Etnas vulkaniska jord ger komplexa och eleganta viner

Etnas Vulkaniska Jord Ger Komplexa Och Eleganta Viner

Vilken boom vinområdet Etna DOC på Sicilien upplevt de senaste tio femton åren, från relativt okänt med övergivna gamla vingårdar till ett hett och trendigt område där vingurus från välkända vinområden i Italien letat mark med ljus och lykta för att köpa och investera i. Vinstilen från Etna med lätta, eleganta röda och friska vita viner ligger helt i tidens anda. Mystiken finns där också då Etna är en synnerligen påtaglig och aktiv vulkan! Lady Vulcano som hon kallas i trakten, Italiens största aktiva vulkan imponerar med sin 3323 meter över Medelhavet.

Text och foto: Birgitta Magnusson

Den vulkaniska jorden, den höga höjden och närheten till havet skapar unika förutsättningar för ett speciellt mikroklimat som ger komplexa och intressanta viner

Sicilien är Medelhavets största ö, Italiens största region och man kan förstå att ön varit attraktivt ur maktsynpunkt genom åren. Många är de folkslag runt Medelhavet som lämnat kulturella avtryck. Även den sicilianska matkulturen är starkt influerad av de de historiska vingslagen. Araberna som hade makten på 800-talet delade in ön i tre dalar, en indelning som fortfarande är aktuell inom vinproduktionen. Val Demone i nordost där Messina, Catania och Etna ligger och där druvorna nerello mascalese, nerello cappuccio och carricante är centrala. I Val di Mazara västerut är Marsala det mest välkända vinet med druvor som inzolia, grillo och catarratto. I Val di Noto i sydost där Syrakusa ligger och de vackra städerna Noto, Ragusa och Modica, regerar druvan nero d´avola (calabrese) tillsammans med druvan frappato.

Sicilien är Medelhavets största ö, Italiens största region och man kan förstå att ön varit attraktivt ur maktsynpunkt genom åren.

Sicilien har med sitt sydliga läge ett utpräglat medelhavsklimat medan Etna med sin höjd har ett relativt svalt, luftigt och tempererat klimat och det skiljer sig en hel del från andra områden på ön. Geologiskt sett handlar det om vulkanisk basalt, lava och sand, en jordmån rik på mineraler. Den vulkaniska jorden, den höga höjden och närheten till havet skapar unika förutsättningar för ett speciellt mikroklimat som ger komplexa och intressanta viner, något man kanske inte trodde var möjligt så här långt söderut. Därtill kan en kvalitetsrevolution läggas bland vinproducenter på Etna och vi ser en synnerligen intressant utveckling.

Historiskt fungerade Etna som reserv för norra Italien som hade ont om druvor efter att vinlusen slagit till i början på 1900-talet. Norra delarna hade även efter detta behov av de solstekta sockerstinna druvorna från ön för att bättra på sin egen syrliga must, så ”vintågen” från söder gick ganska länge till de nordliga ofta högre ansedda distrikten. Idag är man mån om sina inhemska druvor och det mesta stanna på ön för vinifikation. På 1970 och 80-talet var det enklare bordsviner som exporterades från Sicilien eller vin från de stora företagen som dominerade marknaden eller starkvinet Marsala förstås, och öviner från Pantelleria.

Historiskt fungerade Etna som reserv för norra Italien som hade ont om druvor efter att vinlusen slagit till i början på 1900-talet.

Trio inledde kvalitetsrevolution

Det lokala engagemanget för kvalitet inleddes av Guiseppen Benanti som på 80-talet anställde en ung Salvo Foti, en vinmakare som betytt mycket för bevarandet av lokala druvor och tekniker. På 1990-talet kom influenser med internationella druvor som chardonnay och cabernet sauvignon som exempelvis storproducenten Planeta representerade. De större producenterna är i stort sett samtliga etablerade på Etna idag under lite olika namn; Tasca d’Almerita som Tascante, Cusumano som Alta Mora, Firriato under etiketten Cavanera, Piccini som Torra Mora medan Planeta däremot använder sitt eget namn på Etna.

