Ett besök på de tropiska Florida Keys öarna är ett besök i Karibien

Ett Besök På De Tropiska Florida Keys öarna är Ett Besök I Karibien

Turisterna har i årtionden vallfärdat till de tropiska Florida Keys öarna allra längst söderut på Floridahalvön. Det klara havet och de exotiska korallreven gör att öarna upplevs som Karibien men med bra bilväg som leder besökarna över och genom alla öarna från fastlandet.

FOTO: Maria Grip

Ögruppen, som i folkmun kallas “The Florida Keys”, är synonym med tropiskt väder och därför går tankarna till semester för utländska turister liksom amerikanska besökare. Öarnas läge i denna södra del av Nordamerika är karibisk och lufttemperaturen går sällan under 18 grader. Klimatet är behagligt året runt men under sommarmånaderna regnar det en del. Läget bjuder på turkost och klart vatten, exotiska fiskar, mängder av pelikaner, vackra ståtliga palmer och fina stränder. Människorna som bor på öarna upplevs som avslappnade, muntra och pratsamma, något som kan förknippas med folk som bor och lever i ett mildare klimat.

Presidenten Harry S. Truman spenderade sin lediga tid under sitt ämbete i Key West, mycket på grund av det mildare klimatet i jämförelse med Washington DC. Ett flertal andra kända personer har bott på The Keys, mest känd är Ernest Hemingway, till vilkens ära det finns ett museum. 

Ledig tid ägnas med fördel åt snorkling, djuphavsfiske, båtturer, simning med delfiner och att sola och bada. Havet har flera vackra korallrev och det finns ett sänkt fartyg som dykare är särskilt intresserade av. På i stort sett varje restaurang serveras fisk och skaldjur som man fiskar upp kring öarna dagligen, färskare är så här blir det inte.

Från Miami till den yttersta av öarna, Key West, är det 27 mil vilket i normal trafik tar ungefär tre och en halv timme att åka utan stopp.

Det finns boenden, restauranger, kaféer och shoppingställen överallt längs vägen, så som det också är i övriga USA.

Key Largo

Key Largo är den första ön man kommer till från fastlandet. Den kan därför passa perfekt för en kortare vistelse. Bilresa till Key Largo från Miami tar ungefär en och en halv timme i normal trafik vilket gör att man snabbt har tagit sig till en exotisk plats. Den som har begränsat med tid och är ute efter lugn och ro finner detta som en bra destination.

Largo är som det spanska namnet avslöjar den största av öarna men det finns inga stora och allmänna stränder på Key Largo. Några hotell erbjuder dock en egen liten strand och ett flertal hotell har trevliga poolområden.

De flesta besökare sysselsätter sig med någon av de häftiga aktiviteter som erbjuds kring marinan i Key Largo. Hyr en speedboat, åk på dagskryssning på en båt som har glasbotten så att man kan se ner i havets djup eller hoppa ombord en fiskebåt för att fiska upp middag för kvällen. 

Småbåtsmarinan i Key Largo är vältrafikerad

Snorkla eller dyk kring John Pennekamp Coral Reef State Park i de mittersta delarna av ön. Med klart vatten ges en fantastisk möjlighet att upptäcka exotiska vattendjur och fiskar, såsom åtråvärda yellowtail snapper vilken är en klassisk rätt på restaurangerna. Den som har tur får också syn på sköldpaddor och amhaj.

Dykare beger sig till platsen där fartyget USS Spiegel Grove ligger begravd. År 2002 sänktes skeppet som använts av amerikanska marinen mellan 1956 och 1989 för att användas som blomstring åt rev. Vraket är 160 meter långt och 26 meter brett.

Lagunsidan (bayside) lämpar sig bra för kajakpaddling bland mangroveträsken. Den som ger sig ut på ett sådant äventyr ska vara medveten om att det finns alligatorer i träsken. Denna del av naturen ingår nämligen i Everglades, mäkta känt för sin historia med ursprungsbefolkningen (indianstammar) och vilda alligatorer. Everglades är upptagen som World Heritage Site och täcker ett område om totalt 20 202 km². Av den anledningen är det många som åker svävare i träsken med förhoppning att se en alligator i sin hemmiljö.

Missa inte att se solnedgången, planera in åtminstone en kväll på “bayside” av ön, alltså på sidan av ön mot lagunen på andra sidan från Floridasundet. Det finns ett par trevliga restauranger med uteservering intill havsbrynet. Vissa har en pir som gäster går ut till för att fota romantiska bilder till fotoalbumet. Hos Snook’s Bayside Restaurant erbjuds allt ovan plus att det spelas livemusik vissa kvällar i veckan. Den som är här över nyår kan med fördel boka en galamiddag på deras uteservering och dansa loss till diskjockey vid midnatt.

Solnedgången hos Snook’s

Marathon

Marathon består av 13 öar sammanlagt, ett flertal av dem är länkade med broar men några nås endast med båt. Från Key Largo är det bara 8 mil till Marathon, från Miami är det 18 mil och det tar ungefär två timmar och tjugo minuter att åka med bil hit. 

