Din guide till 11 okända favoriter i Kroatien

Din Guide Till 11 Okända Favoriter I Kroatien

Kroatiens kust är 180 mil lång och landet har över tusen öar. Ändå hamnar alldeles för många resenärer på några få turistmagneter som Dubrovnik, Hvar och Zlatni Rat.
Men du måste inte trängas i Kroatien.
Resejournalisten Elisabet Axås tipsar om elva kroatiska favoriter som inte hör till de allra mest kända, från Istrien i norr till Konavle i söder.

1. Parenzana

År 1902 öppnades vad som måste vara en av världens krokigaste järnvägslinjer. Parenzana gick från Trieste i nuvarande Italien 123 kilometer till kroatiska Poreč, via bland annat Koper och Isola i dagens Slovenien och upp i bergen i Istrien. Den smalspåriga järnvägen trafikerades bara i 33 år, sedan lades den ner. Banvallen låg oanvänd i över 80 år innan den förvandlades till cykel- och vandringsled.

Leden är bitvis flack och lättcyklad, till exempel längs kusten i Slovenien, men i Kroatien är den både backig och krokig med en mängd tunnlar och broar. Den passerar flera byar i bergen. Ett fint stopp är konstnärsbyn Grožnjan med ateljéer och konstnärsbutiker. Eller stanna i den mer än tusen år gamla staden Motovun, känd för tryffel och en årlig filmfestival.

Leden är mestadels belagd med grovt grus så cykla på mountainbike eller vandra!

www.parenzana.net

Cyklister i tunnel på Parenzanaleden.
Parenzanaleden går genom nio tunnlar, bland andra denna nära staden Grožnjan i Istrien. Foto: ELISABET AXÅS

2. Cres stad

Ibland brukar jag säga att jag gillar ställen som är lite fula. Nu vill jag inte påstå att staden Cres på ön med samma namn är ful, men den saknar den där pittoreska skönheten som finns i turistorter som Dubrovnik och Rovinj. Visst är Cres också en urgammal stad, men av den gamla ringmuren återstår inte mycket mer än en port och i gränderna samsas medeltida och venetianska hus med betydligt yngre byggnader.

Det fina med detta är att Cres inte har blivit någon stor turistmagnet. Inte ens i högsäsong brukar trängseln vara särskilt stor. Här finns inga stora hotell, bara små pensionat, privatrum och en camping. Besökarna kommer ofta från närbelägna storstaden Rijeka.

Du kan bada längs den långa stenstranden i stan eller vid någon av öns många vikar, varav Sveti Ivan nära Lubenice är mest känd. På Cres finns också vandrings- och cykelleder exempelvis upp till den bergiga norra delen av ön där du kan få se gåsgamar som häckar på de branta klippkanterna.

www.tzg-cres.hr/en/

Båtar i hamnen i Cres stad.
Visst är Cres en pittoresk stad, men inte som Dubrovnik eller Rovinj, och just därför är det inte så trångt under högsäsong. Foto: ELISABET AXÅS

3. Apoxyomenosmuseet, Mali Losinj

Ett helt museum som bara visar ett enda objekt, kan det funka? Jag var tveksam, men så tänkte jag på Vasamuseet, och ja, det kan bli hur bra som helst.

Mali Losinjs svar på Vasa kallas Apoxyomenos. Precis som Vasa hittades han på havsbotten, där han hade legat i nära tvåtusen år. Apoxyomenos är en yngling i brons, just i färd med att göra sig ren med hjälp av en skrapa. Hans namn betyder just ”skraparen” på grekiska.

Han hittades av en sportdykare 1996. Då var han bara en rostig klump, helt överväxt av havstulpaner och alger. Han bärgades några år senare och har nu förvandlats till en glänsande bronsstaty, med ett alldeles eget museum i Mali Losinj på ön Losinj i Kvarnerbukten.

