De vanligaste frågorna sjukvården får om Corona

De Vanligaste Frågorna Sjukvården Får Om Corona

Corona fortsätter skörda liv och många känner stark oro för att drabbas. På 1177 tar sjuksköterskorna Johanna Torstensson och Milo Bescher emot mängder av samtal om viruset. Här delar de med sig av de vanligaste frågorna och svaren.

Här är de vanligaste frågorna om Corona (och alla svaren!)

1. Hur vet jag om det är Corona jag har?

Milo: Drygt 80 procent av de drabbade får milda förkylningssymtom av Covid-19, så det är svårt att urskilja symtomen för Covid-19 mot symtom från andra virus. Det finns egentligen bara ett sätt att veta att man har Covid-19, och det är genom testning. Men oavsett vilket virus man drabbats av behöver symtomen tas om hand på samma sätt.

2. Hur länge är man sjuk i Corona?

Johanna: Det verkar kunna se väldigt olika ut. Till en början trodde man att det främst fanns två grupper, de som blev lindrigt sjuka och var tillbaka på jobbet efter en eller två veckor, och de som blev väldigt allvarligt sjuka och hamnade på sjukhus. Men tiden har man upptäckt att det finns en stor grupp som oftast kan ta hand om sig själv hemma, men som blir väldigt långvarigt sjuka. Exakt vad dessa skillnader beror på vet vi inte, men det forskas för fullt och vi får nya svar med tiden.

Tvätta händerna
Det kan vara svårt att undvika smitta inom en familj när en familjemedlem har Corona men det finns några saker du kan göra. Handtvätt är en av de sakerna. Foto: Pixabay

3. Kan jag testa mig?

Milo: Sverige har tidigare valt att använda de test som finns till patienter som är i behov av sjukhusvård. Detta för att personalen på sjukhusen ska kunna använda adekvat skyddsutrustning. Testning av antikroppar i större skala har precis påbörjats. Du kan se hur du gör på 1177.se, alternativt läsa på Folkhälsomyndighetens hemsida eller ringa 113 13. Det finns också privata alternativ.

4. Hur vet jag om min snuva är pollenallergi eller Corona?

Johanna: Det kan vara svårt att veta, men det du kan göra är att jämför de symtom du har med hur du brukar känna dig när du är allergisk. Har du feber, ont i leder och muskler, halsont eller magbesvär är det sannolikt inte pollen – i alla fall inte bara. Du kan också testa att ta din allergimedicin och se om det går över med det. Är du osäker ska du stanna hemma.

5. Jag har Corona, kan min hund/katt bli smittad av mig?

Milo: Man har sett att husdjur testat positivt för covid19 och alltså burit på viruset. Däremot finns inga belägg för att de kan bli sjuka eller föra smitta vidare.

6. Jag känner mig ansträngd i andningen, när behöver jag söka vård?

Johanna: Det kan vara svårt att veta när man ska söka vård, men om du upplever dig andfådd även vid lätt ansträngning, som när du rör dig i hemmet, om det gör ont vid djupandning, eller om du har kraftigt tryck över bröstet ska du söka vård. Känner du dig minsta osäker, kontakta 1177 för en bedömning och hänvisning vart du kan vända dig om du är i behov av sjukvård.

Katt gosar med matte
Man har sett att husdjur testat positivt för covid19 och alltså burit på viruset. Däremot finns inga belägg för att de kan bli sjuka eller föra smitta vidare. Foto: Unsplash

7. Jag har antagligen haft Corona, men har bara hosta/smakbortfall kvar. När kan jag gå och jobba?

Milo: En huvudregel är att du ska stanna hemma så länge du uppvisar symtom, stanna hemma tills du är helt frisk och ytterligare 48 timmar. Smak – och luktbortfall räknas som ett smittsamt symtom de första sju dagarna, efter det räknas det inte som smittsamt längre. Är det så att du varit symtomfri och känt dig frisk i 48 timmar samt att det har gått mer än 7 dagar sedan du började hosta, då räknas också din hosta som smittfri. Är du minsta osäker stanna hemma och kontakta 1177.

8. Jag har inte feber och hosta, kan det ändå vara Corona?

Johanna: Ja, det kan ändå vara Corona. Symtomen är olika för olika personer. Hosta och feber är vanliga symtom, men man kan vara smittad utan att få just de symtomen. Därför måste du alltid stanna hemma när du känner dig sjuk eller har förkylningssymtom.

