En sommarhelg längs skärgårdens ringväg i det egentliga Finland

En Sommarhelg Längs Skärgårdens Ringväg I Det Egentliga Finland

Hela Åbo skärgård sammanbinds med en 25 mil lång ringväg av tolv broar och nio färjor. I dessa svensktalande trakter bor ofta flera generationer tillsammans ute bland skärgårdens kobbar och öar. Det blir en fin helg med kala klippor, tvåvåningsbastu, romantiska pensionat, fiskrökeri, skärgårdslimpa, jordgubbstårta och möten med starka skärgårdskaraktärer. 

Text: Hélène Lundgren / Foto: Felix Oppenheim

Hela luften doftar starkt av hundkex och syren denna tidiga sommarmorgon när vi kör av bilen från färjan i Åbo hamn. Vi sätter av över broarna mot ön Pargas för att smaka på Sattmarks Torps omtalade jordgubbs prinsesstårta med färska jordgubbar, marsipan, färskost och vit choklad tillsammans med en bubblande jordgubbslemonad. Torpet var ett gammalt båtsmanstorp för svenska kronan på 1750-talet och har varit kafé i 50 år. Här finns också en strand och många fina naturstigar i Lenholmens naturskyddsområde. 

Efter den goda fikastunden fortsätter vi med vägfärjan över till ön Nagu. Där har vi bokat in en mycket speciell tvåvåningsbastu på Marttas Gästgiveri i ett vackert gammalt hus som har varit värdshus sen 1917. Gästgiveriet är skärgårdens mest romantiska med en fin terrass, himmelssängar, vit spets och blommiga tapeter på rummen. Förr i tiden ägdes pensionatet av kvinnoföreningen och här finns en bastu i två våningar. Bastun är redan uppvärmd när vi anländer och doftar härligt av tjära. En trappa leder upp till bastun där man sitter under de 150 år gamla tjocka timmerstockarna. Med en kran sätts vattnet på för att få mer ånga på stenarna och en trappa ner finns duschar. Där bor husets groda som enligt värdinnan Sari Nordin bara väntar på att få bli kysst. Här blir vi sittande länge i den varma bastun innan middagen väntar nere i Nagu gästhamn. Nagu brukar kallas Finlands Saint-Tropez med lyxiga segelbåtar och kändisar. Först tar vi en promenad i hamnen och tittar in hos Börjes Fisk som har rökt sin egen fisk här i över 20 år. Han och hans far har varit fiskare i hela sitt liv.

– På kvällarna åker jag ut och fiskar lite. På dagarna röker jag sen fisken nere i hamnen. Nuförtiden får jag mest upp abborre, gös och sik samt strömming på vintern, berättar Börje Öhman.

Nere i hamnen ligger också ett skärgårdsbränneri som producerar fem olika sorters brännvin gjort på potatis, rönnbär och äpplen. Helt otippat, har Sussi Henrikson och Johan Skibdahl som driver restaurangen Lanterna också mycket kunskap om Absint. De har varit i Frankrike och köpt vackra Absint karaffer och speciella skedar. 

– Absint blev så populärt i början av 1900 talet att vinodlarna blev oroliga. De gick samman med nykterhetsförbundet och lyckades få igenom ett förbud mot Absint. De hävdade att folk blev galna av malörten i Absint, berättar Johan Skibdahl.  

Till fördrink blir vi bjudna på en fransk Absint av bästa kvalitet på traditionellt franskt vis. Den oerhört vackra vattenkaraffen kallas ”dam” och har två små kranar på sidan. Under kranarna ställer man glasen med en skvätt Absint och lägger den speciella skeden med en sockerbit ovanpå. Kranarna öppnas lite och vattnet droppar sakta ner på sockerbiten och gör Absinten lite sötare. Riktigt gott blir det med den speciella anissmaken. Åbo skärgård har även sin egen Absint som görs av en pensionerad röntgenläkare och är rejält bitter. På Lanterna får vi en mycket god middag med färsk fisk från Börjes Fisk och blir sittande där till sent på kvällen tillsammans med Sussi och Johan. 

Den vackra vattenkaraffen kallas ”dam” och har två små kranar på sidan.

