Designikonen: Snöbollen i rullning!

Designikonen: Snöbollen I Rullning!

Varför uppfinna hjulet – när den vackraste ljuslyktan redan är formgiven?  

Ljuslyktan Snöbollen i klarglas är en personlig favorit. En designikon, skapad 1973 av konstnären Ann Wolff (som då hette Wärff) är lika vacker som genialisk i sin runda, buckliga islika form. 

Nu är vi inte ensamma om att gilla snöbollarna i glas. Ljuslyktan är en av Kosta Bodas största säljsuccér genom tiderna. Fortfarande säljs mängder av snöbollar i presentbutiker, flygplatsshopar och på varuhus världen över. 

Snöbollen är ett säkert kort – även på andrahandsmarknaden. Själv har jag envist sedan flera år samlat på denna designikon. Fyndat lyktor för 15 kronor  (dagspriset hos Myrorna är 79 kronor!) och sett hur priset rakat i höjden för lyktor i loppislådor.

Snöbollar i strid ström har gått vidare till familjens unga vuxna, som presenter och används flitigt.

Ovanlig variant av Snöbollen är adventsljusstaken med fyra ljuslyktor sammansmälta. I år dekorerad med vintergrönt som faktiskt också blommar i mildvintern. Foto: Charlotte Brundin

I årets gröna, milda december har Snöbollen tänds i alla dess varianter. Lycklig ägare till den ovanliga adventsljusstake som endast tillverkades i en liten serie, dekorerades den med blommande vintergrönt från trädgården. 

Tips!

Snöbollen finns i tre storlekar (60, 70 och 90 mm) och även som ljusstake för ett stearinljus och i ovanliga adventsljusstaken. Bästa presenttipset – året om – leta snöbollar på loppis, kika exempelvis hos Myrorna och Erikshjälpen. Slå in i fint paket och ge bort till släkt och vänner.

Charlotte Brundin

Frilansjournalist/redaktör med uppdrag inom branschpress och copy/content. Skriver om design/inredning, arkitektur/utställningar, trädgård/resor.