Fetma hos hundar – ett stort problem

Fetma Hos Hundar – Ett Stort Problem

Övervikt är det i särklass största djurhälsoproblemet i Sverige idag och förkortar hundens liv med cirka två år.

-Förklaringen hittar vi i att hunden som förr var en arbetande individ idag räknas som en familjemedlem. Den ligger i sängen och tigger vid matbordet där den vet att det ofta vankas lite godis. Och när fredagen kommer ska såklart även hunden ha fredagsmys. Inte konstigt att antalet överviktiga hundar ökar, säger Marie Jury, veterinär och vice VDpå Väsby djursjukhus.

Hälften av landets runt 900 000 hundar väger för mycket.

Att våra älskade fyrbenta familjemedlemmar går upp i vikt hänger till stor del samman med att vi människor lever i överflöd, åtminstone i västvärlden, och att vi har en tendens att göda våra djur på samma sätt som vi göder oss själva.

Hunden är centrum i familjen och endast det bästa är gott nog åt Fido, Putte, Devil och Rosie. Klart de ska ligga i soffan och få några extra köttbullar vid matbordet. Allt annat vore väl taskigt. Eller?

-Faktum är att vi gör våra hundar en otjänst genom att ge dem extra mat och godis i tid och otid. Vi tror att kärleken till hunden går via kylskåpet när vi istället borde visa vår tillgivenhet genom promenader och mentala aktiviteter, säger Marie Jury.

Överviktiga hundar ett stort problem
Hälften av alla hundar i Sverige väger för mycket. Foto: Unsplash

Hundar är smarta individer och de lär sig snabbt att om det lönar sig att sitta och tigga vid matbordet fortsätter de med det beteendet. De kan ju omöjligt förstå vilka fatala konsekvenser det innebär för hälsan.

-En överviktig hund drabbas oftare av ledproblem, blodtrycket stiger när hjärtat måste jobba hårdare, immunförsvaret försämras och forskning visar dessutom att övervikt ökar risken för cancersjukdomar, säger Marie Jury.

Vi har alltså allt att vinna på att hålla våra fyrbenta i god form.

Att få ägarna att inse att deras älsklingar borde banta är ett dilemma för många veterinärer.

-Det finns ett stort stigma runt övervikt och man får gå varsamt fram när man informerar ägaren om att deras hund skulle må bra av att tappa några kilon. Det är lätt att hundägaren ibland kan känna sig anklagad när vi påpekar ett viktproblem, säger Marie Jury.

Förr i tiden när hunden inte visste när nästa måltid skulle vankas och den fick klara sig själv och när tillgången på mat var dålig var den ibland tvungen att klara sig utan mat i flera dagar. Idag får våra hundar mat på bestämda tider och behöver aldrig gå hungriga. Blir de lite småsugna vet de att chansen är stor att det trillar ner nåt mumsigt från matbordet.

-Istället för att ”fredagsmysa” med hunden i soffan tillsammans med resten av familjen och chipspåsen se istället till all gå en långpromenad med din vän. Det är bästa sättet att stärka banden mellan er, säger Marie Jury.

Att vissa hundraser skulle ha lättare att lägga på sig vikt stämmer inte, menar veterinären.

-Det handlar helt och hållet om vad du stoppar i din hund och hur mycket energi den gör av med.

Att kastrerade hundar lättare går upp i vikt har att göra med att energibehovet går ner med mellan 25 och 30 procent efter kastrering.

-Många djurägare vet inte att de måste anpassa maten efter kastreringen för att förhindra att hunden går upp i vikt, säger Marie Jury.

Att ge lightfoder i tron att det ska hjälpa hunden att gå ner i vikt är inte heller alltid rätt väg att gå.

-När vi ger lightfoder vill vi automatiskt ge den mer ”för det är den värd”. Lightfoder är inget bantningsfoder och kan variera mycket i sitt innehåll mellan olika tillverkare. Men det bästa är att be sin veterinär om råd. Ska du banta din hund behöver den ett bantningsfoder, säger Marie Jury.

Även om hundar som lever i vilt tillstånd kan gå utan mat i dagar är det ingen bra idé att låta hunden fasta för att gå ner i vikt.

-Det är ingen katastrof om den inte äter på en dag men den får inte gå utan mat för länge eftersom den då kan få problem med levern, säger Marie Jury.

Rätt mat i all ära, men motion är väl minst lika viktigt?

-Absolut, våra hundar behöver mycket motion. Det räcker inte med en snabbpromenad runt kåken. Därför är det så viktigt att man tänker igenom innan man skaffar hund att man har den tid en ny familjemedlem kräver. Det kan aldrig nog betonas, säger Marie Jury.

Det är en myt att vissa hundraser lättare blir överviktiga jämfört med andra. Foto: Unsplash
Det är en myt at vissa hundraser lättare blir överviktiga. Foto: Unsplash

Så här låter det när hundägare ska bortförklara att deras hund är för rund:

1.     ”Den här rasen ska vara rund och ha mycket hull. Är den inte gullig?”

Marie ”Det är vanligt att man sätter på sig skygglappar och vägrar inse att hunden faktiskt är överviktig.”

2.     ”Min hund får nästan aldrig något vid matbordet. Kanske bara något litet, litet nån gång, men det är väl inte så farligt? Den ska ju också ha litet av livets goda….”

Marie: ”Man tycker inte att den äter så mycket och ser inte allt extra som omärkligt slinker ner vid matbordet.”

3.     ”Jag kan ju inte låta hunden svälta. En mager hund är ju djurplågeri!!!!”

Marie: ”Många förstår inte att övervikt är betydligt farligare ur hälsosynvinkel än om hunden är mer magerlagd”.