Marathons närhet till Key Largo gör att det finns mängder av aktiviteter för alla åldrar. Besök den lokala turistbyrån som ligger efter genomfartsvägen för genuina tips på aktiviteter och sevärdheter. Rådgivarna här är väldigt engagerade och kan det mesta om Marathon och faktiskt också de andra öarna. De har stenkoll på alla aktiviteter och har kontaktuppgifter till de flesta arrangörerna.

Bland vattenaktiviteter återfinns samma utbud som i Key Largo, den som gillar fart kan åka omkring på jet-ski (vanligtvis ihop med en instruktör), och den stillsamme kan ägna sig åt paddle-boarding.

Stranden Sombrero Beach på Marathon

På land finns Marathons stolthet, den långa och fina stranden Sombrero beach, som passar för lek och bus och även för fiske från land. Sombrero Beach har duschar och toaletter, områden för att äta picknick samt många parkeringsplatser längs med hela stranden. Här är ändå stilla och njutbart, palmerna vajar vackert i vinden som fläktar.

Curry Hammock State Park, mellan Big Pine Key och Key Largo, är ett stycke obebott land som finns till för att skydda stora områden med mangrove och sjögräsbäddar. Det är relativt enkelt att vandra i och omkring den vackert underhållna parken som har en helt orörd kust med grunt och skyddat vatten.

Den magiskt färgade himmeln på Florida Keys

Key West

Den sista av öarna är Key West och denna sydligaste spets av USA är världskänd för sin stilla solnedgång över horisonten. Key West är dessutom öarnas största stad och har därför det största utbudet av butiker, matställen och boenden. Här är en festlig stämning och staden passar utmärkt för par och unga. Särskilt under jul och nyår är det många som roar sig här så den som besöker Key West under denna tid på året får uppleva festligheter.

Från Key Largo är det 15 mil till Key West vilket avverkas på ungefär två timmar. Från Miami tar tre timmar och trettio minuter att åka till den sydligaste delen av Florida. 

Det förekommer rusningstrafik i och med att staden är den största bland öarna och därför sysselsätter många öbor. Ha det i beaktning och räkna med längre restid på morgonen och sen eftermiddag.

Centrala delarna av Key West är perfekt för familjer

Genom de centrala delarna av stan går Duval Street, en färgsprakande gata proppad med roliga ställen, såsom konstgallerier, souvenirbutiker, barer och restauranger. Inmundiga dryck och snacks på Sloppy Joe’s Bar, vattenhålet som författaren Ernest Hemingway besökte frekvent under sin vistelse i Key West. 

Det hus där Ernest Hemingway och hans fru bodde under 1930-talet är omvandlat till museum. Den gamla herrgården på 907 Whitehead Street är välbevarad och är idag hem till ett femtiotal katter. Dessa katter är ättlingar till Hemingways egna katt Snow White och de flesta har det ovanliga antalet av sex klor på varje framtass. Årligen i juli anordnas Annual Hemingway Days där det tävlas i bästa Hemingway look-alike och turnering i fiske av svärdfisk. 

Världskända puben Sloppy Joe’s på Duval Street

Ingen gör ett besök i Key West utan att äta pajen Key Lime Pie. Limen som används kommer från The Keys och pajen är således en lokal specialitet. Hos Key West Key Lime Pie Co, på Greene Street, utlovas en av stadens, och enligt många besökare Floridas, bästa paj. 

Det som lockar de flesta besökarna i Key West är att se solnedgången. Under vinterhalvåret skådas den dalande solen på “bayside”. Människor samlas dagligen vid kajen på Mallory Square trettio minuter innan det är dags, med kamerorna i högsta hugg. Många väljer att åka på en solnedgångskryssning, exempelvis katamaraner seglar i horisonten under hela solnedgången. 

Den som förälskar sig i The Keys har möjlighet att köpa en av de ungefär 1700 öar som The Keys består av. Det finns några olika mäklarfirmor som arbetar med att sälja små privata öar. Har du omkring två miljoner dollar att spendera kan du med fördel investera i en egen ö och se fram emot flera besök på de tropiska Florida Keys öarna och därmed njuta än mer av Karibien.

Solnedgången i Key West

FAKTA

Resa dit: Flyg från Europa till antingen Miami eller Fort Lauderdale. 

Resa runt: Bil är rekommenderat, det går inga tåg ut till öarna och i stort sett bara turistbussar så ingen kollektivtrafik att räkna med.

Bästa tiden på året: Mars till maj, vintermånaderna är bra klimatmässigt men den perioden på året är öarnas stora turistsäsong.

Prisnivå boende: från 180 USD per natt på hotell. Hyr en egen ö för omkring 10 000 USD / vecka.

Prisnivå måltider: från 25 USD före moms

Övrig info: VisitFlorida.com

Floridaöar med stränder:

Rekommenderade platser för aktiviteter:

Köp en ö

Maria Grip

Skribent baserad i Stockholm, skriver om reseupplevelser, skildrar allt från destinationer, måltider till hotell. Skriver reportage och kan anpassa material för webben (SEO).