De firar Nobelfesten med glitter och glamour

De Firar Nobelfesten Med Glitter Och Glamour

Nobelfesten är en utmärkt anledning att ställa till med en liten fest vare sig det är helg eller vardag. Carina och Robert Johansson älskar den festliga stämningen på den anrika banketten. Varje år klär de upp sig i festfina kläder och lagar till en lyxig trerättersmeny hemma.

Text: Hélène Lundgren

Lagom till att Nobelfesten i Blå hallen ska börja bänkar sig Carina och Robert Johansson förväntansfulla framför teven hemma i radhuset i Skärholmen. Tillsammans med sina vuxna barn och deras respektive har de klätt upp sig i finkläder och ska fira med en trerätters festmiddag framför teven.

Robert Johansson smakar av varmrätten. Det är viktigt att allt blir perfekt.

– Jag älskar alla dessa fina kläder, glittret och smyckena. Det är så trevligt att skåla med kungen och det gäller att passa på att fira i vardagen. Helst av allt skulle jag vilja bli inbjuden till Nobelfesten och få uppleva maten och all underhållningen, säger Carina Johansson.

Finkläder på – snart börjar det!

Det började för tio år sen när Carina och Robert bestämde sig för att fira Nobelfesten hemma i radhuset. Båda två tycker att det är kul att laga god mat och att ordna fester i vardagen. Robert lagade en god trerättersmiddag och de klädde upp sig i långklänning och smoking. Under fem år firade de själva, innan de vågade fråga de vuxna barnen, Niklas och Cecilia om de ville fira Nobelfesten tillsammans med dem.

– Jag trodde att de kanske skulle tycka att det var larvigt, men barnen har varit med varje år sen dess, säger Carina Johansson.

– Det var jätteroligt när mamma frågade oss om vi ville fira Nobelfesten hemma hos dem. Jag förstår inte riktigt varför hon inte frågade oss tidigare, säger dottern Cecilia Johansson.

– Först blev jag lite förvånad, men mamma är sån, så jag var inte helt förvånad, säger sonen Niklas Nordansjö.

Långklänning, smoking och champagne är självklart när familjen Nordansjö firar Nobelfest.

Carina arbetar som lärare och i hennes skola brukar de även ha en Nobellunch för treorna. Det är Carina som själv har kommit med förslaget. De dukar fint och gör extra god mat med efterrätt.

– Lunchen börjar med pommac och mingel. Pojkar och flickor får sen gå armkrok till bords och det blir tal till middagen, berättar Carina.

TV-apparaten står på under hela nobelmiddagen.

Under hela året spanar Carina ständigt efter nya fina långklänningar och det ska alltid vara en ny klänning varje år. Hon brukar även hitta klänningar till dottern Cecilia.

– Det är roligt att bestämma vilken klänning jag ska ha på mig inför nästa fest, och jag brukar titta i veckotidningar för att få inspiration. Ofta brukar jag kunna hitta fina långklänningar på loppis och second hand, berättar Carina.

– Carina har tio olika klänningar att välja på, säger Robert Johansson och ler.

Det är maten som är det viktigaste, men den behöver däremot inte vara lik maten på Nobelfesten. Robert brukar laga förrätten och varmrätten meden Carina gör efterrätten.

Maten är inte exakt som på nobelfesten men den är mycket genomtänkt.

– Det blir en ny meny varje år och framförallt planeringen innan middagen är rolig. Vi lagar inte någon tidigare Nobelmeny, utan vi brukar göra något som vi själva tycker är gott, säger Carina.

Inför Nobelfesten plockas det fina porslinet med guldkant, silvret och kristallglasen fram. På bordet läggs en fin linneduk och det dukas med tygservetter.

– Det är låg dukning som gäller på bordet, så att man kan se tv-apparaten, säger Carina.

– Jag hade köpt ett fång rosor idag och när jag skulle slänga sopor såg jag att stjälkarna låg i sopkorgen. Då är man dedikerad, säger Robert och skrattar.

