Del 2: Anders Sundelin, 71 – En röst från en riskgrupp

Del 2: Anders Sundelin, 71 – En Röst Från En Riskgrupp

Promenader längs Södermalms gator, samtal med vänner, undervisande på distans och populärkultur. Livet pågår trots rådande omständigheter. Här är andra delen av Anders Sundelins dagboksanteckningar.

Foto ovan: Holger Ellgaard / CC BY-SA

Måndag 30/3. Skriver rent dagboken och skickar den till A-a på Gazzine. ”Har du någon bild på dig hemma i köket som vi kan använda?” K går in som fotograf. När man får se fotografier på sig själv är det inte lönt att längre spjärna emot. Plötsligt är jag gammal. Snabbt gick det också. Åter vid skrivbordet en länge uppskjuten släktutredning av min protagonist med hjälp av svaren från landsarkiv och stadsarkiv, Dödboken: ritar för hand, i rött, rutor med namn och födelsedatum och födelseorter, dödsdatum och dödsorter, streck däremellan. Det mesta blir utrett. Skickar ännu en begäran till ett landsarkiv. Tar itu med tekniken inför tisdagen lektion. Ett månadsabbonemang för 15 dollar, begriper till sist, stön och stånk. (Tack K för ditt tålamod.) A-a ringer, hon står ute på trottoaren, vi vinkar till varandra. Nu bara jobb som inte betalar sig, bara på skoj. Hon klarar sig. O-a har knutits till MSB där han får visa vad han kan. Betalar månadens räkningar vilket nästan tömmer företagskontot, tar en promenad, lägger ett brev på lådan, köper vin på Systemet, apelsiner och vindruvor och mango hos kurderna. ”Hur går det?” Frukt och grönsaker som förr, med färskvarorna sämre. Sålde 80-90 lunchlådor en vanlig dag, i dag 20. Whisky och sudoku och Wärenstam före middagen. Efter middagen stryker jag sex skjortor, lyssnar på Nick Lowe, ser Aktuellt.  

4 028 smittade, 146 döda. 

Lådor av apelsiner och ananas
Frukt och grönsaker säljs åtminstone som förr. Värre är det med lunchlådorna. Foto: Dane Deaner/Unsplash

Tisdag 31/3. Lektion klockan 9. Alla är med (utom M-a som fått ledigt för att arbeta). De sitter i Båstad, Växjö, Falun osv. Uppgiften: att dokumentera epidemin där de bor. ”Vad roligt!” säger A-s och ler i Kungälv. Som inspiration 2xKadhammar och några sidor ur ”Pesten” – nyöversättningen. (Tack J-n.) I morgontidningen skriver Elisabeth Åsbrink om ”fredsskadade” svenskar. Hon vill ha hårdare tag utan att vara mer precis än plastväggar vid kassorna, förordar masstestning men har missuppfattat viruset, ställer sakkunskap mot kritik. ”Det onda i världen beror nästan alltid på okunnighet, och den goda viljan kan åstadkomma lika mycken skada som ondskan om den inte är upplyst.” (Albert Camus, ”Pesten”) A-s B. ringer, påminner om personporträttet, understryker att de verkligen vill ha det. Jag är inte ovillig, bara tveksam. Sorterar bland papper, sätter papper i pärmar. Att skriva en bok är stundtals mer administration än kreation. Lunch på omelett och rester från gårdagens middag. Bläddrar i Richard Holmes underbara ”Footsteps”, en självbiografi om att skriva biografier. (Han har skrivit om Shelley, Coleridge, Mary Wollencraft m.fl.) Han berättar om den nödvändiga, mer eller mindre medvetna identifikationen som ett första stadium: en sorts hjältedyrkan som lätt glider över i en kärleksaffär, självfallet fiktiv, på sätt och vis privat: ”om man inte älskar dem kommer man inte att följa dem – inte långt i alla fall”. Och om man inte gillar den man skriver om? Missar presskonferensen. K tar en långpromenad med L-a, jag på egen hand. Middag på bönröra med couscous, delar en flaska vitt. Ser Aktuellt, ett tidigt avsnitt av ”Seinfeld”. Den står sig bra. Det höll på att inte bli någon serie. Vem är intresserad av några udda judiska killar på Manhattan? frågade bolagsledningen efter att ha sett ett provavsnitt, tummen ner. ”Jag”, sa en kille från Mellanvästern. ”Jag tycker det var roligt. Och jag är varken jude eller bor i New York.” Tyvärr är dokumentären om Karen Dalton inte lika bra. 

