Dags att göra bebis? Så här ökar du chanserna att bli gravid!

Dags Att Göra Bebis? Så Här ökar Du Chanserna Att Bli Gravid!

Har ni jobbat på ett tag i bebisfabriken utan att få något streck på stickan? Tiden tickar och du börjar ångra att du bara skulle åka jorden runt, göra karriär, köpa hus och renovera klart först.

För när allt det där andra var klart och det blev dags att bli gravida, var det inte så lätt som ni trott. Ni är inte ensamma. Flera svenska studier visar att kunskapen om den biologiska klockan är mycket dålig bland svenskarna. 

– Studierna är gjorda på universitetsstuderande personer med hög utbildningsnivå, så det finns det all anledning att tro att kunskaperna är ännu sämre hos gemene man, säger Claudia Lampic som är docent i vårdvetenskap på Karolinska Institutet och en av forskarna bakom studierna.

Studierna visar att många, både män och kvinnor, felaktigt tror att fertiliteten bland kvinnor sjunker först efter 40 år, när den i själva verket börjar sjunka markant redan efter 35.  

– Det är oroande, eftersom studierna också visar att de allra flesta vill ha barn, och gärna flera stycken, men den bristande kunskapen gör att många väntar för länge och riskerar att inte få sin dröm uppfylld, säger Claudia Lampic.

Hon menar också att det finns också en övertro på provrörsbefruktning, speciellt bland kvinnor. Men även här minskar chanserna att lyckas med åldern. 

–Bästa tipset till alla som gärna vill ha barn och som väntar på rätt tillfälle är att sluta vänta. Det kanske alltid kan bli bättre omständigheter runtomkring, men då kan också vara svårt att bli gravid, säger Claudia.

För dig som redan försöker och vill öka chanserna att bli gravid finns mängder av knep att ta till, allt från husmorstips till vetenskaplig forskning. Här är ett urval av dem, du bestämmer själv vad du tror på och vill testa. Lycka till i fabriken och glöm inte att ha roligt medan ni jobbar!

Det här ska du, eller ska du inte äta:

1. Extra folsyra. 500 mikrogram folsyra per dag har visat sig både ha stor betydelse för fertiliteten men också för att minska fosterskador i det centrala nervsystemet.

2. Frukt och grönt. En kost rik på frukt och grönsaker minskar risken för missfall. En brittisk studie visar att ett regelbundet intag av frukt och grönt minskar risken för missfall med 46 %.

3. D-vitamin. Brist på D-vitamin hos kvinnor kan leda till ägglossningsproblem. Genom att vistas ute i solljuset minst en halvtimme om dagen, utan solskydd, täcker du ditt dagliga behov av D-vitamin. Under vinterhalvåret kan du i stället äta fet fisk och d-vitaminberikade produkter.

4. Långsamma kolhyrater. Den danska gynekologen Bjarne Stigsby menar att den som vill bli gravid bör byta ut de snabba kohydraterna mot långsamma. Snabba kolhydrater som vitt mjöl och socker, höjer insulinnivåerna, vilket kan påverka äggstockarnas funktion och orsaka infertilitet. 56 % av de kvinnor Stigsby behandlat på sin klinik har blivit hjälpta bara av att ändra sina kostvanor. 

5. Ät rätt fett. Undvik transfetter. Enligt amerikanska studier riskerar även små mängder transfetter att stoppa ägglossningen. Enkelomättade fetter, som exempelvis olivolja, ökar däremot fertiliteten.

6. Ge järnet. Se till att äta järnrikt, men observera att det är järn från frukt och grönsaker, och inte från kött, som gynnar fertiliteten.

30 minuters träning per dag minskar risken för infertilitet.

7. Undvik lågfettsprodukter. Nya studier visar att kvinnor som väljer mejeriprodukter med låg fetthalt löper större risk att få problem med ägglossningen, än kvinnor som väljer feta mejerivaror.

8. Dra ner på kaffet. En nordisk studie visar att ett stort intag av koffein ökar risken för missfall, särskilt i början av graviditeten. Begränsa ditt intag av koffein till 3 koppar kaffe eller 4-5 koppar te per dag.

