Därför är stillasittande farligt

Därför är Stillasittande Farligt

Idag är vi många som sitter ned och arbetar, hjärnan är aktiv men kroppen är inaktiv. Det är viktigt att vila men alltför mycket vila är kopplat till flera hälsoproblem.

Foto: Unsplash

Att sitta i flera timmar i sträck är kopplat till hälsorisker, som typ 2-diabetes, fettlever och hjärt-kärlsjukdomar. Även om du tränar flera timmar i veckan kan det inte kompensera allt sittande. Det paradoxala fenomenet fick namnet sittsjukan för ca tio år sedan. 

Det verkar märkligt. Det borde vara bra att spara energi. Vila gör dig starkare, så varför är mycket vila skadligt?

Stärkande vila​

En grupp forskare reste till Tanzania och Hadza-stammen för att söka svaret. Hadza lever som mänskligheten levt mer än 99,99 procent av sin tid på jorden. De har extremt bra kardiovaskulär och metabolisk hälsa. De har inga markörer för kroniska sjukdomar, något som är vanligt i västvärlden.

Jägare och samlare sitter inte i bekväma stolar. Foto Aino Tuominen / Pixabay

För att hitta orsaken till denna skillnad gav forskarna 28 män och kvinnor från Hadza-stammen varsin aktivitetsspårare. Det visade sig att de var mer aktiva än västerlänningar, men de var också inaktiva i 10 timmar per dygn, vilket ligger nära en genomsnittlig västerlänning. Men Hadza har inga möbler. De sitter på huk, på sidan eller knäna. De rör sig hela tiden. De fyller dagen med vardagsmotion. Omkring 20 procent av deras inaktiva tid sker med böjda knän. De vilar, men de använder musklerna. Eftersom det innebär högre nivåer av muskelaktivitet, tycks det skydda dem från skadliga effekter av inaktivitet.

Undvik viloläge

Tidigare forskning visar att inaktiva muskler producerar färre fettnedbrytande enzymer, vilket ökar antalet markörer för hjärt-kärlproblem. Att sitta stilla med inaktiva ben bidrar därför sannolikt till hälsoproblem. Om du står upp aktiveras musklerna naturligt när kroppen förflyttar sig var och varannan minut. När du sitter ner går denna aktivitet på sparlåga, eftersom kroppen klarar sig med små mängder energi.

När du sitter stilla är det som om musklerna somnar. De behöver aktivitet och knuffas igång lite då och då. Denna process liknar algoritmen i en dator som försätter datorn i viloläge om du inte rör tangentbordet på en stund. Om du varit stilla i en kvart är det troligt att du kommer vara stilla en kvart till, ”tänker” både kropp och dator.

Naturlig vila är egentligen inte inaktivitet, det är en annan sorts aktivitet. Du vilar från ansträngning och det ger dig återhämtning, men musklerna i benen är aktiva och redo att skjuta iväg ifall ett lejon kommer rusande.

Vardagsmotion

Idag sitter vi bekvämt hemma och på arbetet. Vi jobbar och är aktiva, men det är bara fingrarna som rör sig.

Ett sätt att öka aktiviteten är att stå och jobba, eller växla mellan att sitta och stå. Om du suttit i flera år är det viktigt att öka ståendet långsamt. Se också till att lägga in avbrott i långa jobbmöten. Ta en promenad på lunchen. Försök öka din vardagsmotion. Om du jobbar hemifrån i coronatider är det inget som hindrar dig från att göra några djupa squats då och då.

​Källor: 

David A. Raichlen, et al. Sitting, squatting, and the evolutionary biology of human inactivity. (2020).