De har skapat en Världsutställning av ved

De Har Skapat En Världsutställning Av Ved

Veden ska klyvas och staplas för att torka. Besökare strömmar till och skänker en slant. Sven Lindberg och Egon Svärd skapar konstinstallationer av ved, allt till förmån för Barncancerfonden.

Foto: Marita Wass

I Gökhem, en liten by en mil väster om Falköping, bor de goda grannarna och svågrarna Sven Lindberg och Egon Svärd. Bådas bostäder värms vintertid av ved vilket betyder att de varje vår har mycket ved att ta hand om.
– Det är Svens barnbarn, Jonas, som kör hit veden. Sedan sågar och staplar vi, förklarar Egon.
Istället för att låta veden ligga och torka i stackar som brukligt är, bygger svågrarna upp olika miljöer av vedträna. En slags konstinstallationer som varje år lockar stora skaror besökare.

Gökhemsversion

I år bygger utställningen på Egons idéer och har temat Världsutställningen 2020.
– Idéen fick jag redan för några år sedan, säger han.
Innan dagens snabba teknik spelade världsutställningarna en betydelsefull roll, det var där nya idéer, uppfinningar och rön presenterades, från 1851 och framåt. Världsutställningarna finns kvar än i dag, men fungerar nu som ett diskussionsforum kring frågor som berör allt från miljö till fattigdom.  
Gökhemsversionen av det anrika arrangemanget lyfter fram spännande fakta, och det som skulle kunna ha varit fakta, men som kanske inte riktigt är det. I fantasins land är allt tillåtet.

Fakta och fantasi

Utställningen är uppbyggd som en marknadsplats där kända personer befolkar de olika stånden. Björn, Benny, Agneta och Annifrid tar ton i ett av stånden, Nordkoreas diktator, Kim Jong-Un visar sina vapenmuskler i ett annat.
Egon har klurat ut många finurligheter som inbjuder till interaktivitet. I prinsessan Sofias monter kan den hugade prova fiskelyckan i Österdalsälven. I ett annat delar norska Therese Johaug med sig av sina träningstips och italienarnas Silvo Berlusconi demonstrerar hur pasta ska kokas.
– Barn tycker det är roligt att dra i spakar, konstaterar Egon.

Kända personer befolkar de olika stånden. På bilden visar Kim Jong-Un sina vapenmuskler.

138 540 kronor

Genom åren har ryktet spritt sig och besökarna har strömmat till. Sven och Egon har välkomnat besökarna, både enskilda och i turistbussar. Något inträde tar svågrarna inte ut, men den som vill får gärna skänka en slant som går direkt till Barncancerfonden.
– I fjol fick vi in 138 540 kronor, berättar Sven.
I år räknar de inte med att få in den summan, allt på grund av den rådande pandemin.
–  Ingen kan anordna bussresor i coronatid, säger Sven och konstaterar att resorna rimmar illa med Folkhälsomyndighetens rekommendationer om hur covid 19-viruset ska begränsas.
De slantar som kommer in, de ska gå till Barncancerfonden.
– Barn och cancer, det hör inte ihop, säger Sven.

Marita Wass

Marita Wass är frilansjournalist, fast förankrad i den skaraborgska myllan. Hon har tidigare arbetat som reporter och redigerare på en lång rad lokaltidningar.
Idag vill hon fånga det mänskliga mötet, avsett om det sker på ladugårdsbacken eller i styrelserummet.