Färd över fjordarna tar oss till Norges bästa offpist

Färd över Fjordarna Tar Oss Till Norges Bästa Offpist

Häng med på en topptur till Fjordnorge. Ombord på en svensk gammal minsvepare finner vi Norges bästa offpist i klart högalpin miljö.

Text: Cenneth Sparby / Foto: Felix Oppenheim

Belöningen väntar på toppen.

Marssolen flödar där vi går i topptursguiden Oscar Almgrens spår med stighudar under skidorna. Det är brant terräng och Hjørundfjordens blågröna vatten glittrar i solgasset långt nere i dalen.

– På med mer solkräm och lätta på klädseln, för nu kommer det att bli svettigt, hojtar Oscar vid den första pausen.

Vi fortsätter sedan vår vandring uppför i ett zick-zack liknande mönster, samtidigt som han manar oss att finna en jämn och lagom takt i gåendet.

– Har du för bråttom blir du bara än mer svettig, och riskerar att börja frysa när det är dags för paus. Dessutom ökar risken för skavsår.

Vi följer hans exempel och kommer raskt in i en behaglig lunk, som efterhand blir till en slags vilsam meditation i rörelse.

Nu når vi dessutom nysnön som föll i natt. Ett mer än decimetertjockt lager täcker skaren, så förutsättningarna för färden utför ser ut att vara de allra bästa.

Målet för dagens tur är Søre Grøtdalstind, en drygt 1 300 meter hög topp i norska Sunnmørsalpane nordväst om Ålesund. Eller rättare sagt – delmålet. För det är för offpistskidåkningens skull vi kommit hit.

Svenske Oscar Almgren från Uteguiden tar ut åklinjen.

Sunnmørsalpane är ett snörikt bergsområde med Norges bästa offpist, enligt kännarna. Dessutom med klar högalpin karaktär.

I närheten ligger Strandafjellet, som har Skandinaviens högst belägna expresslift. En skidanläggning som ofta toppar snödjupstabellerna, med hela tre meter av den vita varan under stora delar av säsongen.

Svenske Oscar Almgren bor i Stranda och har fjorden som arbetsplats. Han är fjällförare med högalpina toppturer som specialitet – året runt.

Under vintersäsongen är det skidåkningen som fyller Oscars arbetsveckor. Genom företaget Uteguiden erbjuder han både dagsturer och veckoarrangemang i bergen nordväst om Ålesund.

Oscar Almgren grundade Uteguiden redan 2008.
Som guide har man förmånen att lägga de första spåren.

Ski and Sail hör till en av de mer exklusiva turerna, ombord på den svenska före detta minsveparen M/S Gåssten. En av de sista militära träbåtarna som byggdes i Sverige och som skrotades av svenska flottan i slutet av 80-talet.

Tillsammans med skepparen och skidåkaren Sven Stewart arrangerar Oscar en flerdagarstripp från jugendstaden Ålesund, med boende på båten och rejäla dagsturer med lätt alpin utrustning.

Den svenska före detta minsveparen M/S Gåssten är en av de sista militära träbåtarna som byggdes i Sverige och som skrotades av svenska flottan i slutet av 80-talet.

Sven är äventyraren med skotsk pappa och svensk mamma, som skaffat hus i svenska Åre och båt i grannlandet.

– Jag föll pladask för den norska fjordkusten och dess möjligheter när det gäller offpistskidåkning i brant terräng.

Den pietetsfullt renoverade 70-talsbåten passar perfekt in i toppturskonceptet. Tack vare den kan deltagarna på ett enkelt och smidigt sätt nå stora delar av den vidsträckta fjorden.

Mötet mellan hav, fjord och snötäckta fjäll gör även själva båtresan till ett äventyr, där Sven såg till att vi under gårdagen fick närkontakt med en flock späckhuggare vid fjordmynningen.

Skotsk/svensken Sven Stewart är skeppare på Gåssten.

– Att det dessutom finns så otroligt mycket skidåkning att välja på, gör att vi med hjälp av båten alltid klarar av att finna bra snö, berättar Oscar ett par timmar senare när vi nått toppen, efter att ha knallat den sista branta biten med skidorna på ryggsäcken.

Men vi är inte helt för oss själva. Mette Muren Gjerset och Marianne Skaar Skotte sitter bekvämt lutade mot sina skidor och njuter av varm choklad ur termos och matiga rågmackor. De hurtfriska norskorna passerade oss långt nere i dalen, och passar på att ta en långlunch med vida vyer.

– Vi bor i samhället Sæbø nere i dalen och ger oss ut på skidor så ofta vi kan. För det är ett fantastiskt topptursområde, med Søre Grøtdalstind som vår absoluta favorit, säger de båda med nöjda leenden.

Och visst är det häftigt att få skåda panoramat över de mer än 1 500 meter höga fjällmassiven, pudrade med nysnö. De spetsiga topparna speglar sig i fjordvattnet som gör att landskapet mer liknar en nationalromantisk målning.

Härifrån går det att ana Strandafjellet och platsen där Hjørundfjorden möter havet. Dessutom ser vi tydligt den drygt tusen meter höga ”sockertoppen” Saksa, som vi besteg under gårdagen. En perfekt förstatur under vår resa, med ett utförsåk som bjöd både på puder och sorbetsnö.