9. Min fru/man är sjuk i Corona och vi småbarn hemma. Hur undviker vi att de blir smittade?

Milo: Det är inte helt enkelt att undvika smitta när man delar bostad, men man får göra så gott man kan. Det är förstås viktigt att vara noga med handhygien, hosta, nysa i armvecket och till exempel se till att man inte delar handduk. Finns det möjlighet är det bra om man håller distans, att den sjuka inte lagar mat till hela familjen och att man undviker att sova i samma rum som den smittade. Det kan ju också vara lugnande att veta att små barn generellt inte blir särskilt sjuka av Covid-19.

10. Hur vet jag om jag behöver söka akut?

Johanna: Om du har ett väldigt påverkat allmäntillstånd och om din andning är kraftigt påverkad behöver du åka in akut. Ring 1177 för bedömning om du är osäker.

Kvinna som snyter sig
Hosta och feber är vanliga symptom men man kan vara smittad även utan att uppvisa just de symptomen. Stanna därför alltid hemma när du känner dig sjuk eller är förkyld. Foto: Pixabay

11. Det har pratats i media om tyst hypoxi, hur vet jag om jag har det?

Milo: Tyst hypoxi, eller dold syrebrist, är lite lurigt. Dock kan man säga att det inte kommer från ingenstans, utan man känner sig ändå sjuk och påverkad i sitt allmäntillstånd. Andningen kommer också att vara förändrad, speciellt när du rör dig, om du får för lite syre. Därför är det viktigt att ringa 1177 om du känner att din andning har förändrats.

12. Går det fort när man blir dålig eller blir man stegvis sämre?

Johanna: Det kan absolut gå fort, men med snabbt menar man snarare timmar än minuter. Om du märker att du känner dig sämre och det går fort, vänd dig till 11177 för rådgivning. Kan du andas bra, vara uppe och gå utan att bli andfådd, dricka, kissa normalt, föra ett normalt samtal och inte har kraftig bröstsmärta, så brukar det inte vara akut.

13. Jag vågar inte somna, kan det bli så att jag dör i sömnen?

Milo: Att få ro i kroppen och kunna sova kan kännas svårt och jobbigt för många just nu, men samtidigt är sömn en viktig faktor för tillfrisknandet från sjukdom. Känner du dig så dålig så att du är rädd att man kommer dö i sömnen ska du absolut söka vård, men för de flesta handlar det om just en rädsla, som man behöver komma över. Kanske kan du be någon att ringa eller titta till dig om du är rädd för att vara själv?

14. Jag är rädd att smitta andra, kan jag verkligen söka vård om jag misstänker att jag har Corona?

Ja, du ska inte behöva vara rädd att söka vård. Alla sjukvårdsinrättningar har nya rutiner för hur de tar emot patienter. Ofta finns det två olika flöden så att de som misstänks vara smittade med Covid-19 hanteras på ett sätt och de med andra symtom på ett annat. Vad som är viktigt är att alltid följa instruktionerna som finns på plats. Ofta handlar det om att man ska ringa på en dörrklocka eller gå in genom en särskild dörr om man har symtom. Viktigt är också att du inte åker kommunala färdmedel eller taxi in till sjukhus eftersom du då riskerar att smitta andra. Istället får du be en anhörig om hjälp.

Obs! Dessa frågor och svar är generella. Har du frågor och behöver hjälp med dina symtom bör du själv ringa 1177 för rådgivning.

Johanna Torstensson
Namn: Johanna Torstensson
Bor: Vallentuna
Yrke: Legitimerad sjuksköterska
Milo Bescher
Namn: Milo Bescher
Bor: Stockholm
Yrke: Legitimerad sjuksköterska

Helen Bjurberg

Jag har bakgrund som barnsjuksköterska, men arbetar sedan femton år tillbaka som frilansjournalist för några av landets största tidningar och magasin med uppdrag framförallt inom hälsa, inredning och porträtt.
Jag har också skrivit böckerna Livet enligt Dagny (Forum), om och med den nu 107-åriga bloggerskan Dagny Carlsson, Mitt liv och mina
hundar (Forum) med musikproducenten och Idoljurymedlemmen
Anders Bagge och Med livet som insats (Lind & Co) om youtubern Carl Démans svåra spelmissbruk.