Startskottet för en ny era kom runt år 2000 när den pionjära trion Andrea Franchetti (Passopisciaro) Marco de Garzia (Tenuta delle Terre Nere) och Frank Cornelissen hittade till Etnas norra sluttningar med gamla hundraåriga stockar av carricante och nerello mascalese. Andrea Franchetti kom från Tenuta di Trinori i Toscana, amerikanska vinimportören Garzia och Cornelissen, en belgisk vinförsäljare. Den kvalitetsrevolution som nu inleddes andades hantverksmässighet, småskalighet och naturlig hållbarhet med låg påverkan genomgående. Projektandan och den sympatiska samarbetsvilja producenterna emellan beskrivs som kittet i den nyskapande atmosfären. De småskaliga lär fortsätta då familjeandan är stark och siciliansk där jordplättar går i arv i generationer och man ogärna säljer, även om marknaden är het.

Den kvalitetsrevolution som Andrea Franchetti (Passopisciaro) Marco de Garzia (Tenuta delle Terre Nere) och Frank Cornelissen inledde andades hantverksmässighet, småskalighet och naturlig hållbarhet med låg påverkan genomgående.

DOCG är Italiens högsta klassificering av vin och Sicilien har ett enda DOCG klassat område, Cerasuolo di Vittoria i Val di Noto. Dessutom 23 DOC-områden där Etna fick sin klassificering 1968. Appellationen Etna DOC i regionen Catania har geografiskt formen av ett bakåtvänt C som löper runt vulkanens norra del från Randazza, österut mot Passopisciaro och Milo till Biancavilla i sydväst. Vinodlingarna täcker ungefär 1000 ha och runt 170 vinproducenter är etablerade som gör ca åtta miljoner flaskor vin årligen. Avgränsade vingårdar eller vingårdslägen kallas här contrada vilket är ett gammalt namn för de egendomar som tidigare låg här. Dessa contrade präglas och formas av Etnas vulkaniska verksamhet där magman, när den letar sig ut, skapar ett unikt landskap. Idag är condrada ett kvalitetsbegrepp och drygt 130 unika lägen har identifierats och får namnges på etiketten.

Eleganta och lätta etnaviner

På Etna växer de blå druvorna nerello mascalese och nerello cappuccio. Nerello mascalese jämförs ofta med nebbiolo från Pieminte eller med Bourgognes pinot noir, men är unik för Etna och briljerar här. Etnavinerna är eleganta och lätta, strukturerat smakrika, ofta med en ljusare färg, silkiga tanniner och tydlig syra precis som sina nordliga förebilder. Aromerna är jordiga, bäriga och rosendoftande medan toner av flinta speglar den vulkaniska jorden. Nerello mascalese är huvuddruvan och nerello cappuccio oftast den kompletterande som bidrar med färg och struktur. För klassificeringen Etna DOC Rosso behöver det vara mist 80 procent av nerello mascalese i vinet.

Etnas vita vinerna utmärker sig också. A’Puddara från Tenuta di Fessina och Pietradolces Archineri Bianco på druvan carricante är slående bra och håller internationell klass. Den gröna druvan carricante är central runt byn Biancavilla på Etnas östsida mot havet, med gamla stockar och hög höjd som ger frisk fruktsyra och saltsänkta aromer. För klassificeringen Etna DOC Bianco behöver det vara minst 60 procent av druvan carricante i vinet.

På sin egen rot

På Etna står de flesta av de gamla vinstockarna på sin egen rot vilket är en del av lockelsen för många vinmakare. Den vulkanisk basaltrika jordmånen är porös och sandig vilket gör att rotsystemen kan tränga djupt. På egen rot innebär att de inte drabbats av vinlusen som härjat och utplånat de flesta vingårdar i Europa under tidigt 1900-tal. Idag är de flesta vinstockar världen över ympade på en resistent amerikansk rot. Länge ansågs de gamla lågproducerande rankorna som oftast var uppbundna som låga buskar, alberello, vara för krävande arbetsmässigt och vinerna blev för dyra att producera. Den anrika metoden att beskära vinrankan alberello gör att den kräver manuell skörd, men buskens form ger druvorna ett fint skydd mot solen. Idag anses alberello ge de bästa förutsättningar för kvalitetsvin med lågt skördeuttag och hantering för hand. Ytterligare en kvalitetsfaktor är att ytterst lite eller inga kemikalier använts i de gamla vingårdarna genom åren, något som passar väl in i dagens naturliga odlingssätt. I princip allt kvalitetsodling på Etna är ekologisk.