9. Läkemedel?Använder du regelbundet läkemedel bör du rådfråga din läkare om de påverkar möjligheten för dig att bli gravid. Vissa typer av antiinflammatoriska läkemedel kan störa ägglossningen. Värktabletter som exempelvis Magnecyl, Ipren, Treo och Aspirin har också visat sig sätta ner fertiliteten något.

10. Fimpa. Rökning hos kvinnor hämmar ägglossningen men försämrar också produktionen av hormonet Progestoron som behövs för att ägget ska fästa på livmoderväggen.

11. Mer jod. Jodbrist kan göra det svårare att bli gravid men också öka riskerna att få missfall. De senaste årens trender med oberikat fling- och havssalt gör att vi får i oss allt mindre jod. Använd därför alltid jodberikat salt i maten.

12. E-vitamin har en positiv påverkan både på lust och förmåga att bli gravid. Finns naturligt bland annat i kallpressade vegetabiliska oljor, mörka grönsaker, avokado, ägg, nötter, lever och annan inälvsmat.

13. Mörk choklad är lustens egen medicin. Den innehåller Tryptofan, som ökar serotoninnivåerna i hjärnan och ökar pulsen på samma sätt som en upphetsande kyss. 

14. Hög konsumtion av alkohol (mer än två flaskor vin i veckan) kan påverka ägglossningen negativt och öka risken för infertilitet.

15. Genom att minska intaget djurproteiner och öka intaget växtproteiner, som bönor, nötter och avokado, menar somliga att det går att minska missfallsrisken.Så här skaffar du en hälsosam och gravidvänlig livsstil:

Så här skaffar du en hälsosam och gravidvänlig livsstil:

1. Studier visar att cirka 30 minuters träning per dag minskar risken för infertilitet. Orsaken till det är bland annat att fysisk aktivitet stabiliserar insulinnivåerna.    

2. Sköt om tänderna. Rapporter pekar på att kvinnor med ohälsa i munnen har svårare att bli gravida än de med friska tänder, eftersom inflammationsprocesser kan störa kroppens funktioner. Borsta tänderna noga och använd tandtråd varje dag.

3. Lagom är bäst. En alltför stor över- eller undervikt kan ge menstruationsstörningar och svårigheter att bli gravid. Ultimat är att försöka hålla sig på ett BMI mellan 20-24, men bara en viktminskning på 5 % kan ge positiv effekt på fertiliteten.

4. Stressa ner. Traditionellt blir fler barn till vid påsk, jul, semester. Det är ingen slump. Stress leder till att stresshormonet kortisol hämmar hypofyshormonet LH som stimulerar könshormonerna. Minskad stress = minskade stresshormoner.

5. Depression och nedstämdhet ökar hormonet prolaktin som kan hämma menstruationscykeln. 

Brist på D-vitamin hos mannen kan orsaka infertilitet så släpa ut honom i solljuset

Så här kan killen hjälpa till:

1. Motion ökar blodtillförseln till testiklarna vilket höjer sexlusten hos mannen. Men observera att cykling över tre timmar i veckan ger risk för erektionsproblem, eftersom cykelsadelns tryck mot ljumsken kan skada artärerna. 

2. Stay cool. Testiklarna ska hållas kalla, därav deras placering på kroppen. I alltför hög värme fungerar inte spermieproduktionen och därför bör mannen vara försiktig med varma bad, bastubad, åtsittande kläder och laptop i knäet.

3. En holländsk studie visar att zink- och folsyrabrist kan ge killar lägre spermieproduktion. Folat finns naturligt i gröna grönsaker baljfrukter, potatis och apelsiner. Zink finns i magert nötkött och mörkt kycklingkött.

4. Banga soja. Män i västvärlden, som äter mycket soja, har en lägre koncentration av spermier än män som slopar sojan, visar en amerikansk studie. Detsamma gäller inte asiatiska män. Skillnaden kan bero på att den exporterade sojan, ett så kallat TVP-protein, framställs på onaturlig väg, medan det asiatiska sojaproteinet är naturlig.

