Daglig tandborstning av hundens tänder förebygger svåra besvär

Daglig Tandborstning Av Hundens Tänder Förebygger Svåra Besvär

Liksom människor får hundar plack och tandsten, något som med tiden kan leda till smärtsamma inflammationer, tandlossning och inte minst dyra veterinärkostnader. Men du kan rädda din hunds tänder och munhälsa relativt enkelt – genom att införa daglig tandborstning som rutin.

Foto: Brita Jonsson

Visste du att cirka hälften av alla hundar lider av någon typ av sjukdom som drabbar tänder och tandkött, och att den vanligaste orsaken till dessa sjukdomar är plack.

Plack utgörs av bakterier, saliv och döda celler som fastnar som en mjuk beläggning på tanden. Det är när placken materialiseras, vilket den gör relativt snabbt om den inte avlägsnas, som tandsten bildas.

­– Det är viktigt att förstå att det är placken som orsakar djurets besvär, inte tandstenen, förklarar Eva Adolfsson som är specialist på hundens och kattens sjukdomar.

Varför vissa individer drabbas av tanköttsinflammationer och tandlossning till följd av plack är svårt att säga, men liksom hos människor spelar arvsanlag stor roll i sammanhanget.

– En annan anledning kan vara att hunden har någon annan sjukdom som bidrar till problemen, eller att den får något läkemedel som orsakar torr mun.

Av någon anledning drabbas små hundraser oftare än större raser, och vissa djur kan få problem redan i unga år. Det vanligaste är dock att tandlossning kan ses från cirka 4 års ålder, och besvären ökar med stigande ålder.

Utöver tandlossning kan problemen leda till rotspetsbölder och andra smärtsamma infektioner i munhålan. Dessutom vet man att bakterier från infekterade munnar sprids via blodet och kan orsaka problem i andra organ, som hjärta, lever och njurar.

Inget kan ersätta tandborstning

Vissa speciella foder, tuggben och liknande kan minska bildandet av tandsten, men Eva är noga med att påpeka att väldigt få tuggprodukter innehåller preparat som faktiskt verkar i förebyggande syfte mot plack och tandsten.

– Det enda som faktiskt hjälper bra är tandborstning. Men det duger inte att borsta då och då. Eftersom plack bildas kontinuerligt måste det göras varje dag.

Få borstar tänderna på sina djur

Enligt Eva är det inte speciellt vanligt att djurägare borstar tänderna på sina djur, och om de ändå gör det så sker det alldeles för sällan.

– Många tycket att det är konstigt att de skall borsta djurets tänder eftersom de aldrig hört talas om att det måste göras. Och de som hört talas om det har väldigt många ursäkter för varför det inte görs. Den sämsta ursäkt jag hört är att grannen inte gör det på sitt djur.

Daglig tandborstning ger dig god kontroll på hundens mun- och tandhälsa också i övrigt. Du kan då lätt upptäcka om den fått andra skador, frakturer till exempel.

– Tyvärr händer det att djurägare kommer till kliniken med hundar som har frakturer som är flera år gamla, och som har orsaktat hål rakt in i pulpan. Såna skador har med all sannolikhet orsakat mycket smärta under lång tid.

Eltandborste går också att använda – bara man inte trycker för hårt, säger Eva Adolfsson som är specialist på hundens och kattens sjukdomar.

En inlärningssak

Att lära sin hund att låta sina tänder borstas är en inlärningssak. Vissa individer accepterar det ganska snart. Andra är mer motvilliga.

– Det krävs vilja och en del tålamod. Därför är det viktigt att man faktiskt förstår hur viktigt det är att borsta.

Evas råd är att du bestämmer dig för en tid på dagen när du skall borsta, till exempel på morgonen eller kvällen när du själv borstar dina tänder. Då får du snart in det som rutin. För att underlätta kan du till en början be någon annan om hjälp med att hålla i hunden. Använd en liten mjuk tandborste som du blöter i ljummet vatten.

– Eltandborste fungerar faktiskt bra på många många hundar, bara man inte trycker för hårt. Man måste först träna hunden att inte vara rädd för ljudet, sedan brukar det gå bra.

Tandkräm är bra men inte nödvändigt. Om du vill använda tandkräm så tänk på att använda speciell tandkräm för hundar eftersom de inte tål flour. Borsta på samma sätt som du borstar dina egna tänder. Var noga med att borsta tillräckligt långt bak och där tandköttet möter tanden. Var koncentrerad så att alla tänder blir borstade.

– Själv sitter jag mittemot min hund när jag borstar. Det tycker jag är lättast. Men det är förstås upp till var och en. Man får prova sig fram, säger Eva.