Nästa morgon ska vi ta båten Eivor från Pärnäs ut till Utö som ligger långt ute i det yttre havsbandet. Helt otroligt nog är båten gratis. Av någon märklig anledning så har de finska myndigheterna räknat ut att momsen blir dyrare om man tar betalt av passagerarna än att låta dem åka gratis. Båtresan tar fyra timmar genom skärgårdshavets nationalpark och vi njuter av den fina skärgårdsidyllen med röda stugor, fiskenät och segelbåtar som passerar förbi. Vi sitter ute på däck i den svala brisen och ser två svanar jaga en havsörn i skyn. Båten stannar först till vid Nötö och Aspö för att lossa och lassa varor till öborna. På Aspö bor Aspö-Tore som arbetar som lots och spelman. Flera generationer av spelmän har bott här på ön och numera bor 14 personer året runt på Aspö. Det finns ett litet kafé som säljer munkar och fisksoppa, en bastu samt en liten butik som säljer fisk och Aspölimpan efter ett gammalt recept. Några stugor finns att hyra och när det är fest plockar Tore och hans söner fram sina dragspel och spelar en Aspö vals.

Aspölimpan
På Aspö kan man köpa den goda Aspö-limpan

– Ingen lever på fiske längre utan vi fiskar lite sik och abborre till husbehov. Flundran är helt borta och det var flera år sen jag fick någon gädda, berättar Tore Johansson.

Tores pappa föddes på ön och Tore gifte sig i den lilla kyrkan på ön där det är gudstjänst en gång per sommar.

– Alla våra tre barn verkar intresserade av sjön så att jag hoppas att de vill bo kvar här på Aspö. All mark tillhör öns fyra gårdar och alla hjälper varandra här. Vi har både båt, svävare, snöskoter, traktor och fyrhjuling för att ta oss runt, berättar Tore Johansson. 

Efter flera timmars båtresa är vi äntligen framme vid Utö. Fortfarande finns det kvar en del militärbyggnader på ön med ett sjöövervakningstorn. I den lilla byn med röda skärgårdsstugor bor 35 personer hela året runt och tredubbelt så många på sommaren. Utö är en av Finlands sydligaste bebodda ö och än idag finns här en skola. Ön har ofta svåra väderförhållanden och farvattnen runt Utö är kända som fartygens kyrkogård. Många fartyg har gått på grund bland grynnorna här och det var i det stormiga farvattnet 35 km utanför Utö som år 1994 fartyget Estonia sjönk på väg från Tallin då över 800 människor dog. Redan på 1600-talet fanns här en viktig lotsstation och 1753 byggdes här en av Finlands första fyrar. Förr i tiden tändes stora eldar i korgar av järn för att fartygen skulle kunna se ön på långt håll. Den nuvarande fyren målades randigt i rött och vitt och innebär fortfarande en säkerhet för sjöfarten i skärgården. 

– Längst uppe i fyren finns Nordens enda fyrkyrka och kapellet är populärt för vigslar, berättar Hanna Kovanen som har bott på Utö i hela sitt liv.

Innan det är dags att ta båten tillbaka till Nagu hinner vi äta en god fisklåda gjord på strömming och kryddsill tillsammans med skärgårdens berömda skärgårdslimpa i Utös handelsbod. 

Nästa dag ska vi få följa med fiskaren Jarmo Ylitalo på en fisketur vid ön Stenskär där hans familj bor. Jarmo möter oss i Kirjais och vi åker rakt in i ett skräddarbyggt båthus för att byta till familjens fiskebåt. Jarmos 80 åriga svärfar Stig Jansson följer också med på fisketuren och hela familjen på Stenskär har en underbar ödmjuk framtoning.

– Min släkt har varit fiskare på Stenskär i flera hundra år och vi har varit svenskar längre än skåningarna, berättar Stig Jansson.

 Fiskenäten ska dras upp en efter en och denna morgon får vi upp abborre, gös, strömming i näten och tidigare i morse fick Jarmo även upp lite sik. 

– Skarven har gjort slut på fisket, säger Jarmo Ylitalo. 

Stig Janssons släkt har varit fiskare på Stenskär i flera hundra år.

På Stenskär har man gjort en fin naturstig tillsammans med naturskolan och vi vandrar runt en sväng på ön innan vi åker över till Pensar Syd för att paddla kajak. Niclas Perander kommer paddlande från Nagu till Pensar Syd för att ta oss med på en liten kajaktur i skärgården. Havet ligger som en spegel och vid några solvarma klippor stannar vi till för att fika med hembakade kakor. Vi är ute på en gourmé paddling och tillbaka på Pensar Syd blir det lite mat på Restaurang Paviljongens terrass. Efter maten ska vi vidare till Korpo för att försöka hitta Åbo skärgårds privata men också vackraste och hemligaste strand som heter Almas strand.

Från Stenskär kan man utgå om man vill delta i en så kallad gourmé paddling.

