Experten: Tvål och vatten bästa bekämpningsmedlet mot virus

Experten: Tvål Och Vatten Bästa Bekämpningsmedlet Mot Virus

Lite skit under naglarna är bra brukar det låta, men inte om man vill stoppa stora och stygga virus. Det krävs dock inte mycket – bara lite tvål och vatten – för att förebygga globala pandemier. Inte ens handsprit, preppervaran nummer ett, är bättre.

Foton: Unsplash

Vem hade kunnat tro att en av hjältarna i kampen mot coronaviruset skulle vara den lilla oansenliga tvålen som vi använder flera gånger varje dag? Det finns nämligen ingen metod eller medicin som tar död på viruset lika snabbt och effektivt som en hederlig gammal handtvätt. Anledningen är att tvål består av tensider – kemiska ytaktiva substanser som skadar virusets cellmembran så att det förstörs.

Alla virus är olika, men just corona är en slags fettkula med RNA i mitten och piggar av proteiner på ytan som sticker ut. Tvål består av natriumsalter av fettsyror som kan lirka sig in i virusets membran och bryta upp det i småbitar. Fettet kapslas in i kulor som blir vattenlösliga och sköljs bort med vatten.

Anledningen till du rekommenderas att tvätta händerna i minst 20 sekunder är för att du inte kommer åt att tvätta rent hela handen på några sekunder. Dessutom bidrar den upprepande mekaniska rengöringen till att skrapa bort mikroorganismerna.

Det finns fler ytaktiva tvålämnen i fast tvål än i flytande. Å andra sidan upplever många personer de hårda tvålarna som mer uttorkande. Foto: Ruby/Unsplash

Idag tvättar många händerna med flytande tvål, men det går lika bra att bekämpa virus med en hård tvål. Förvisso finns det forskning som visar på att blöta hårdtvålar är smärre bakteriehärder, men också forskning som visar på att inga av dessa bakterier överförs till våra händer vid själva användandet. Ofta finns det, enligt Johanna Gillbro, hudforskare och författare till boken Hudbibeln, i själva verket mer ytaktiva tvålämnen i fast tvål eftersom flytande tvål består av mer vatten och därmed redan är utspädd. Av samma anledning kan hårda tvålar dock upplevas som mer uttorkande eftersom ytaktiva ämnen även rubbar fettbalansen i huden.

– Det är viktigt att använda en mjukgörande kräm om man tvättar händerna flera gånger per dag för att återställa fettbalansen.

En annan fördel med hård tvål är att det tar längre tid att arbeta upp ett lödder jämfört med vid användningen av flytande- respektive skumtvål. Ju mer skrubbande desto flera skadliga partiklar, till exempel virus och bakterier, avlägsnas.

För den klimatengagerade finns det ytterligare fördelar med hård tvål.

– Flytande tvål är mestadels vatten medan det i en hård tvål finns mer tvålämnen. En hård tvål borde därför vara mer miljövänlig eftersom du inte fraktar vatten, säger Johanna Gillbro.

Se till att handspriten innehåller minst 60% alkohol för att du ska kunna vara säker på att deaktivera viruspartiklarna, säger hudforskaren Johanna Gillbro som har skrivit boken Hudbibeln.

En vanlig quick fix mot bakterier och virus är handsprit vars försäljning har skjutit i höjden sedan folk började att preppa. Handsprit deaktiverar förvisso viruset, men till skillnad från med tvål och vatten sköljs det inte bort från huden.

– Handsprit kan vara positivt att använda när man inte har tillgång till tvål och vatten, men då ska den innehålla minst 60 procent alkohol för att man ska vara säker på att deaktivera viruspartiklarna, säger Johanna Gillbro.

För den som står utan både tvål och handsprit går det även bra att använda diskmedel. Men eftersom det innehåller mycket starkare detergenter, det vill säga ytaktiva ämnen, än tvål är det mycket mer uttorkande och det är därför viktigt att smörja in huden efteråt. Annars finns det en risk att huden spricker, vilket ökar risken för att skadliga mikroorganismer får fäste.

Historiska fakta om tvål

  • Tvålliknande substanser användes i Indien och Babylonien för 5 000 år sedan. Då handlade det om såpa som är en blandning av fett och aska.
  • En teori menar att människan upptäckte tvål när fett och aska från offrade djur rann ner i vattendrag och började skumma. Löddret visade sig kunna rengöra hud och textiler från smuts.
  • I antikens Egypten tvättade man sig med soda och i Grekland var det vanligt med sand, aska eller pimpsten.
  • Romarna smörjde sig antingen med olivolja eller tvättade sig med såpa gjort av getfett och bokaska.
  • Hård tvål uppfans av araberna på 700-talet och bestod av en blandning av olivolja och lut.
  • I medeltidens Europa var det syndigt att hålla på med hygien och därför tvättade man sig sällan.
  • På 1700-talet var tvål av en dyr lyxvara och man maskerade dålig lukt med parfym och smuts med puder.
  • På 1800-talet började man tillverka tvål i fabrik, vilket gjorde att den blev billigare och tillgängliga för fler.

Källa: Tekniska museet och YLE.