Pehr och Rickard har kanske Sveriges mest julpyntade hem

Pehr Och Rickard Har Kanske Sveriges Mest Julpyntade Hem

Pehr och Richard Hante har Sveriges juligaste lägenhet med 20 granar, 400 tomtar, ljusslingor överallt och en stor sockerborg byggd av 18 paket bitsocker. Sex veckor före advent börjar de att julpynta. Det gäller att hinna bli färdiga inför årets stora glöggfest som alla släkt och vänner väntar på.

Att stiga över tröskeln, hemma hos Pehr och Richards, 75 kvadratmeter stora trea på Kungsholmen i Stockholm är som att plötsligt befinna sig i en sagovärld full av guld, glitter, blinkande ljus och regnbågens alla färger. Dörren är klädd i guld och hela hallen är målad i rött, gult och grönt med en regnbågsfärgad matta på golvet. I det guldmålade taket hänger en upp och nedvänd julgran och i taket har de också skrivit 250 vackra, positiva ord som de själva tycker mycket om.

50 kartonger julpynt packas upp varje år inför Pehr och Richards glöggmingel.

– Hallen har ett cirkustema och jag springer alltid på tivoli. Jag har alltid älskat glitter, glamour och shower, berättar Pehr som arbetar som biträdande projektledare för Hem & Villa mässan och bröllopskoordinator.

Graneb har extra allt.

Mina ögon börjar tindra och jag fullkomligt älskar deras gnistrande lägenhet. Det är som att bli barn på nytt när julen var magisk och full av förväntningar. Hela lägenheten som kallas för Julgrottan är fullständigt översållad med julpyssel på ett överdådigt men genomtänkt sätt.

Alla gästerna får en klädkod att följa.

– Föreställ dig att det är så här Piff och Puff i Kalle Ankas jul upplever det när de befinner sig mitt i granen bland alla julgranskulor som glittrar. Det är som att kliva rakt in i deras värld, beskrev en vän vår glöggfest, berättar Richard som arbetar som förlagsassistent.

Under 20 års tid har Pehr och Richard samlat på julpynt och i källaren samt utplacerade hemma hos vänner står 50 kartonger som ska upp före tredje advent när den stora glöggfesten går av stapeln. Sex veckor tar det att julpynta och då jobbar killarna varje helg samt fyra – fem timmar varje kväll.

– Då är vi knappt kontaktbara, säger Pehr.

I år är klädkoden vitt och silver.

Pehr och Richard träffades för snart 18 år sen och har varit gifta i elva år. Första gången de skulle fira jul tillsammans var Pehr lite nervös när han plockade fram sex kartonger med julpynt. Han var beredd på att han skulle få inreda ett eget rum med allt sitt julpyssel.

– Åhhh, vad kul, sa Richard.

– När två pojkar av samma skrot och korn strålar samman så går det överstyr. Juldekorationerna har vuxit fram mer och mer genom åren. Många blir jätteinspirerade av allt vårt julpynt, säger Richard.

Pehr och Richard har varit gifta i elva år.

Sen Pehr var sex år var det han som klädde granen och Richard hade en riktig Fanny och Alexander-jul när han växte upp.

– Det var härligt när alla samlades till fest. För mig var julen jätteviktig och jag klädde alltid granen, berättar Richard.

Båda två hjälper till med att pynta lägenheten inför Glöggisen (glöggfesten) och alla fönster ska dekoreras så att de syns från gatan.

– Det har kommit folk och ringt på dörren för att fråga när julbutiken är öppen, berättar Pehr glatt.

Klädkoden på förra årets Glöggis (glöggfest) var vitt och alla 200 gästerna kom klädda helt i vitt. I år blir det vitt och silver.

 – Vitt är så effektfullt. Det blir en gemenskap och en isbrytare när alla är klädda i vitt vilket gör det enklare att börja prata med varandra, säger Richard.

Vitt är så effektfullt och blir en bra isbrytare, säger Richard.

– För varje år förfinar vi glöggfesten och i trappen lägger vi ut röda mattan och förra året hängde vi upp 80 stycken polkagriskäppar i trapphuset, berättar Pehr.

Pehr älskar att laga mat och själva julen firar de traditionellt med Kalle Anka, Karl Bertils jul och mycket mat. Antingen med familjen och två hundar eller så reser de bort.

Stora mängder godis och pynt går åt när Pehr och Richard julpyntar

FAKTA: Så mycket julpynt och godis går åt hemma hos Pehr och Richard under julen:

50 kartoner med julpyssel

20 julgranar varav en nyinköpt som är 3,10 meter lång.

2 200 lampor i Disneygranen

400 tomtar varav 212 står i tomtelandet vid fönstret

50 – 60 liter egenblandad glögg

600 chokladbollar

18 paket bitsocker, 24 paket florsocker, 2 ½ kg smågodis och många glaspärlor går det åt till sockerborgen som tar 30 timmar att bygga. Redan i oktober börjar Pehr att bygga på den. Här bor Snövit och de sju dvärgarna, Pongo, Musse, Stampe och en Dalahäst från Pehr mormor.