16-åriga Olivia är redan en utpräglad vinnarskalle

16-åriga Olivia är Redan En Utpräglad Vinnarskalle

Med ett par andraplatser i 61-kilosklassen var 16-åriga Olivia Forsberg från Åkarp helt på det klara med att det bara var guld som gällde när det var dags för ungdoms-SM i Luleå. Hon hade åtta bra konkurrenter i sin viktklass, men var rejält laddad och övertygad om vinst.

Foto: Tommy Paremo och Petra Forsberg

-Jomen, jag känner mig så bra i form och att det är dags för mig att vinna nu, säger Olivia när jag träffar henne på brottargymnasiet i Klippan.

Hon har alltid haft den inställningen och tränar därefter, berättar mamma Petra som är med som stöd och hjälp.

Hon kom trea på ungdoms-SM när hon var 14 år, men har gjort stora framsteg så visst kan hon vinna.

-Det är klart att det känns lite nervöst innan, men det ska det göra, men när jag står på mattan känner jag inget sådant, utan det är bara att köra, säger Olivia.

Går in i bubbla

Hon kan vara lite nervös innan, men när det närmar sig tar hon på sina lurar och går in i sin bubbla. När det sedan är dags att gå upp på mattan är inte alls nervös utan bara laddad, säger Petra.

-Hennes stora styrka i dag är hennes framåtanda och go. Att hon aldrig ger upp, säger Mikael Pettersson, en av hennes tränare på brottargymnasiet.

Hon ligger på hela tiden i en match och har kanske en del tekniskt att lära, men det tar hon till sig efter hand. Smådetaljerna kommer efter hand.

-Hon är definitivt en vinnartyp som har en bra framtid framför sig inom brottningen. Här är hon yngst i gruppen, men hon har många bra brottare här på gymnasiet att träna med, tillägger Mikael som tror på hennes möjligheter att vinna på USM.

Ska till EM i Italien

Men det är inte bara USM som står på spel. 

Olivia har placerat sig på alla de uttagningstävlingar hon varit med vid och därför blivit uttagan bland annat till ungdoms EM i juni som går i Italien, berättar Petra.

Och förra året vann hon alla tävlingar utom USM och hon deltog då också i Lilla EM i Berlin.

Började med brorsan

Hela brottningssagan började när Olivia var sju år och skulle ha någon aktivitet tillsammans med sin bror, som var fyra år.

Det var i Lomma med en så kallad brottningslek. Den som tände på det hela var Olivia som har kört på sedan dess, säger Petra.

Idag tränar Olivia minst sju pass i veckan, fyra dagar på morgonen och tre på kvällen.

Dessutom brukar hon köra åtminstone tre pass på egen hand. Till detta kommer internationella träningsläger och olika större tävlingar som Lady open, Klippan cup, Tallin open och så är hon uttagen till ungdomslandslaget och Team Skåne och med de senare ska hon med på en USA-resa.

Pluggar ekonomi

Men allt är inte träning och tävling utan också studier.

-Jag läser ekonomi och siktar mot något framtida jobb inom näringslivet, säger Olivia.

Och hon är duktig med bra betyg. Fördelen med brottargymnasiet är att även om studierna är treåriga så kan de få lov att lägga ut dem på fyra år, tillägger Petra.

Morfar största supportern

På hemmaplan, och vid tävlingsmattan när det går, finns morfar Anders Forsberg.

-Ja, han har lärt sig hantera internet för att kunna följa Olivia, men inte bara det. Han bevakar också alla hennes motståndare och rapporterar hur det går för dem och vilken status de har.

Hon började sin brottartid i Lomma men tävlar numera för Dalby brottarklubb och under studietiden bor hon i Klippan.

-Vi fick ordna en bostad till henne här eftersom det är för långt att pendla från Åkarp, påpekar mamma Petra.

Det blev som hon ville

Och det blev som Olivia tränat så intensivt för.Hon vann en solklar guldmedalj i 61-kiloklassen vid ungdoms-SM i Luleå under söndagen.

Jag har precis hunnit återhämta mig lite, berättade Olivia strax efter finalen.

-Ja, jag vann USM-finalen på fall med 12-2. Jag var lite nervös i början och därför tappade jag två poäng, men jag höll lugnet och jobbade på.

-Detta känns verkligen skönt och nu siktet framåt tillsammans med landslaget resterande säsongen, tillägger hon

Högst upp på pallen vid ungdoms-SM i Luleå
Högst upp på pallen vid ungdoms-SM i Luleå