Cliff Young – Den 61-årige potatisbonden som vann världens tuffaste lopp

Cliff Young – Den 61-årige Potatisbonden Som Vann Världens Tuffaste Lopp

En av de största sensationer någonsin inom ultralöpning inträffade 1983. Potatisbonden Cliff Young, 61 år, vann ett av världens tuffaste lopp på rekordtiden 5 dygn och 15 timmar. Fram till dess hade han levt ett stillsamt liv på den australiska landsbygden. Det var hans första löpartävling, men han hade sprungit hela sitt liv.

Foto: Holger Link/Unsplash

Han bodde med sina gamla föräldrar. Han var fattig och tandlös. Cliffs huvuduppgift var att ta hand om fåren som rörde sig över vidsträckta områden. De hade inte råd med bil och ibland sprang han i tre dygn för att leta rätt på får som sprungit bort. Han sprang i gummistövlar och han hittade alltid de bortsprungna fåren. Det var hans liv tills han vid 61 års ålder 1983 ställde upp i Australiens hårdaste ultralopp – 875 km från Sydney till Melbourne.

äldre löpare
Cliff Young var en otippad idrottshjälte. Foto: Wikimedia.

Den lufsande löparen

Han såg inte ut som en löpare. Han kom till loppet klädd i arbetskläder och arbetsskor. Loppet sändes på TV. Publiken hade roligt åt Cliff som sprang på ett märkligt sätt. Han sprang inte, han lufsade. Han lufsade i ett stadigt tempo.

Tävlingen mellan Cliff och de övriga löparna liknade Aisopos fabel om sköldpaddan och haren. På kvällen tog de andra löparna ett avbrott för att sova, men Cliff fortsatte att lufsa. Nästa morgon var han åter i ledningen. Han blev snart omsprungen igen, men nästa natt återtog han ledningen. 

De andra löparna hade underskattat honom, men nu förstod de att Cliff var en farlig motståndare. Cliff lufsade fram i stadigt tempo. Han hade utvecklat en ekonomisk löpstil för att klara långa sträckor. Den kallas numer ”Cliff Young Shuffle”, ”Young Shuffle” eller bara ”Ultra Shuffle”. Det är en löpstil som flera ultralöpare har tagit efter.

cliff Youngs gummistövlar
Cliffs gummistövlar. Foto: Mattinbgn (talk · contribs) / CC BY

När han närmade sig målet i Melbourne hade fans och reportrar samlats för att möta honom. Hela Australien hade följt honom sedan man förstod att han skulle slå rekordet. Efter 5 dygn och 15 timmar gick han i mål som sensationell och överlägsen vinnare. Han slog det gamla rekordet med två dygn. Som jämförelse sprang den svenska ultralegenden Rune Larsson loppet 1989 på 7 dygn och 14 timmar.

När han sprang mot målet var det som om han kunde fortsätta till Perth, som en kommentator sa. Prissumman var 10.000 dollar, men Cliff vägrade ta emot pengarna. Han delade ut prissumman till de övriga löparna. Han tyckte de hade jobbat lika hårt och förtjänade pengarna. 

Ett starkt och ett gott hjärta

Loppet förändrades Cliffs liv. Han blev en kändis. Han lämnade ungkarlslivet hos sina gamla föräldrar och gifte sig med en 39 år yngre kvinna.

Cliff sprang flera lopp för välgörenhet. Vid 76 års ålder försökte han slå rekordet för Australien runt, 16.000 km. Men efter 6.500 kilometer, alltså som att springa från Stockholm till Rom och tillbaka och sedan fortsätta till Haparanda, blev han tvungen att bryta för hans medhjälpare blev sjuk.

Han hade artros, men sprang ändå. Som 79-åring sprang han ett 6 dagar långt ultralopp. Ingen hade klarat det före honom. Redan då hade han en cancerdiagnos. Han dog 81 år gammal 2003.

Videoklippet nedan är från en dokumentär om detta fenomen.