5. En australiensisk studie pekar på att D-vitaminbrist hos mannen kan leda till sämre rörlighet hos spermierna. Ut med karl i solljuset och bjud honom på fet fisk, så får han i sig D-vitamin.

6. Drogfritt! Även i små mängder och med lång tid mellan gångerna kan droger ha stor påverkan på fertiliteten hos män. 

7. Alkoholfritt! Alkohol har skadlig effekt på cellerna där spermierna bildas. Så mycket som en tredjedel av manlig infertilitet kan bero på för hög alkoholkonsumtion.

8. Rökfritt. Män som röker producerar färre och mindre friska spermier än de män som är rökfria.

9. Dra ner på kaffe och Coca-cola. Konsumtion på över 800 mg koffein per dag ger minskad spermiekoncentration och färre antal spermier, enligt en dansk studie. 

Och en del mindre vetenskapliga tips…

1. Ligg kvar. Ett gammalt, dock inte vetenskapligt bevisat tips är att undvika att resa sig upp direkt efter avslutat samlag, för att hålla spermierna kvar kring livmoderhalsen. 

2. Kudde under rumpan. Genom att placera en kudde under rumpan kan du låta tyngdlagen hjälpa spermierna in i livmodern till äggledarna. Inte heller detta tips är vetenskapligt bevisat.

3. Många kvinnor upplever sig bli hjälpta av olika typer av alternativmedicinska behandlingar. De vanligaste att ta till i bebissammanhang är akupunktur, zonterapi, homeopati och kinesiologi. Dessa metoder sägs bland annat kunna förbättra cirkulationen i livmoderns kärl samt justera och stabilisera ägglossnings- och hormonrubbningar. 

Hur ska man ligga?

Det saknas tillräcklig forskning för att kunna fastställa om det finns samlagsställningar som är mer eller mindre effektiva för att lyckas bli gravida, men forskare har ändå kunnat konstatera att missionärsställningen och att mannen tränger in bakifrån, när kvinnan står på alla fyra, är ställningar som innebär att mannen kan tränga in djupt, så att sperman hamnar nära livmoderhalsens mynning, vilket ger spermierna goda odds att nå sitt mål.

Och om det ändå inte funkar …

Har ni försökt att bli gravida i över ett år (ett halvår om kvinnan är över 35 år), har inriktat försöken kring tiden runt ägglossning och ändå inte lyckats är det en god idé att söka hjälp för att utreda om det finns någon medicinsk orsak till er ofrivilliga barnlöshet. Detta gäller också om du råkat ut för upprepade, tidiga missfall. 

Utredning för barnlöshet tar vanligtvis några månader och behandlingen som sätts in beror på resultatet, men kan innebära allt från att stimulera ägglossning till att inseminera eller provrörsbefrukta med spermier eller ägg eller vidta kirurgiska åtgärder.

Medicinska orsaker som kan sätta käppar i hjulet för graviditet:

PCOS, Polycystiskt ovariesyndrom är ett tillstånd då kvinnan drabbas av cystor på äggstockarna och en hormonrubbning som ger för höga värden av manliga könshormoner, vilket kan leda till uteblivna ägglossningar och infertilitet. Symtomen på PCOS kan vara ökad kroppsbehåring, övervikt, oregelbunden mens och akne. Man kan inte bli botad från PCOS men man kan behandla symtomen. Ägglossning kan framkallas med hjälp av läkemedel. 

Bakteriell vaginos, även kallad slidkatarr, innebär att bakteriefloran i slidan ändrats, vilket leder till en förändrad surhetsgrad som kan göra det svårare för spermier att nå fram. Symtomen på Bakteriell vaginos är illaluktande flytningar. Problemen botas enkelt med antibiotika. 

Endometrios innebär att delar av livmoderslemhinnan hamnat utanför livmodern. Tillståndet kan ge kraftig mensvärk, stora mensblödningar, smärta vid samlag och problem att bli gravid. Det finns olika typer av behandling beroende på hur Endometrioset ser ut.