Vingårdsbesök på Etna

Fessina

Tenuta di Fessina ligger i den pittoreska byn Rovittello i hjärtat av kommunen Castiglione di Sicilia i regionen Catania på den exklusivare norra delen av Etna DOC. Precis invid landsvägen ligger de vackra gråstensbyggnaderna med ett sömnigt förmiddagslugn över sig. Mitt på gårdsplanen ligger en vacker brunn och i husen ryms några unika och sobra hotellrum. Jacopo Maniaci möter upp och vi inleder med en fin promenad i Rovittello-vingården precis utanför knuten. Jacopo är VD och winery manager, enligt honom själv en allt-i-allo i företaget, född i trakten och pratar med inlevelse om Etna-vinets goda förutsättningar. Etna själv pustar och bolmar teatraliskt i fonden. ”Lady Vulcano” är en synnerligen närvarande vulkan, hon inger respekt och skapar mystik till omgivningen.

Jacopo är VD och winery manager, enligt honom själv en allt-i-allo i företaget, född i trakten och pratar med inlevelse om Etna-vinets goda förutsättningar.

Fessina grundades 2007 av Silvia Maestielli tillsammans med maken Roberto Silva och vinmakaren Federico Curtaz, tidigare verksam hos Angelo Gaja. Silvia är sprungen från Toscana, Villa Petriolo i Chianti och insåg tidigt Etnas kapacitet och unika förutsättningar. Jacopo förklarar hur situationen såg ut vid den tidpunkten i de mindre byarna runt Etna, de var ”sovande” och ingen talade ännu om trender eller stigande stjärnor. Silvia som pionjär och dessutom kvinnlig vinmakare fick kämpa lite extra för att få gehör i en mansdominerad kultur, men hon var övertygad om vad hon ville åstadkomma och såg de gamla alberelloväxta vinstockarnas potential. Hängiven och mån om att värna arvet från tidigare generationer, vill hon även sätta en ”feminin” prägel på sina viner.

Fessina äger 7 hektar vingård och har långtidskontrakt på lika mycket vilket ger totalt 15 ha vingård att förfoga över. Vinmakare är Giandominico Negro. De producerar ca 80 tusen flaskor per år varav en tredjedel är vitt. Rovittello-vingården runt gården ligger skyddat i en svacka omgärdat av lummiga hazzelnötsträd. Där finns ett block som är planerat 1932, nu nästan 90-åriga stockar av nerello mascalese, även andra gröna sorter och en del nerello cappuccio i en salig fieldblend. Just det block som är från 1932 ger deras cruvin Il Musmeci, uppkallat efter den gamle mannen Ignazio Musmeci som planterat och vårdat vingården innan Silvia tog vid.

Vinglas med rött vin
Vinerna från Tenuta di Fessina och Silvia Maestrelli har rönt stora framgångar och fått erkännanden av världens vinpress.

Vinerna från Tenuta di Fessina och Silvia Maestrelli har rönt stora framgångar och fått erkännanden av världens vinpress. Steven Brooks har bland annat med Fessinas vita A’Puddara 2016 på sin top20 lista över Etnas viner i Decanter. Erse bianco, Erse rosado och Erse rosso är gårdens instegsviner och speglar Fessinas identitet och var det första vinet Silvia gjorde 2007. Laeneo är ett udda vin på enbart nerello cappuccio. A’Puddara och Il Musmeci är Fessinas prestige eller cruviner. Det första ett fantastiskt bra vitt vin på druvan carricante planterde 1950 i en 2 ha stor lott 900 m över havet i Contrada Manzudda i Biancavilla. Il Musmeci är ett finstämt och elegant rött vin på nerello mascalese från Rovittelloblocket planterat 1932.

Pietradolce

Vineriet Pietradolce
Det pampiga vineriet är iögonfallande där det ligger upp mot Etnas brant, stora glaspartier och kantiga former i grå betong.