Vid en liten skogsväg hittar vi en privat väg med egenhändigt snickrade skyltar. Folk som har hus i närheten vill gärna försöka hålla stranden hemlig. Bland ortsbefolkningen råder det däremot lite delade meningar om hur privat vägen verkligen är. Vi ställer bilen och cyklar längs den härliga grusvägen genom skogen. Efter några kilometer kommer vi fram till en helt underbar strand vid en liten bukt med vit sand. Korpo sägs vara den varmaste platsen i hela Finland och jag kan inte låta bli att bada i havet. På vägen tillbaka till Nagu gästhamn stannar vi först till hos Margot på Tackork för att köpa lite bär. Hon odlar grönsaker och bär av alla de slag och här finns många ovanliga bärbuskar som havtorn, bärtry, rosenkvitten, gröna vinbär, sötrönn, bäraronia samt saskatoon som är stora trädgårdsblåbär. 

– Det kommer många sommargäster hit för att handla och jag säljer mycket bär och grönsaker på torget i Nagu, berättar Margot Wikström.

Nästa dag ska vi åka ut till Nordens allra högsta fyrbyggnad på den lilla karga ön Bengtskär långt ut i det yttersta havsbandet. Fyren är byggd i tegel och här har Per och Paula Wilson bott i 15 år. De bor åtta månader om året i fyren och under vintermånaderna bor de i Rosala. Det finns även några rum att hyra på fyren och i matsalen serveras hemlagad fisksoppa. Som mest bodde 21 barn här på ön och en gammal fyrvaktarbostad är nu bevarad som museum. Från Bengtskär är det bara 80 km till Dagö på Estland och under krigen låg fyren strategiskt till. Under världskrigen blev fyren beskjuten av både tyskarna och ryssarna. Många ryssar och finländare dog här när fyren anfölls 1941. Jag klättrar uppför de över 250 trappstegen längst upp i fyrtornet med utsikt över de små kobbarna och ett vidsträckt hav. Alldeles där båten lägger till vid stenkajen har en åda (ejderhona) bestämt sig för att lägga sina ägg.

– Vi har 150 ejderbon på Bengtskär och ejdrarna har ökat genom åren. Troligtvis genom turisternas närvaro på ön, är ejdrarna inte utsatta för rovfågel, säger Per Wilson.

Efter lunchen åker vi tillbaka till Nagu och sätter fart över med färjan till Korpo och vidare till Houtskär som är en långsmal ö. Klockan har hunnit bli ganska mycket men vi kör en extrasväng till utkikstornet vid Järvis för att se ut över Houtskärs vackra skärgård. Det börjar skymma när vi checkar in vid stugorna på Skärgårdens fritidscenter och vi ber dem att sätta på den vedeldade bastun. Solen håller på att gå ner över havet och hela himlen färgas i orange, rosa och lila toner medan jag tar ett kvällsdopp i det friska havet. 

Nästa morgon får vi en underbar båtfärd över ett stilla skärgårdshav från Mossala till ön Iniö vars färja är privatägd och bara körs på sommaren. Solen skiner och det är riktigt varmt så jag insisterar på att vi åker ner till havet och bada vid klipporna. På Bergshagen pensionat i närheten av Jumo stannar vi till och äter en härlig lunch med laxsallad och hembakad skärgårdslimpa i Tapani och Satus svala gamla lantkök i blått och vitt. Efter lunch är det dags att ta nästa färja över till Gustavs som ligger på fastlandet. På öarna i Åbo skärgård är folk till 75 % svensktalande men så fort vi kommer över till fastlandet känns det verkligen som att vara utomlands. På fastlandet är det finska som gäller. En bit utanför Gustavs ligger en hantverksby som enligt utsagor har Åbo skärgårdens godaste munkar. Här kan man vandra runt i keramikverkstaden och en järnsmedja där smeden gör järnsmide vid eldstaden. I andra bodar finns silversmide, en textilbod och stöpning av ljus. På vägen tillbaka mot Åbo svänger vi av för att se Villnäs stora herrgård och Nådendal som är en mysig stad med vackra gamla träkåkar och fullt med segelbåtar och barer nere i hamnen. Det är fredagskväll och alla barer börjar fyllas upp med glada människor som njuter av den stundande helgen. Vi sitter en stund i solnedgången nere vid hamnen och njuter innan Silja Line ska lägga ut från Åbo tillbaka till Stockholm och skärgårdscirkeln är sluten.    

FAKTA

Mellan mitten av maj och slutet av september är hela ringvägen öppen.