4 435 smittade, 180 döda. 

bokomslag av "Footsteps" med Richard Holmes
Richard Holmes om att skriva biografier: ”Om man inte älskar dem kommer man inte att följa dem – inte långt i alla fall”.

Onsdag 1/4. Zoomar med klassen klockan 9 för att kolla läget. Deadline klockan 16. Denna kontakt genom åren med unga strävande människor har naturligtvis berikat mitt liv, inte bara betalat min whisky. Säger sällan att det var bättre förr. Jag har tvingats motivera varför jag väljer det ordet i stället för det, anser att den meningen inte behövs, att slutet kan strykas. Avverkar ännu några brev från Berlin våren 1938: intriger på hemmaplan, middag med Carl Smitt, studiebesök på arbetsläger utanför huvudstaden. Två år senare, i april 1940, sitter George Orwell på landet. Hans första essäsamling har just publicerats, han har fått 20 pund för den, femtontusen kronor i dagens penningvärde, kanske kan han tjäna tio pund till. Han har velat ta värvning, vet att han kommer att ratas. ”Det är hemskt hur snabbt man blir gammal”, skriver han i ett brev. Han ska fylla 37 i juni. Han är fullt sysselsatt med att gräva upp trädgården och sätta ”ett halvt ton potatis”, kanske köpa några fler hönor och satsa på kaniner. Han skriver recensioner. Han planerar en roman (som aldrig blir av; det blir andra). Efter lunch famlar jag runt vid skrivbordet, villrådig, som om jag inte var tvungen att ta itu med något. Ringer två samtal för att, till sist, sätta igång med artikeln. Inget svar. Messar U-v, får svar. Kammar noll. Allt eftersom dimper elevernas reportage ner i min mejlkorg. Imorgon! Kort promenad. Hämtmiddag: indiskt. Ljuvligt gott. Ser Aktuellt, läser de sista sidorna i Wärenstam. När jag lägger mig har K redan somnat. 

4 947 smittade, 239 döda. 

Laptop, kaffe, mobil och anteckningar på ett bord.
Att undervisa har lett till att Anders Sundelin tvingas motivera sina val: varför han väljer ett visst ord framför ett annat eller varför slutet kan strykas. Foto: Andrew Neel/Unsplash

Torsdag 2/4. Hela dagen fram till lunch individuell respons på elevernas berättelser. Mening för mening. Bara A-s har tagit steget fullt ut, med kamera, ställt frågor till Agneta hon möter i livsmedelsaffären, Anton som rensar bland grönsakerna, Janne som kämpar med sitt café men envisas med att hålla igång champagneprovningen. E-a I. försökte, blev avsnäst av man med hund: ”Han får ur sig att jag borde sitta hemma och studera, inte ränna runt och bidra till smittspridningen.” E-a S. rör sig elegant på flera tidsplan, fångar ödsligheten i Siljansnäs. Mitt jobb är att reducera, förenkla, precisera. Fortsätter med texterna efter lunch. Min vanliga tupplur. Ringer I-a som ringt mig. Hennes liv har inte förändrats så mycket. Trist bara att E-t har lämnat Årsta, tagit sin tillflykt till Hälsingland. I-a har fått ett uppdrag. Mer kan inte sägas. Fortsätter med breven från Berlin. Ensam promenad, den fjärde på raken, K upptagen, in på Harvest vid halv sex. M-e W. ansluter, direkt från redaktionsmöte på distans. Fem resor i vår har ställts in. Hur vara utrikesreporter om man inte kan resa? Jag avundas honom inte. Ute på gatan igen piskar regnet oss i ansiktet. Grön middag. Ser Aktuellt: två ambulansförare som kämpar 16 timmar i sträck. ”Jag vill inte skapa oro … men det börjar bli läskigt”, säger en av dem. ”Vi har inte kört någon gammal än.” Döden har trängt in på äldreboendena. Personalen där och i sjukvården oroar sig för att kraven på skyddsutrustning är för lågt ställda. Såg vi Anders Tegnell darra till för ett ögonblick? Döden har blivit påtaglig. 

5 466 smittade, 282 döda. 