Cenneth och Oscar leker ”följa John” i vårsnön.

 Några fjällmassiv bort ligger omskrivna Geirangerfjorden, dit Sven och Oscar ibland seglar med M/S Gåssten för skidturer.

Nu väntar belöningen för allt slit. Av med stighudar och på med ryggsäckar. Oscar ger sig i yviga svängar utför berget. Han stannar till längre ner i branten, kontrollerar snöns bärighet och tecknar sedan okej.

– Kom igen så kör vi, hojtar han glatt och vi följer efter.

Snösorbet på eftermiddagsåket.

Den fluffiga snön gör det hyfsat lätt att svänga nerför fjällbranten. En smått hisnande upplevelse, med fjorden i blickfång. Adrenalin och mjölksyra om vartannat.

Slutet av det halvtimmeslånga offpiståket är mer än fostrande. Från fin kallsnö till bristande skare – något som verkligen triggar lårmusklerna.

Dessutom rundar vi av åket genom att ofrivilligt öva slalomsvängar och vurpor mellan ungbjörkarna i terrängen – en klar utmaning innan barmarken och fjällbäckarna tar vid.

Vi njuter en välförtjänt afterskiöl i strandkanten efter dagens strapatser.

Nere vid fjorden väntar after-ski ute på däck, med norsk pilsner och ”spekemat” – lufttorkat kött som norrmännen utvecklat till perfektion. Sedan varm dusch och middag med Svens nyfångade ”koketorsk” och väl kyld chablis.

Sven och hans brittiska ”crew” lockar dessutom med whiskyprovning framåt kvällen. Idel skotska maltvarianter som bäst avnjutes i den stilfulla mahogny-mässen, med det svenska kungaparet på ett foto inom guldgul ram på ena väggen.

Enligt väderprognosen kommer det att bli en klar och kall natt med praktfullt norrsken, vilket bäddar för en solig topptur även under morgondagen.

Norrsken över Hjörundsfjorden.

Fakta:

Skidäventyr i Fjordnorge

Regionen Fjordnorge bjuder på snösäker terräng långt in på vårvintern. Skidorten Stranda, nära Ålesund, har dessutom utnämnts till landets bästa offpistort i “Skidguide till Norge”

Under vintern kan du hänga med minsveparen M/S Gåssten på en sex dagar lång skidexpedition. Utgångspunkten är Ålesund och målet är Hjørundfjorden och Sunnmørsalpane.

Hjørundfjorden är fortfarande en relativt oexploaterad plats i Norge för skidåkning. Speciellt den östra sida, som endast går att nå med båt. Mängden toppar gör att det alltid går att finna orörd snö under säsongen.

Turerna med M/S Gåssten anpassas så att både mer ovana offpiståkare och avancerade åkare kan få sitt lystmäte.

Skidäventyret, med plats för tio deltagare, kostar från drygt 23 000 kr inkl boende i dubbelhytt, guide, säkerhetsutrustning och lavinsäck samt helpension inkl dryck.

www.fjordadventures.co

www.uteguiden.com

www.visitalesund.com

Skilodge vid Strandafjellet

Vill du även besöka Strandafjellet så har Oscar Almgren öppnat boende för skidåkare –  Stranda Lodge. Ett alternativ för den som söker logi med självhushåll. En utmärkt bas för toppturer eller åkning i skidanläggningen.

Alpepasset – åtta skidorter på ett liftkort

I Fjordnorge finns även Alpepasset, som är ett unikt samarbete mellan nio skidorter, som lockar med drygt 60 pister, närmare 40 liftar och 800 meters fallhöjd . Det ger skidfantasten oanade möjligheter att variera skidåkningen,  på temat “Ski around the fjords”, med hjälp av ett enda liftkort. Strandafjellet, Stryn och Harpefossen är några av orterna. Stryn lockar även med fin glaciärskidåkning under sommaren.

www.fjordnorway.com/ski

Missa inte

Ålesund, prisat som en av Norges vackraste städer – porten till skidriket Fjordnorge. Kustsamhället i klassisk jugendstil är en klar turistattraktion. För här finns både historiska gatumiljöer, samt trendiga kaféer och restauranger som till och med får Osloborna att leta sig hit under en weekend.

Mer offpist i Nordnorge

Två andra mer omskrivna offpistområden är Lyngen och Lofoten i Nordnorge, där du kan göra toppturer långt in på vårvintern.

Lofoten med sina spetsiga tusenmeterstoppar hör till ett av de mer spektakulära resmålen vintertid, där du kan kombinera offpist med segling i högalpin miljö. Den bästa tiden är för den som vill ha riktigt långa skiddagar är från slutet av mars, men början av februari är också en fin tid, då chansen att få skåda norrsken är större.

Halvön Lyngen och Lyngsalperna norr om Tromsö, är ett annat spektakulärt skidområde med mängder av tusenmeterstoppar precis vid havet. Skidturer i midnattssol under maj och juni. Boreal Yachting har veckoturer med helpension och guide. På halvön finns också populära Lyngen Lodge, som arrangerar dagsturer med båt till de bästa åken.

www.alpineguides.no

www.lofotenhorizon.no

www.boreal-yachting.com

www.lyngenlodge.com

Felix Oppenheim

Freelance photographer since 1979. Travel, sports, nature, outdoor, adventure, portraits, corporate etc.