Ta sig dit:

Silja Line och Viking Line går från Stockholm till Åbo. www.tallinksilja.com/sv och www.vikingline.se Från Grisslehamn går färjan till Eckerö på Åland www.eckerolinjen.fi

Boende:

Marttas Gästgiveri är ett pensionat som har skärgårdens mest romantiska rum med himmelsängar, vit spets och blommiga tapeter. Här finns en tvåvåningsbastu som doftar tjära och en restaurang med en fin terrass. Kyrkbyn, Nagu www.majatalomartta.com  

Hotel Nestor här sover man gott ute på landsbygden. Österretaisvägen 45, Korpo. www.hotelnestor.fi

Hotel Strandbo ligger i ett fint gammalt trähus nere i hamnen. Nagu strand 3, Nagu www.strandbo.fi

Grännäs Hotel Stallbacken har nyrenoverade rum och en fin restaurang i en gammal byggnad. Nagu. www.grannasgard.fi

Hannas Horisont är ett B & B på ön Utö långt ute i det yttersta havsbandet. hanna.kovanen@uto.fi

Bengtskär Fyr har enkelt boende i Nordens högsta fyr på en liten ö, långt ute i havsbandet. www.bengtskär.fi

Stenskär Här har Familjen Jansson stugor till uthyrning för kortare eller längre tid på olika öar med tillhörande eka. Det finns en gästhamn, en liten butik och möjlighet att följa med ut på en fisketur. www.utskar.net/docs-sv/stenskar.html

Backaro är ett B & B i ett gammalt härligt hus på Nötö. www.majatalobackaro.com

Pensar ligger på Pensar Syd med stugor, bra restaurang och fina paddlingsvatten runt öarna. Lillandet. www.pensarsyd.com

Kasnäs är en större stugby med ett härligt lunchbord. Kasnäs. www.kasnas.com  

Bergshagen ligger lugnt i vackra gamla hus på ön Iniö och drivs av ett mycket trevligt par. Jumo, Iniö. www.bergshagen.fi   

Äta:

Restaurang Lanterna Här serveras mycket god mat med färsk fisk och restaurangen har olika sorters Absint som specialitet. Det finns även rum att hyra i den gula trävillan. Parkvägen 5, Nagu gästhamn. www.hotelli-lanterna.fi/sv  

Rumar Strand Marina ligger vid havet och serverar god mat med färsk abborre och potatis från grannön. Rumar strand, Korpo www.rumarstrand.com  

L´Escale är en lite flottare restaurang med en fransk touch i Nagu hamn och har ett eget skärgårdsbränneri. Nagu strandvägen. www.lescale.fi/

Börjes Fisk Här röker fiskaren Börje Öhman sin egen fisk sen 20 år tillbaka och hit kommer lokalbor och turister för att köpa färsk, nyrökt fisk. Nagu gästhamn. www.naguhamn.fi

Sattmark torp bakar en berömd tårta som heter jordgubbsprinsessa med färska jordgubbar, vit choklad, marsipan, grädde och färskost. På gården finns en butik med lokala produkter, ett rökeri där man kan köpa rökt fisk. Pargas www.sattmark.fi/Svenska/Cafe.html

Farmors café är ett härligt utflyktsmål i ett romantiskt torp med jordgubbstårtor och alla möjliga bullar, kakor och tårtor en härlig sommardag. www.farmorscafe.fi

Paddling:

Från Nagu, Kirjais, Gyttja eller Pensar Syd går det att paddla kajak i en skärgård med mindre båttrafik och färre stugor än i Stockholms skärgård. På torsdagar och söndagar kan man göra en kulinarisk gourmetpaddling till Pensar Syd. www.mykayak.fi

Shopping: 

Stentorp Jill Christiansen designar och säljer handstickade ull och skinnprodukter av hög kvalitet. Hon och hennes man har ett 50 tal finska lantras får med en krusig och finfibrig päls. Finns även möjlighet att hyra hus en vecka här. www.stentorp.parnet.fi   

Gustavs Hantverksby har keramikverkstad, silversmide, järnsmide, textilbod, stöpta ljus och ett kafé. Gustavs. www.kustavinsavipaja.fi

Tips:

Sista lördagen i augusti är det Forneldarnas natt då det tänds eldar överallt i skärgården för att ta farväl av den gångna sommaren. 

Mer info:

www.saaristo.orgwww.lansi-turunmaa.fiwww.visitkimitoon.fiwww.uto.fi och 

www.visitfinland.com

Felix Oppenheim

Freelance photographer since 1979. Travel, sports, nature, outdoor, adventure, portraits, corporate etc.