi de färgstarka palettbladen genom att knipsa skott. Palettblad går jättebra att ha i trädgården under sommaren, men var beredd på att solljuset får växtens blad att ändra färg.

Redan efter någon vecka får skotten små rottrådar och sen är det bara att plantera i kruka och driva upp inomhus för utplantering när frosten har givit med sig.

Farmor Inga samlade alltid frön från alla blommor i sin trädgård. Det är en fin tradition och år efter år samlar vi själva, sparar frön över vintern och sår när våren kommer. Frön från egen trädgård i fint kuvert blir också en trevlig present till en trädgårdsintresserad vän.
Sommaräng med allium, månviol och akleja – enkla sorter som vi tar tillvara efter blomningen, torkar och spar frön från. När våren kommer sprider vi ut nya frön och ängen växer ständigt.
Sparade frön från ringblomma planterades i fjol i en rostig zinkbalja med trasig botten.

Arbetsbord & spaljé av spegeldörr och spröjsfönster

Den trärena spegeldörren från förra sekelskiftet tvättades av, men fick behålla sina gångjärn, sprickor och kvisthål i sin nya funktion som bordsskiva.

En spegeldörr och ett trasigt spröjsfönster letades fram ur garaget. Dörren följde med i flytten från vårt gamla hus, ett minne som hamnade i hörnet för bra-att-ha prylar. Tillsammans med två benbockar i metall skulle vindsdörren från förra sekelskiftet bli ett arbetsbord.

En färgburk med rätt mycket färg kvar kom till användning. Vi strök dörren två gånger och målade helt enkelt över skavankerna.
Dörren i massivt trä vilar stadigt på två enkla benbockar i metall från Ikea och blev ett jättehärligt bord att samla arbets- och inspirationsmaterial på.
Efter tio år i garagets outgrundliga gömmor var dörren verkligen just bra att ha kvar!
Spröjsfönstret krävde lite mer jobb med efter att ha skrapat bort färgen, kittet och det trasiga glaset, slipas med sandpapper var det klart för målning.
Svart är fint mot sommarens grönska och vi hade kvar precis lagom mycket svart lackfärg i en av färgburkarna. Det rena träet sög åt sig färgen bra och det räckte och täckte precis med ett färglager.
Fönstret hängde vi upp inne i växthuset som spaljé till luktärtorna.

Stensäkert i rabatten

Till sist ett tips om naturens eget supermaterial – stenar. På en flack tomt med mycket stenhällar i dagen fanns varken jord att gräva djupt i eller några rabatter. Att ta tillvara och återanvända stenar blev lösningen!

Under flera säsonger samlade vi sten. Överallt där det grävdesa och byggdes bad vi om stenar. Snälla grannar och vänner hjälpte till i jakten på stenar. Form och storlek spelade inte så stor roll, allt i sten kunde brukas.

Först ut i stenbygget blev en ny mjukt rundad kantlinje mot gräsmattan. Här ska finliret starta och stenarna passas ihop med varandra till en fin – och stabil – kant.
Intill en av de sluttande stenhällarna på tomten anlade vi en ny rabatt med stenar som kant. Vi byggde en liten bit upp på hällen och fyllde på jord. Här trivs nu löjtnantshjärtan, liljor och höstanemon.
En fin dag i fjol med doftande praktfulla luktärtor på rostig spaljé av armeringsjärn. En härlig målbild när vi städar, rensar, målar, snickrar och återbrukar under dagar i karantän.

Charlotte Brundin

Frilansjournalist/redaktör med uppdrag inom branschpress och copy/content. Skriver om design/inredning, arkitektur/utställningar, trädgård/resor.