Chris Härenstam: ”Herregud, jag är inte släkt med Magnus”

Chris Härenstam: ”Herregud, Jag är Inte Släkt Med Magnus”

Han har drömjobbet. Chris Härenstam får se drömmatcherna på plats, känna VM-stämningen som knappt går att beskriva och hänga med NHL-proffs, fotbollsgiganter och Micke Rehnberg.

Som SVT-kommentator är Chris den kunnige och känslomässige som återger idrottslig besvikelse och lycka till alla oss hemma i TV-soffan. Men det hade faktiskt kunnat vara slutkommenterat redan 2002 för Chris.

Kisande mot solen vid Ingarö idrottsplats, ett par mil söder om Stockholm, berättar Chris Härenstam om hur han som 29-åring skulle axla Arne Hegerfors mantel och bli SVT:s förstekommentator under VM i fotboll 2002 i Japan och Sydkorea.

– Det var ju en dröm som gick i uppfyllelse. Jag läste på som en tok, var fullproppad med fakta om allt som gick att komma över. Sverige var med och allt var väldigt upphajpat, minns Chris.

Den nya rösten i SVT nagelfors i media. Kvällstidningarna var obevekliga och gav honom bottenbetyg.

– Det tog hårt. Där och då tappade jag lusten och funderade på att sluta. Jag fick brev från folk som sa att jag fått jobbet för att jag är släkt med Magnus Härenstam. Herregud, jag är INTE släkt med Magnus Härenstam.

Idag kan Chris se tillbaka med distans på den tunga tiden. Det fanns ändå något som han lärde sig av kritiken.

– Ja, jag var övertänd, nervös och pratade för mycket. Då var jag en streber som bara såg till jaget och gick fram med lite för vassa armbågar, konstaterar Chris.

Så vad var det som fick dig att omvärdera din självbild?

– Jag träffade min fru Malin och fick tre underbara barn. Malin såg att det fanns en bra kille därinnanför min streberfasad. Det är hon som ökat min självkänsla och barnen fyller det där tomrummet som jag tidigare fyllde genom att jaga bekräftelse.

Idag läser Chris in lagom med fakta inför ett kommentatorsuppdrag. Han låter känslan och nuet i en match styra, gärna med en glimt i ögat tillsammans med Glenn Strömberg, Micke Rehnberg eller någon annan av hans bisittare.

Idag kan Chris Härenstam se med distans på den tunga tiden. ”Jag lärde mig av kritiken”, säger han.

Blev klubbchef

Vid sidan av sitt jobb finns det något nytt som brinner extra hett och varmt. Som nytillträdd klubbchef för Ingarö IF jobbar Chris hårt för att skapa en välkomnande miljö för ungdomar. Och efter sin egen resa genom livet har han förstått vad som egentligen betyder något.

– Jag tycker det är så oerhört intressant med socialsociologiska frågor. Genom att jobba med självkänsla, empati och respekt kan man tidigt få andra människor att må bra för att de i sin tur kan påverka andra.

Chris har sett avarterna, vad som händer med ungdomar som inte möts av empati och att bli sedda. Han har själv sina förebilder i före detta förbundskaptenen i fotboll, Tommy Söderberg och hockeytränaren Roger Melin.

Lever som han lär

– Men alltså, 30 procent av alla barn mellan 7 och 10 år slutar med lagidrott på grund av dålig självkänsla. Och 90 procent av allt beröm vi får, får vi mellan 0-7 års ålder. Vad händer sen?

Ja, vad händer sen?

– Kanske blir det som för mig då i ungdomen. Med ett tomrum och ett skrikande behov av att få höra att någon älskar en. Det kan låta pretentiöst, men jag vill leva som jag lär idag. Se varandra i ögonen, heja på varandra, visa respekt och inse människors lika värde. Och från idrotten går det sen att applicera det på det övriga sociala livet, bland vänner och i familjen.