Experten: Inre motivation viktigare än nyårslöften

Experten: Inre Motivation Viktigare än Nyårslöften

Att äta nyttigare och träna mer är våra absolut vanligaste nyårslöften – som vi oftast inte lyckas hålla. Samtalsterapeuten Maria Helander förklarar varför och ger förslag på hur du kan tänka i stället.

Foto: Oskars Sylwan/Unsplash

Nytt år och nya friska tag, nu ska det tränas, knapras selleri och stressas ner så det står härliga till. Nyårslöften är av någon anledning nästan alltid kopplade till hälsa. De brukar också vara väldigt ambitiösa, för att inte säga orealistiska. Som att vi ska tappa 30 kilo i vikt till midsommar eller kanske gå på gymmet fem dagar i veckan. 

– Det märkliga är att vi nästan alltid sätter för höga och svåra mål när det gäller just vår hälsa, säger Maria Helander. Vi har köpt ett slags ”löfteskultur” där vi tror att allt handlar om självdisciplin.

Ersätt nyårslöftena med inre motivation
För att nå dina mål tjänar du på att hitta din inre motivation.

Yttre versus inre motivation

I löfteskulturen ingår färdiga formler, till exempel att om du äter si och tränar så, då kommer du att gå ner X kilo i vikt på ett visst antal veckor. Enkelt, eller hur? Allt som krävs är beslutsamhet och karaktär…

– Men det finns ingen magi i att bestämma sig. Du kommer inte gå från soffpotatis till hurtbulle på ett halvår bara för att du bestämt dig för det.

Det räcker att traska in på närmaste gym för att inse sanningshalten i det påståendet. Andra veckan i januari är det antagligen knökfullt, men redan i februari har köerna till löpbandet försvunnit som genom ett trollslag. I folks plånböcker bränner de dyra, outnyttjade gymkorten. Och träningslusten är som bortblåst.

– Det beror på att vi byggt upp en yttre motivation i stället för en inre. Den yttre motivationen är kopplad till straff, hot och belöningar, medan den inre kommer från en inneboende lust och glädje, säger Maria Helander.

Lägg de tuffa målen åt sidan

Att hitta den inre motivationen kan inledningsvis kräva lite mer, men i längden tjänar vi på att göra den ansträngningen. 

– Om du till exempel tycker att du är lite överviktig, försök att se mer till dina hälsovinster och livsvärden och mindre till de där 20 kilona. Hur vill du må i dag, om fem år och resten av ditt liv? Vad vill du uppnå med din kropp? 

Det handlar om att flytta fokus, från det vi kanske trodde var vårt mål, till hur vi vill känna oss och leva vårt liv

Vi kan få fatt i den inre, äkta motivationen genom att lägga tuffa mål och hård disciplin åt sidan. Det handlar om att flytta fokus, från det vi kanske trodde var vårt mål, till hur vi vill känna oss och leva vårt liv. 

Så när du står där med champagneglaset i högsta hugg och ska börja lova saker, bit dig i läppen och tänk om. Om du nödvändigtvis vill ge ett löfte, låt det vara ett som är snällt, positivt och långsiktigt. Gör ingen stor sak av det, tänk hellre att den 1 januari kan bli starten för en ny inställning och en ny riktning i ditt liv.

– Hitta rätt fokus, som att du hädanefter tänker vara rädd om din hälsa.

Fokus på hur du vill må

Maria Helander tycker att vi ofta är ganska hårda och elaka mot oss själva. Vi jämför oss med andra och tänker missnöjda tankar om hur vi ser ut, beter oss och presterar. 

– När vi har tuffa, kortsiktiga mål blir vi lätt taskiga mot oss själva. Om du tänker ”Åh, vad jag är dålig som inte tränade i dag” tappar du snabbt motivationen. Är du långsiktig och tänker ”oj, jag hann inte träna i dag men det var bra att jag gick till bussen i morse” blir det mycket lättare att fortsätta.

Faktum är att människor som har självmedkänsla oftare når sina mål än de som är hårda mot sig själva. Det är okej att inte lyckas varenda gång. Ibland höll inte planen och livet kom emellan, accepetera det och ta nya tag.

– Mitt råd är att börja långsamt, göra det överkomligt och stärka upp sig på sikt. Hitta en riktning för hur du vill må och leta efter det positiva i stället för tvärtom, säger Maria Helander.

4 goda råd

  1. I stället för att sätta upp ett tufft mål, sätt dig ner och fundera över vad du vill uppnå på lång sikt. Skriv ner vad du kommer fram till, till exempel vilka hälso- och livsvinster du kommer göra genom att äta sundare mat eller sluta röka. Du kan återkomma till detta när du behöver motivation.
  2. Yttre belöningar är inte alltid bra. Försök hellre hitta ett förhållningssätt där din motivation i sig är belöningen. Sök efter glädjen i det du vill göra. Lyfta tunga saker? Rida? Dansa? Promenera med en kompis? Prova dig fram.
  3. Börja långsamt. Vill du ändra dina matvanor, byt ut ett livsmedel mot ett sundare alternativ. Om det går bra i tre veckor kan du byta ut ett till. Behöver du ha ett mål för att komma i gång med din träning, dela upp det i delmål. Om du tänkt träna tre gånger i veckan, börja med att träna en gång i veckan och öka successivt. Då är chansen större att du orkar hela vägen.
  4. Var snäll mot dig själv. Små misslyckanden och bakslag är helt naturliga och inget du ska straffa dig själv för. Se det positiva i stället och fortsätt på den inslagna vägen.

Källa: Maria Helander, beteendevetare, terapeut och författare.