Mötet med Apoxyomenos byggs upp på en guidad tur genom museet. Varje rum är inrett för att ge rätt inramning till historien. I det första är temperaturen låg och väggarna svarta, det påminner om havets kyla och mörker. Nästa är klätt i en matta med sjögräsliknande mönster. Höjdpunkten är förstås mötet med skulpturen, ensam på ett podium i ett rum med väggar klädda i vitt tyg.

www.muzejapoksiomena.hr

Apoxyomenosstatyn i Mali Losinj.
Apoxyomenos låg i havet i nära tvåtusen år innan han fick ett eget museum i Mali Losinj. Foto: ELISABET AXÅS

4. Krka nationalpark

På sin slingrande väg mot havet bildar floden Krka en serie av vattenfall inte långt från staden Šibenik i norra Dalmatien. Den frodiga naturen runt fallen är skyddad av nationalparken Krka, en skön oas att besöka en varm sommardag.

Nationalparken inrättades 1985 för att skydda både fallen och kulturlandskapet kring dem. Här byggdes ett av världens första vattenkraftverk som framställde växelström på Nikola Teslas vis. Den kultförklarade uppfinnaren Tesla föddes i byn Smiljan bara 16 mil härifrån. Kraftverket försåg Šibenik en bit nedströms floden med el redan 1895. Det äldsta kraftverket är bara en ruin i dag, men i det Skansenlika museet finns en modell. Här arbetar också hantverkare med traditionellt hantverk.

Krka nationalpark och särskilt vattenfallen Skradinski buk är ett omtyckt utflyktsmål för turister och skolklasser. I parken promenerar jag över broar och spänger längs vattendragen och fallen. Över 860 växtarter, 220 fågelarter och närmare 50 sorters däggdjur lever här. Nedanför det sista fallet finns kafé och badplats. Här lockar bad i kristallklart vatten som är 3–4 grader svalare än i havet.

www.np-krka.hr/en/

Vattenfall i Krka nationalpark.
Vattenfallen i Krka nationalpark är ett populärt utflyktsmål. Man kan bada i fallen också, som på denna listas startbild. Foto: ELISABET AXÅS

5. Bačvice, Split

Flera gäng med unga killar och tjejer står i ring i knähögt vatten vid stranden Bačvice i Split. De slår en boll mellan sig med handflatorna. Ibland slänger de sig handlöst i vattnet. Spelet de spelar heter picigin och har uppfunnits just på den här stranden. Picigin går ut på att hålla bollen i gång så länge som möjligt, gärna genom att kasta sig så snyggt man kan i vattnet.

Efter spelet drar sig spelarna upp mot baren Žbirac.

Strandbaren är det bästa stället att ha koll på vad som händer på denna oansenliga strand på gångavstånd från Splits palats och gamla stadskärna. I sanden framför baren myser solbadare i solbäddar och på badlakan medan barnen plaskar i vattnet. Strax bakom ligger lyxhotellet Park, men det är ändå mest lokalbor på stranden.

Även om Bačvice inte vinner några skönhetspris är den en härlig oas varma sommardagar i Kroatiens näst största stad. Dessutom är det en långgrund sandstrand vilket gör den perfekt för barn – och piciginspelare.

På kajen bredvid själva stranden ligger en rad barer och krogar. Här brukar nattlivet vara hektiskt på sommaren.

Ungdomar spelar picigin på Bacvicestranden i Split.
Bollspelet picigin uppfanns vid stranden Bačvice i Split. Foto: ELISABET AXÅS

6. Omiš

Floden Cetina är det som gör Omiš till en alldeles speciell stad mittemellan Split och Makarska. Det är tack vare den och de omgivande bergen som Omiš blivit ett äventyrscentrum längs kusten. När jag åker med en liten turbåt upp på floden ser jag två små prickar uppe på bergväggen, bergsklättrare med hakar och linor! Strax svischar en tjej i zipline över floden och lite längre upp möter vi gummiflottar där de blöta passagerarna pustar ut efter att ha störtat fram i forsarna. Själv tar jag det lugnare och nöjer mig med besök på en restaurang och en liten badplats en bit uppåt floden. Vattnet är betydligt kallare än i havet.

