Det bästa sättet att rengöra ditt grillgaller (och de åtta nästbästa)

Det Bästa Sättet Att Rengöra Ditt Grillgaller (och De åtta Nästbästa)

Sommartider är grilltider. Men med grillningen kommer också rengöringen av grillgallret, detta eviga gissel. Hur får du egentligen rent det grisiga gallret utan blod, svett och tårar? Martin Nordh, Sveriges grillmästare 2015, har svaret. Och det är enklare än du tror.

Dessutom listar vi åtta andra sätt som också funkar – fast kanske inte riktigt lika bra.

Säg den som inte ägnat timmar åt att försöka få rent det grisiga och klibbiga grillgallret efter en trevlig middag, en sysselsättning som kan vara minst sagt slitsam. Men det finns faktiskt ett knep som fixar rengöringen snabbt och enkelt. Knepet innebär att du lämnar problemet till morgondagen. Och då låter grillen själv sköta jobbet. 

– När du har grillat klart vill du så klart hellre sätta dig och njuta av maten än att ställa dig och rengöra gallret, och det tycker jag att du ska kunna göra, säger Martin Nordh, Sveriges nya grillmästare från tv-programmet med samma namn. 

Själv har han inga problem att lämna det smutsiga gallret till nästa gång han ska grilla. Då tänder han bara grillen en stund i förväg, lägger gallret på den rejält upphettade grillen så att rester av mat och marinad förkolnas. De går då lätt att skrapa bort med en grillborste och vips är grillen ren och redo att användas igen.

– Det finns säkert en massa husmorsknep som också funkar, men jag har svårt att tro att något kan vara lika enkelt och effektivt, säger Martin Nordh.

– Lägg gallret på en het grill så förkolnas resterna av mat och marinad och går lätt att skrapa bort med en grillborste, tipsar Martin Nordh. Foto: Pixabay

För den som vill undvika grillborsten, tipsar han om att det går lika bra att knöla ihop lite aluminiumfolie och skrubba med.

– Det blir varmare eftersom du kommer närmre grillen än med en borste, men annars funkar det minst lika bra.

Andra sätt som också funkar:

  • Lägg gallret på gräset, direkt efter avslutad grillning, medan det fortfarande är varmt. Låt det ligga över natten så att daggen löser upp smutsen. Tvätta sedan av det på morgonen medan det fortfarande är fuktigt.
  • Smörj in gallret med olja eller gnugga det med en halv potatis mellan gångerna så fastnar inte lika mycket rester, och det blir lättare att rengöra nästa gång.
  • Blanda bakpulver och vatten och använd pastan till att gnugga rent gallret från matrester. 
  • Häll Coca-Cola i en sprayflaska, spraya på gallret, låt verka och torka sedan av med en trasa. Alternativt lägg gallret i cola-bad över natten.
  • Smeta såpa på gallret. Sätt sedan in det i ugnen på 100 grader och låt stå och verka. Diska sedan rent med vatten och en diskborste.
  • Lägg gallret i badkaret, en sopsäck eller bunke ämnad för rengöring av grillgaller. Häll på varmt vatten blandat med antingen såpa, natriumkarbonat (målarsoda) eller en diskmaskinstablett och låt det verka över natten innan du tar upp det och sköljer rent.
  • Dela en lök och använd en halva till att gnida in det redan uppvärmda gallret med. Löken löser upp fastklibbade rester och lämnar dessutom god smak efter sig till nästa omgång mat som ska grillas. 
  • Rostfria och emaljerade galler går bra att köra en vända i diskmaskinen, däremot inte galler av gjutjärn.

Tips! Använder du grillborste byt ut den regelbundet så att den inte blir sliten och börjar tappa strån. Ta också för vana att alltid torka av grillgallret med en inoljad trasa efter att ha använt grillborste för att avlägsna eventuella strån som lossnat.

Helen Bjurberg

Jag har bakgrund som barnsjuksköterska, men arbetar sedan femton år tillbaka som frilansjournalist för några av landets största tidningar och magasin med uppdrag framförallt inom hälsa, inredning och porträtt.
Jag har också skrivit böckerna Livet enligt Dagny (Forum), om och med den nu 107-åriga bloggerskan Dagny Carlsson, Mitt liv och mina
hundar (Forum) med musikproducenten och Idoljurymedlemmen
Anders Bagge och Med livet som insats (Lind & Co) om youtubern Carl Démans svåra spelmissbruk.