Pietradolce ligger 10 minuters bilresa från Fessina i byn Solicchiata. Det pampiga vineriet är iögonfallande där det ligger upp mot Etnas brant, stora glaspartier och kantiga former i grå betong. Det osar modernt. Michele Faro grundade Pietradolce 2005 och vingårdarna på 11 hektar består av åldrade nerello mascalese och carricantestockar, vissa pre-phylloxera (på egen rot) och uppemot 120 år gamla inom Contrada Rampante och Zottorinoto mellan 600 och 900 meter över havet.

Michele Faro var en av de första att tro på Etnas potential för kvalitetsvin. Familjen Faro driver även en stor plantskola för exotiska växter i byn Riposto norr om Catania där också familjens lyxiga hotell Donna Carmela ligger. Micheles filosofi är att bevara de gamla vinmakartraditionerna och samtidigt använda modern teknologi. Tillsammans med Giuseppe Parlavecchio gör de enastående viner och de har nått stort erkännande i vinpressen, Stephen Brooks har ex. två av Pietradolces viner, Archineri bianco och Barbagalli rosso, på sin top20lista över Etnas bästa viner.

Vinprovning

Alessandra Pagliaro visar runt i det moderna anläggningen, en bländande blandning av konstmuseum och vineri, allt designat och stilrent, imponerande konstinstallationer samsas med rader av ståltankar och fat. Ett bibliotek för vin inrett i ljust träslag och bord utformade som druvklasar. Även deras etiketter är symboliskt framtagna med en ”woman-vulcano” i olika färger för Archinerivinerna som gestaltar kraften från Etnas terroir. Instegsvinets etikett med ilsket intensiva streck ska symbolisera vulkanens utbrott. Ett nyare projekt ger det vita vinet Sant’Andera från en lott gamla albarello pre-phylloxera carricante på västra sidan Etna.

Pietradolces etiketter
Pietradolce etiketter är symboliskt framtagna med en ”woman-vulcano” i olika färger för Archinerivinerna som gestaltar kraften från Etnas terroir.

Pietradolces viner är både moderna, kraft- och karaktärsfulla. Instegsvinet Pietradolce finns i både bianco, rosato och rosso av druvor från byn Solicchiata på Etnas norra sida. Det aristokratiska flaggskeppet Archineri finns i rosso och bianco. Det vita enbart på druvan carricante från 100–120 år gamla stockar på Etnas östra sluttningar, pre-phylloxera på 850 meters höjd, ger ett koncentrerat, generöst och aromatiskt vitt vin. Det röda Archineri kommer från ett vingårdsläge nära byn Solicchiata på Etnas norra sida där nerello mascaleserankorna är 80-90 år gamla inom Contrada Rampante och Zottorinoto på 600–900 möh. De gör även prestigevinerna Contrada Rampante och Santo Spirito samt det eftertraktade Barbagalli som betraktas som ett av Etnas bästa viner. Contrada Rampante är ett för Etna kraftfullt rödvin från ett litet enskilt vingårdsläge på 1 ha.

Vinrankor
Pietradolces viner är både moderna, kraft- och karaktärsfulla.

Frank Cornelissen

Frank Cornelissen är en legendarisk vinproducent. Historien om hur den belgiske vinhandlaren Frank Cornelissen hamnade på Etna för att odla vin började 1999 då han vid en blindprovning förväxlade nerello mascalese med nebbiolo, den strukturella likheten var slående och jämförelsen med en blek Barolo är inte så långt borta. Frank blev mycket intresserad av de förutsättningar som Etnas vingårdar tycktes ge och utforskade den då relativt okända norra delen av Etnas appellation. Han blev uppenbarligen övertygad om att här kunde det framställas storslagna viner från de gamla vingårdarna, de flesta på egen rot, om de bara fick lite omtanke och kärlek. Redan 2001 hade Frank gjort sina första 1000 flaskor av Magma, idag hans prestigevin.

Den belgiske vinhandlaren Frank Cornelissen kom till Etna 1999 och redan 2001 hade Frank gjort sina första 1000 flaskor av Magma, idag hans prestigevin.