Äventyrssporterna ligger väl i linje med Omiš spännande historia som piratstad. Från fortet Mirabela uppe på berget bakom stan hade medeltida pirater uppsikt över fartygen som passerade i sundet mot ön Brač. Piraterna överföll fartygen med snabba små båtar och tog sig in på den smala floden med sina byten. De större skeppen hade ingen chans att följa efter.

Runt Omiš finns gott om vandrings- och cykelleder och så klart ständer, även om de inte är de vackraste i Kroatien.

www.visitomis.hr/en/

Staden Omis med berget bakom.
Under medeltiden bevakade pirater havet från borgen Mirabela på berget ovanför Omiš. Foto: ELISABET AXÅS

7. Biokovo

Bakom Makarskarivierans badorter reser sig en blåtonad bergvägg. Det är Biokovomassivet vars högsta topp Sveti Jure når ända upp till 1 762 meter över havet. En stor del av bergen skyddas i naturparken Biokovo. Här finns en mängd vandringsleder som ofta utgår från någon av turistorterna, som Makarska, Baška Voda och Podgora.

En av de mest populära lederna startar vid kyrkan i Makarska. Därifrån går den på bilväg till byn Makar, sedan på steniga stigar upp till toppen Vošac på 1 422 meters höjd. Vandringen går ständigt uppåt i omväxlande terräng: tallskog, lövskog och högst upp alpängar.

Redan efter en stunds vandring har man en fantastisk utsikt över Makarska, havet och öarna Brač och Hvar.

Vill du göra det lite lättare för dig tar du en slingrande bilväg uppför branten och nöjer dig med att vandra på de mer lättgångna alpängarna. Det går inga bussar upp men har du inte egen bil kan du följa med på turer som brukar ordnas av olika arrangörer.

pp-biokovo.hr/en/

Artikelförfattaren vandrar på Biokovo. Makarska och havet i bakgrunden.
Stigen uppför Biokovo är brant, men utsikten mot Makarska, Brač och havet är magnifik. Foto: TORGNY GÖRANSSON

8. Stiniva

Bra skor krävs för att ta sig till denna lilla strand på den än så länge sparsamt besökta ön Vis. Den som inte kommer med båt får vackert klättra ned för en brant stenig stig längs berget. Det är en bitvis svår väg som inte rekommenderas för små barn.

Men väl nere glömmer jag snabbt besväret att ta mig hit. Stranden som består av ganska stora stenar är mindre än 50 meter lång och ligger inne i en vik, nästan helt omsluten av höga bergväggar. Bara en fyra meter bred öppning leder ut mot havet. Utanför ligger båtar som tagit hit dem som ville slippa klättringen.

Vattnet är absolut kristallklart.

Vid strandens ena sida ligger en liten enkel restaurang som erbjuder dryck och enklare rätter. Servitrisen rekommenderar ”viška pogača”, en paj härifrån Vis som är fylld med ansjovis. Den smakar utmärkt ihop med en lokal öl på serveringens tak.

De flesta på stranden verkar ha kommit hit med båt. Utanför bojarna på andra sidan den smala passagen i vattnet ligger 5–10 båtar på svaj. Det brukar även gå turbåtar hit från öns båda städer Vis och Komiza.

www.tz-vis.hr

Stranden Stiniva på Vis.
Stranden Stiniva på Vis omges av höga berg med bara en smal passage ut till havet. Foto: ELISABET AXÅS

9. Mljets nationalpark

Hela ön Mljets västra del består av en nationalpark och många tror att ön bara passar för en dagsutflykt. Men Mljet är värd mer än så. Övernatta i byn Pomena som ligger inne i nationalparken och trafikeras av katamaraner på linjen mellan Dubrovnik och Korcula!