4.     ”Trams! Min hund är inte alls överviktig”.

Marie: ”Många har helt fel uppfattning om hur hunden ska se ut och vad som är rätt kroppsform för en hund.” 

5.     ”Jag har försökt banta honom flera gånger utan att lyckas. Jag ger upp!

Marie: ”Vi veterinärer är ett bra stöd när man väl bestämt sig för att hunden ska gå ner i vikt.”

6.     ”Min hund vägrar äta något annat.”

Marie: ”Det är bara undanflykter. Det finns en uppsjö av bra foder”.

7.     ”Menar du att jag ska svälta min stackars lilla fina Fido?

Marie: ”Många sätter likhetstecken mellan att ge hunden mindre mat och att svälta den. Men så är det såklart inte. Men att komma framåt tillsammans och tänka rätt kan ibland vara en ofantlig utmaning. Bantningsfoder har en rad bra egenskaper och är framtaget för att ge en god mättnadskänsla under hela bantningstiden och se till att hunden mår bra under tiden den bantar. Det känner många inte till.”

8.     ”Jag är mån om att vi ska fortsätta ha ett fint förhållande och då måste jag de den belöningar i form av mat. Klart den ska vara med vid familjens fredagsmys.”

Marie: ”Ersätt chipspåsen med en ordentlig promenad med hunden. Det kommer att stärka bandet mellan er.”

9.     ”Det vet ju alla att bantningsmat är dyr. Hur ska jag ha råd med det?

Marie: ”Då lägger man inte ihop alla wienerbröd man köper och stoppar i sin hund. Det blir en hel del pengar det också.”

10.  ”Ni veterinärer vill bara tjäna pengar.”

Marie: ”Inget kunde vara mer fel. Veterinär blir man för att man älskar djur.” 

Veterinärernas undanflykter för att ta upp problemet med djurägaren om övervikt hos hunden:

1.     ”Det kan vara svårt att ta upp diskussionen med djurägaren om att hens hund är överviktig. Till exempel om hundägaren själv är lite rund. Då kan det vara extra känsligt att säga att hunden skulle behöva gå ner några kilon. Det är mycket stigma kring detta med övervikt.”

2.     ”Man är rädd för att hundägaren ska bli upprörd eller förolämpad om man påpekar att hunden är överviktig. Vi vill ha nöjda kunder.”

3.     ”Det sitter en massa andra patienter i väntrummet och en diskussion om övervikt måste få ta tid eftersom det är ett känsligt ämne – tid man inte har.

4.     ”Det är en gammal hund så vad är poängen med att börja banta den nu?”

5.     ”Den är ju bara lite överviktig – men ju mer överviktig den blir desto svårare att rätta till problemet.”

Så kollar du om din hund har rätt vikt:

Med metoden Body Condition Scoring kan du enkelt mäta om din hund har rätt hull. Revbenen och ryggraden ska lätt kunna kännas och hunden ska ha en ”tydlig midja”. Om man själv har svårt att bedöma om hunden har rätt vikt kan man få hjälp hos veterinären där man också kan väga hunden.

Dessa följdsjukdomar riskerar en överviktig hund att drabbas av:

1.     Ledproblem – belastningen på lederna ökar om hunden väger för mycket.

2.     Hunden kan få problem med andningen eftersom fettvävnaden trycker ihop lungorna som får sämre kapacitet när hjärtat får svårare att pumpa runt blodet.

3.     Hjärtat får arbeta extra mycket vilket kan leda till högt blodtryck.

4.     Organen tvingas jobba hårdare.

5.     Blodfetterna ökar vilket är skadligt för kroppen eftersom det riskerar täppa till artärerna.

6.     Immunförsvaret försämras.

7.     Fetma hos hundar ökar risken för cancersjukdomar visar studier.

8.     De kan få hudproblem i form av eksem eftersom de har svårt att komma åt och putsa sig när de är för kraftiga.

9.     En överviktig hund förkortar i genomsnitt sitt liv med två år.

Så här får du hunden att gå ner i vikt:

1.     Till 95 procent handlar viktminskning om att minska intaget av foder. Tillsammans med veterinären tar man fram ett bantningsprogram för hunden med råd om bantningsfoder och motion. ”Vi räknar ut exakt hur mycket hunden ska äta per dag och var fjortonde dag får man komma in och väga sin hund. Hunden ska minska vikt i lagom takt, det får inte gå för fort. Vi vill att hunden ska tappa fett och inte muskler. Det bantningsfoder som finns hos veterinärklinikerna ger en god mättnadskänsla innehåller allt hunden behöver för att behålla sin muskulatur intakt.”

2.     Om du har en hund som kastar i sig fodret kan det vara en god idé att lägga maten i en aktiveringsleksak så att hunden får jobba lite för att få tag på maten. Som bonus tränas den mentala biten.

3.     Glöm inte motionera hunden ordentligt. Hur mycket motion en hund behöver är jättesvårt att säga, det beror på ålder, vilken fysisk kondition hunden är i, om det är en supervarm sommardag eller en kall vinterdag. Men fem minuter runt kåken är långt ifrån tillräckligt.

4.      Tänk på att du gör din hund en otjänst om du faller för trycket att istället för att ge bantningsfoder eller annat lämpligt foder plockar fram favoritpålägget ur kylskåpet. ”Att banta sin hund är en mental process för ägaren som måste släppa tankarna om att den är taskig mot sin hund när det i själva verket är tvärtom. Tänk såhär: Har du någonsin sett ett djur i vilt tillstånd som är överviktigt? Knappast! Din hund kommer att tacka dig med att ge dig, i bästa fall, två extra levnadsår.”