– Ja, vasen med rosorna får ju inte störa teven, säger Carina och ler.

Inga höga servettkreationer eller vaser på bordet för då ser man inte TV-apparaten.

Hela familjen satsar stenhårt inför Nobelfesten och en meny skrivs alltid ut i förväg och delas ut till alla middagsgäster.

– Varje år är det så spännande att se vad de har gjort för mat i Stadshuset. Jag undrar hur de har fått till maten till så många, speciellt efterrätten förra året med små ägg och olika glassorter. Något jag också undrar över är hur de gör med toalettbesöken, under den långa Nobelmiddagen, funderar Carina.

Robert gillar själva talen och drömmer om att få vara med på Nobelmiddagen, mitt i feststämningen. Varje år håller han ett eget litet tal inför middagen, där han hälsar alla välkomna.

Robert håller tal och hälsar alla välkomna.

– Det är en speciell kväll och det är kul att festen upprepas varje år. Vi är inte särskilt rojalistiska, men vi tycker båda att det här är festernas fest, säger Robert medan han får hjälp med att knäppa manschettknapparna. Smokingen har han köpt på Galne Gunnar och han är mäkta stolt över att han, efter 25 år fortfarande kommer i den.

Det är kungen som sätter tiden och det är skålen med kungen som sätter igång hela festen.

– Vi kan ordningen och vi måste fylla på glasen 45 minuter innan kungen kommer. Det här är ett utmärkt tillfälle att unna sig att köpa en fin champagne och att använda alla de fina vinerna man har fått under året. Det blir inte alltid tillfälle att använda dessa fina viner vid något fint tillfälle annars, säger

Robert och plockar fram en äkta fransk champagne.

När kungen dyker upp på tv-rutan är det dags att skåla och hela familjen reser på sig framför teven. Nobelstiftelsens ordförande skålar med kungen, och hela familjen skålar med kungen innan de skålar med varandra. Damerna ska först skåla till höger och sen till vänster. Herrarna gör tvärtom.

– Vi står alltid upp och skålar med kungen. Först med kungen och sen blir det en skål med varandra. Varje gång de skålar på tv och vid varje ny rätt, så skålar vi också, säger Carina.

Till förrätt serveras en utsökt ceviche på marinerad fisk och en skål till Cecilia och Niklas morfar utropas.

– Han hade alltid ett väl valt ord till skålen, säger Robert.

Det här året blev det flankstek till varmrätt.

Till varmrätt blir det en fin flankstek med parmesanpotatispuré och basilikasås, till det serveras en god Amarone della Valpolicella. När Carina kommer in med efterrätten finns det knappt någon plats på bordet och hela bordet är fyllt med många olika glas efter alla de goda vinerna. Glassbomben ser oerhört god ut och är fylld med hallon, vanilj, hallonsorbet och kolasås.

– Vi har kommit upp i livets goda ålder som kallas efterrättsåldern, säger Carina glatt.

Glassbomb med extra hallon till efterrätt.

När middagen är slut, och det är dags för dansen i den Gyllene salen, blir det också en härlig svängom framför teven. Kvällen avslutas sen med brädspel medan Nobelfesten pågår vidare långt in på natten.

Efter middagen blir det dans såväl i Stadshuset som hemma i radhuset.

– Vi har väldigt roligt och vi gör det med glimten i ögat. Det framgår säkert, säger Robert. Nobelfesten är en utmärkt anledning att fira något i vardagen tycker vi….

Roger Schederin

Roger Schederin är professionell fotograf och skribent sedan 35 år. I Stockholm och världen jobbar han med dagspress, månadsmagasin, kundtidningar och reklambyråer. Han samarbetar ofta med skribenter med specialkunskaper inom vissa områden inom en bred radie, allt från motorcyklar till forskning inom medicin och teknik, samt renodlade nyheter.