I nationalparken ligger de båda sjöarna Veliko Jezero och Malo Jezero (stora och lilla sjön) som egentligen är en stor havsvik. Sjöarna förbinds med havet av ett smalt sund och med varandra av en kanal där vattnet forsar som i ett äventyrsbad. Bara att hoppa i och följa med strömmen!

Runt sjöarna går vandringsleder. Det går bra att cykla runt den större på en fin väg i grön natur. Man kan inte ana att havet ligger alldeles bakom. Vid den yttersta udden efter bron över sundet förvandlas landskapet till utskärgård med karga klippor.

Pomena är en sömnig by som vaknar upp när katamaranen anländer ett par gånger om dagen. Här brukar också många mindre kryssningsfartyg och en mängd segelbåtar lägga till. I byn finns ett stort hotell och flera restauranger.

www.np-mljet.hr

Badare i Mljets nationalpark.
Badarna forsar fram i strömmen mellan de två sjöarna i Mljets nationalpark. Foto: ELISABET AXÅS

10. Šulići, Dubrovnik

Dubrovnik har flera stränder, både vid gamla stan och ute på halvön Lapad. En av de mindre kända ligger gömd bakom en port i muren bara några hundra meter utanför Pileporten. Šulići beskrivs som ”impopulär” i vissa guider och bloggar. Bra, då håller sig andra besökare borta! Anledningen till det begränsade intresset från turister kan vara att man här enklast badar från en betongterrass. Stenstrand finns också, men själv gillar jag att det är enkelt och bekvämt att komma i vattnet utan att behöva gå på svårbemästrade stenar.

Bristen på turister betyder inte att det brukar var tomt. Hit går många som bor i närheten. Vid mitt besök sitter studenter från det närliggande universitetet här liksom ett gäng damer som tar igen sig i solen. Kanske bor någon av dem innanför den mystiska dörren fem meter upp på bergväggen.

Efter badet blir det ett besök på strandbaren Ala Mizerija där jag tar en drink med utsikt över viken och 1200-talsborgen Lovrijenac mittemot.

www.facebook.com/alamizerija/

Kvinnor solar vid stranden Šulići i Dubrovnik.
Skönt i solen vid stranden Šulići i Dubrovnik. Men vad finns bakom den mystiska dörren i berget? Foto: ELISABET AXÅS

11. Molunat

Molunat brukar beskrivas som Kroatiens sydligaste turistort men det är på gränsen att byn kan kallas turistort alls. Visst finns det en liten campingplats och privatrum att hyra, men inga hotell och bara två restauranger vid mitt besök. Till denna by bara några kilometer från gränsen till Montenegro reser man för lugn och ro och vardaglig samvaro med byborna. Bada vid klipporna, betongterrasserna eller grusstranden, promenera ut på halvön Gora od Molunta… så mycket mer är det inte.

Jag njuter av stillheten, men kan förstå att krogägaren och lägenhetsuthyraren Andrejko Marinović som driver restaurangen Maritimo och det lilla pensionatet Villa Marin är bekymrad över att det inte kommer fler besökare.

På senare tid har Kroatien tagit emot miljoner turister årligen, men de allra flesta reser till kända resmål som öarna Hvar och Brač, badorterna längs Makarskarivieran eller Dubrovnik. Det finns fortfarande små byar vid havet som knappt har några besökare alls.

Kroatien har gott om nya platser att upptäcka!

visit.cavtat-konavle.com/en/molunat

Andrejko Marinović med en fisktallrik på restaurangen Maritimo.
Andrejko Marinović i Molunat hoppas att fler kommer och beställer hans utsökta fisktallrik på restaurangen Maritimo. Foto: ELISABET AXÅS

Läs mer:

Historisk semester på Kroatiens gräddhylla

Skön båtluff i Kroatiens skärgård

Elisabet Axås

Jag är frilansjournalist med resor som specialitet. Jag har varit reseredaktör på Expressen och arbetar numera för olika dagstidningar och magasin. 2017 gav jag ut guideboken ”Mitt Kroatien” på Karavan förlag.