Giacomo Bardassi möte upp utanför kyrkan i den lilla oansenliga byn Passopisciaro. Rakt över gatan från kyrkan ligger det till synes spartanska vineriet i en brant sluttning. Förutom skylten ”Cantina” och det mycket finstilta Azienda Agricola Frank Cornelissen, är det inte mycket som antyder om att det i dessa lagerlokaler framställs några av Etnas bästa viner. Den färgstarke Giacomo är Frank Cornelissens PR-ansvarige, har varit med nästan från starten och är högst delaktig i vingårdar och vinframställning. Idag framställer de ca 100 000 flaskor per år från 14 ha egna Contrada och även från 20 ha vingårdar de långtidsarrenderar.

Frank Cornelisson har blivit lite av en ”poster boy” för Etnas naturliga viner och har gjort sig ett namn i vinvärlden som strikt och näst intill fundamentalistisk naturvinsproducent. Hans viner fick snabbt fantastiskt genomslag men även viss kritik för instabilitet. Men även den mest rigorösa kan mjukna och utvecklas, det märks tydligt vid besöket då de vita vinerna inte längre kallas ”orange” och att de numer framhåller det territoriala och det autentiska i vinerna än det stringenta i naturlig vinframställning.

Så låg påverkan på druvor och must det bara är möjligt eftersträvas till fullo.

Men visst är det low-intervention vinmakning vi pratar om fortfarande, så låg påverkan på druvor och must det bara är möjligt eftersträvas till fullo. Det är inte en enda stål- eller cementtank i sikte inne i vineriet och naturligtvis inga ekfat, dock några få mindre amforor! Det är istället stora 1200 – 2500 liters glasfibertankar som beskrivs som det ultimata materialet. Det påverkar inte vinmusten på samma sätt som stål eller cement gör enligt Franks filosofi. Det är ett intressant perspektiv då andra vinmakare som framställer biodynamiskt ofta tar bort epoxyn från insidan av sina cementtankar.

Lättare filtrering är numer tillåten hos Cornelissen för både de röda och de vita vinerna, samt även viss användning av svavel i hans två enklare röda viner MunJebel Classico och Susucaru. Tekniken att macerera musten med druvornas skal används fortfarande för de vita vinerna, innan jäsningen börjar i ca 4 dagar vilket ger en tätare smak till vinet, menar Frank.

Vintanker
Det är inte en enda stål- eller cementtank i sikte inne i vineriet och naturligtvis inga ekfat, dock några få mindre amforor!

Franks instegsvin hette fram till 2017 Contadino men har bytt namn till Susucaru Rosso och är ett blandvin från olika vinmarker. MunJebel Rosso Classico är nerello mascalese av lättare stil från olika lägen i Contrada som Zottorinoto-Chiusa Spagnolo, Feudo di Mezzo-Porcaria och Pontale Palino. MunJebel Bianco Classico är verkligen vibrerande friskt och görs av carricante och grecanico dorato. MunJebel betyder, fritt översatt från lokal dialekt, ungefär eldsberget.

Frank Cornelissens MunJebel Contrada-viner
MunJebel betyder, fritt översatt från lokal dialekt, ungefär eldsberget.

Frank Cornelissens MunJebel Contrada-viner är hett eftersökta. Det är åtta röd crus inklusive hans Grand vin Magma Rosso, samt även Contrada Barbabecchi (BB), Contrada Monte Colla (MC), Contrada Zottorinoto Chiusa Spagnola (CS), Contrada Feudi di Mezzo sottona (FM), Contrada Feudi di Mezzo cru Porcaria (PA), Contrada Campo Re (CR), Contrada Crasà (CA) samt två cuvéer från vingårdslägen; Cuvée Perpetuum (P), Cuvée Vigne Alte (VA). Av Contrada-vinerna görs ca 2500 flaskor per läge och år, förutom Magma som görs i betydligt färre flaskor de goda år det framställs.

Birgitta Magnusson

Jag är Birgitta Magnusson
oberoende frilansskribent med inriktning på mat och framförallt dryck, gärna porträtt och featurereportage. Sedan länge publicerat på egen sajt (crudda.se) men även regelbunden vinkrönika i Roslagen Runt, publicerat i tidningen Munskänken och i Allt om Vin.
Utbildad vid Poppius journalistskola och medlem i Sveriges Vinskribenters förening.