Interiören på Harvest Home.
Skribenten möter upp en vän på restaurangen Harvest på Södermalm i Stockholm. Foto: Harvest Home

Fredag 3/4. Arbetar mig långsamt genom Wärenstams namnregister, noterar de namn jag behöver, deras biografier. K drar snabbt ihop en sallad till lunch. Solen skiner. Jag driver vidare vid skrivbordet. Jag har haft det sedan jag var liten; här gjorde jag mina läxor, skrev listor och brev och anteckningar, skrivit böckerna. Ommålat och slipat flera gånger. Den enda möbel som följt mig till alla adresserna. Ringer två samtal för personporträttet. Nu svarar de. Långa samtal. Goda vitsord. Promenerar med K till Mariatorget där hon ska äta middag med en bekymrad vän, går tillbaka genom det Södermalm som nyss blivit mitt. På Systembolaget står D-d R. och fyller på varor. Är hans platta slut? Han bar hundra ex till Pet Sounds för två veckor sedan, ny laddning ska komma från Norge, oklart när, annars har han nog ett ex i skåpet. Har jag Swish? Jag har Swish men inte telefonen med mig. Vi står på behörigt avstånd från varandra. En kund frågar om Melleruds. I morgon sänder han live från sitt vardagsrum. Välkommen! Ringer N-s. Han och L-a arbetar två dagar i veckan, permitterade för övrigt. Ibland är staten bra att ha. Barnen på förskolan. Alla friska. ABC-kväll ikväll. Anders. Bacon. Coltrane. Det blir bacon från Strömsund, stekt potatis, körsbärstomater, ett stekt ägg, en IPA, en OP, hårt bröd från Skedvi, riktigt smör. A love supreme.  

6 078 smittade, 333 döda. 

Skrivbord med en trave äldre böcker.
Skrivbordet är den enda möbeln som fått följa med till alla adresser. Foto: Robin Worrall/Unsplash

Lördag 4/4. Sovmorgon. Läser ut Carson McCullers ”Bröllopsgästen”. Varför tycker jag så mycket om författarna från Sydstaterna, särskilt de kvinnliga? De skriver från landet där bluesen och countryn föddes, jazzen och gospeln och soulmusiken – ett segregerat land där människor ändå möttes. Scenen där Frankie, Beatrice och John Henry sitter omslingrade i köket medan skymningen blir mörker, ett nu som aldrig återkommer, är oförglömlig. Ett par timmar vid skrivbordet. Promenaden blir inte den långa, som vi tänkt oss, utan fiskaffären, Systembolaget, ICA – där jag väntar utanför, på trottoaren, noterar rökarna som kommer från pizzerian, går in igen, håller undan för fotgängare och cyklister på cykelbanan – till sist kurderna. Skriver rapport om dagarna med eleverna. Sover en stund. Lyssnar på radion medan jag lagar en fiskgryta: lök, vitlök och purjolök, basilika och färsk timjan, tomatpuré, saffran, vispgrädde, turkisk yoghurt, lite vatten, en buljongtärning, torsk och lax, räkor – i den ordningen. På radion får jag veta mer om coronavirusets oberäknelighet och hur samma symptom kan ge negativt utslag och hur det trivs i näsa och mun och svalg och därför sprids så lätt. Efter middagen ser vi slutet på D-d R:s konsert från vardagsrummet, därefter ”Touch of evil”. K har aldrig sett den. Konstigt. En märklig film. ”Come on, read my future for me.” ”You haven’t got any.” ”What do you mean?” ”Your future is all used up.” 

6 433 smittade, 373 döda. 

Filmomslag "Touch of evil"
En märklig film enligt skribenten.  

Söndag 5/4. Till sist, äntligen, en långpromenad till Skanstull, förbi Eriksdalshallen, längs kajen bort till Danvikstull, upp Folkungagatan. Fågelkvitter. Koltrast? Björktrast? Bofink? Vi vet ingenting om fågelkvitter, lär oss aldrig. Restaurangen som skänkte chicken nuggets till arbetslösa ser igenbommad ut. Vi brukar gå på bio så här dags. Nu går vi hem, K lagar mat, jag dricker whisky och löser sudoku. Det har gått väldigt bra på sistone. Än har kanalerna inte korkat igen. Jag ringer L-s. Upptaget. Han har inte svarat på snart två år. En underbar middag, ett lika underbart rött vin härtill. Ser Aktuellt, Agenda. Läser en hyllad ungersk författare. Full författare famlar runt. Släcker före tolv.  

6 830 smittade, 401 döda. 

Anders Sundelin

Anders Sundelin är reporter och författare.